Nutriție

1403 articole 1 2 ..... 121314 ..... 28 29 Înainte ›
Legătura dintre caracteristicile alimentelor și preferințele alimentare

Un studiu virtual recent publicat în revista Appetite a evaluat caracteristicile alimentelor, cum ar fi compoziția, și contribuția acestora la recompensa/preferința alimentară și plăcerea gustului, implicând 224 de participanți recrutați online prin rețelele de socializare și recomandări. Detalii studiu Caracteristic...

Un conservat natural obținut din morcovi

Studiul din Scientific Reports explorează potențialul proteinei nisină, exprimată în morcovi transgenici, ca un conservant natural antibacterian. Se știe că deteriorarea alimentelor este cauzată de contaminarea microbiană, afectând valoarea nutritivă, gustul, textura și culoarea produselor alimentare. Conservanții sintetici a...

Cercetătorii examinează felurile de mâncare tradiționale de Crăciun și potențialele beneficii pentru sănătate

Cercetătorii de la Universitatea Newcastle din Marea Britanie au studiat compușii și caracteristicile mâncărurilor festive, în special garniturile tradiționale de Crăciun, descoperind beneficii semnificative pentru sănătate în unele dintre acestea.Cercetătorii au constatat că prepararea prin aburire a varzei de Bruxelles...

O dietă nesănătoasă în adolescență este asociată cu probleme grave de sănătate mai târziu în viață

Studiul publicat în Journal of Nutrition Education and Behavior de Elsevier subliniază calitatea precară a dietei în rândul adolescenților din Statele Unite, plasându-i pe tineri în fața unui risc crescut pentru boli cardiometabolice, cum ar fi atacul de cord, accidentul vascular cerebral și diabetul.Studiul a fol...

Gustările reprezintă aproape un sfert din calorii și o treime din zahărul consumat zilnic de adulții din SUA

Cercetătorii au analizat datele de la peste 20.000 de persoane și au constatat că americanii consumă în medie între 400 și 500 de calorii pe zi prin gustări, adesea mai mult decât la micul dejun, acestea oferind puțină valoare nutrițională.Christopher Taylor, profesor de dietetică medicală la The Ohio State University,...

Înlocuirea covrigeilor cu nuci la gustare: care este impactul asupra metabolismului?

Având în vedere prevalența largă a sindromului metabolic și potențialul său în dezvoltarea diabetului și a bolilor cardiovasculare, este imperativ adoptarea de strategii terapeutice practice și realizabile. Un studiu publicat în revista Nutrients a evaluat înlocuirea gustărilor formate din carbohidrați cu gust...

Strategiile pentru reducerea consumului de zahăr ar putea include proteinele dulci

Consumul mediu de zahăr în Uniunea Europeană este de 34 kg pe an, mult peste recomandările OMS. Creșterea consumului de zahăr are efecte negative asupra sănătății publice și este asociată cu creșterea obezității. Strategiile actuale nu au reușit să reducă suficient consumul de zahăr.Cercetătorii au dezvoltat proteine dulci,...

Turta dulce de sărbători: beneficii surprinzătoare pentru sănătate

Turta dulce (en. gingerbread) este un simbol recunoscut al sărbătorilor, originar din Grecia antică, ca o prăjitură cu miere, fără ghimbir. Forma actuală a turtei dulci s-a dezvoltat în Europa în secolul al XI-lea, când cruciații au adus ghimbirul din Orientul Mijlociu. Termenul inițial „gingerbread” se refer...

Impactul dietelor restrictive și a postului intermitent asupra microbiotei și a sănătății în general (meta-analiză)

O meta-analiză publicată în revista Nutrients în decembrie 2023 își propune să creeze un update despre ceea ce știm până acum privind impactul perioadelor de post alimentar asupra microbiotei intestinale și a sănătății....

Dieta cu fasole demonstrează efecte prebiotice semnificative

Un nou studiu publicat în eBioMedicine a investigat impactul includerii fasolei albe (navy beans) în dieta obișnuită timp de opt săptămâni. Studiul s-a concentrat pe modul în care această schimbare dietetică afectează microbiota intestinală, precum ș...

Dieta vegană este mai benefică decât dieta omnivoră pentru sănătatea cardiometabolică

Dieta pe bază de plante câștigă popularitate datorită beneficiilor pentru sănătate și impactului redus asupra mediului. Studiile anterioare au asociat veganismul cu o sănătate cardiovasculară îmbunătățită și un risc scăzut de boli cardiovasculare, datorită consumului ridicat de fructe, legume, cereale integrale, legumin...

Viitorul alimentelor funcționale: Dendrobium officinale

Dendrobium officinale, o plantă-ingredient tradițional în medicina și alimentația chineză, conține aproximativ 20% polizaharide solubile în apă , majoritatea fiind heteropolizaharide compuse din mai multe tipuri de zaharuri. Pentru extracție, se folosesc diverse metode, inclusiv extracția asistată de ultrasunete, extracția cu...

Cele mai importante alegeri alimentare pentru un sistem imunitar puternic

Într-o recenzie recentă din Food Science & Nutrition, cercetătorii rezumă cunoștințele medicale actuale privind rolul alimentelor în întărirea sistemului imunitar. Ei subliniază importanța dietei sănătoase în menținerea și îmbunătățirea funcției imune, precum și rolul esențial al hidratării adecv...

Două fructe de kiwi pe zi asigură aportul de vitamina C

Un fruct popular, kiwi conține fitochimicale, fibre dietetice și vitamine. Cu toate acestea, conținutul său ridicat de glucoză și fructoză poate crește consumul net al acestor zaharuri. Studiului publicat în jurnalul Foods a examinat efectele consumului zilnic de kiwi timp de șase săptămâni asupra biomarkerilor inflamatori ș...

Câti ani de viață putem câștiga prin adoptarea unei alimentații mai sănătoase? (studiu)

Un studiu recent publicat în Nature Food indică faptul că o schimbare susținută spre diete mai sănătoase poate îmbunătăți speranța de viață, în special în Marea Britanie, unde dietele nesănătoase cauzează peste 75.000 de decese premature anual. Studiul subliniază importanța alegerilor alimentare în ati...

Cercetătorii au revizuit efectele terapeutice ale resveratrolului

Resveratrolul are efecte anticancerigene, antiinflamatorii, cardioprotective și neurologice, datorită proprietăților sale antioxidante. Cu toate acestea, dezvoltarea sa ca medicament este împiedicată de probleme precum solubilitatea scăzută și biodisponibilitatea. Un studiu ublicat în jurnalul Nutrients s-a axat pe potențialul ...

Adoptarea dietei mediteraneene poate preveni demența

Studiul publicat în Molecular Nutrition and Food Research demonstrează că persoanele în vârstă care urmează o dietă mediteraneană prezintă un risc mai scăzut de declin cognitiv. Conducerea studiului a fost asigurată de Mireia Urpí-Sardá, implicând 840 de persoane de peste 65 de ani din Franța, î...

Înlocuirea produselor de origine animală cu alimente pe bază de plante reduce riscul de boli de inimă, diabet și deces

Sistemul alimentar actual, bazat în mare parte pe produse de origine animală, pune presiune semnificativă pe resursele Pământului și exacerbează schimbările climatice, afectând calitatea și disponibilitatea alimentelor. Acest sistem și obiceiurile alimentare bogate în produse animale contribuie la boli netransmisibil...

Pâinea albă și alcoolul în dietă ne predispun la apariția cancerului colorectal

Cancerul colorectal este principala cauză de decese legate de cancer la nivel global. Aproximativ 20–25% din toate cazurile de cancer la nivel mondial sunt probabil legate de dietă. Studiul European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) a descoperit o corelație pozitivă între consumul de alcool și riscul de CCR...

Dificultățile diagnosticării și gestionării alergiei la laptele de vacă la copil (studiu)

Alergia la laptele de vacă este recunoscută ca fiind cea mai frecventă și complexă alergie alimentară la sugari, cu o prevalență estimată între 1,8% și 7,5% pentru cazurile mediate de Imunoglobulina E (IgE) între 1973 și 2008, deși un raport din 2023 al Societății Europene de Gastroenterologie Pediatrică, Hepatologie și ...

Restricționarea alimentației la o fereastră de 10 ore are efecte benefice pentru sănătate

Un studiu recent desfășurat de King's College London, prezentat la Conferința Europeană de Nutriție, a evidențiat că mâncatul într-o fereastră de zece ore este asociat cu nivele mai ridicate de energie și dispoziție și cu nivele mai scăzute de foame. Acesta este cel mai mare studiu de acest gen din Marea Britanie, bazat pe ...

Cercetările contestă beneficiile băuturilor îndulcite artificial

Băuturile cu îndulcitori artificiali sunt băuturi ce conțin îndulcitori de înlocuire a zahărului, cum ar fi zaharina (E954), sucraloza (E955), neotam (E961) și advantam (E969), promovate ca alternative sănătoase la băuturile îndulcite cu zahăr. Aceste băuturi sunt populare printre persoanele preocupate de sănătat...

Noile alternative naturale pentru zahăr: monellina și brazeina, sigure pentru consum

O cercetare recentă s-a concentrat pe evaluarea toxicității monellinei și brazeinei, proteine dulci naturale recombinante produse de drojdii. Aceste proteine sunt folosite ca îndulcitori artificiali mici pentru a înlocui zahărul în alimente, datorită dulceții lor ridicate și potențialelor beneficii pentru sănătate.Studi...

Reducerea consumului de sare scade tensiunea arterială, chiar și la persoanele aflate sub medicație antihipertensivă

Un studiu recent realizat de Northwestern Medicine, Vanderbilt University Medical Center și University of Alabama at Birmingham a descoperit că majoritatea persoanelor, inclusiv cele care iau deja medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale, pot scădea tensiunea arterială prin reducerea aportului de sodiu.Participanții de vârstă mi...

Noi descoperiri despre absorbția colesterolului din alimente ar putea duce la crearea de noi medicamente

Cercetătorii de la UCLA au descoperit un pas necunoscut anterior în procesul complex prin care colesterolul alimentar este procesat în intestine înainte de a fi eliberat în sânge. Această descoperire ar putea dezvălui o nouă cale de abordare în tratamentul colesterolului.Studiul, condus de Dr. Peter Tontonoz ...

Se pare că dieta mediteraneană nu influențeeză în mod semnificativ nivelul colesterolului

Dieta mediteraneană este recunoscută pentru beneficiile sale cardiovasculare, inclusiv potențialul de a preveni bolile cardiovasculare aterosclerotice, prin consumul bogat în micronutrienți, fibre și antioxidanți și prin reducerea nivelurilor de colesterol LDL și trigliceride. Studiul analizat în revista Nutrients a explorat leg...

Riscurile fructelor și salatelor gata de consum din supermarket

Consumul de fructe și legume ambalate gata spălate a crescut semnificativ între anii 1960 și 2019, paralel cu o creștere a bolilor transmise prin alimente. Patogenii alimentari, inclusiv bacterii, fungi, virusuri, paraziți și micotoxine, pot fi introduși cu ușurință prin intermediul industriei agroalimentare. Un nou studiu publicat ...

Meditația ne ajută să facem alegeri alimentare mai bune pentru sănătatea inimii

Un studiu recent a demonstrat că participarea la un program de reducere a tensiunii arteriale bazat pe mindfulness poate îmbunătăți comportamentele de sănătate care contribuie la scăderea tensiunii arteriale. Participanții cu tensiune arterială crescută care au urmat un astfel de program timp de opt săptămâni au înregi...

Efectele îndulcitorilor artificiali asupra microbiotei intestinale

În contextul creșterii incidenței obezității și a altor boli metabolice, consumul de zahăr a fost identificat ca un factor contribuitor major, ceea ce a dus la creșterea utilizării îndulcitorilor ne-nutritivi. Acești îndulcitori sunt folosiți pe scară largă, deși efectele lor asupra sănătății sunt încă subi...

Cercetătorii descoperă potențialul nutritiv al plantelor care cresc în sălbăticie

Studiul publicat în revista Nutrients subliniază beneficiile nutriționale ale plantelor care cresc în sălbăticie, care pot fi comparabile sau chiar superioare produselor comerciale în ceea ce privește proprietățile antioxidante și alte caracteristici nutriționale. Cercetarea evidențiază importanța dietei și stilului d...

Paradox alimentar la preșcolar: cu cât mănâncă mai mult la masa principală, cu atât mai calorică va fi gustarea dintre mese

Studiile anterioare au arătat că adulții mănâncă mai mult dacăconținutul caloric al alimentelor este mai mic, pentru a crește aportul energetic, dar își ajustează dimensiunea porțiilor după atingerea unui prag, pentru a evita supraalimentația. Un studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition investighe...

Moringa oleifera - planta cu ajutorul căreia persoanele cu boală celiacă s-ar putea bucura de o pâine sănătoasă

Cercetătorii au explorat dezvoltarea unor tipuri noi de pâine fără gluten cu maia, folosind o formulare cu pseudocereale care conțin Moringa oleifera, o plantă neconvențională cu proprietăți benefice pentru sănătate. Acest lucru vine în contextul în care piața pentru produsele fără gluten a crescut semnificativ, atr...

Impactul dietei mediteraneene asupra rezistenței și sensibilității la insulină la persoanele supraponderale

Obezitatea și supraponderalitatea sunt afecțiuni cronice asociate cu diverse comorbidități, precum boli cardiovasculare, diabet de tip 2, cancer, dislipidemie și hipertensiune. Rezistența la insulină este unul dintre principalii factori care contribuie la complicațiile asociate cu obezitatea. Rapoartele sugerează că peste o treime dintre ...

Relația dintre cantitatea de carbohidrați din dietă, sănătatea intestinală și riscul de obezitate

Obezitatea a fost recunoscută ca una dintre principalele cauze ale tuturor bolilor cronice. Studiile anterioare au arătat că obezitatea a crescut din cauza consumului ridicat de diete bogate în grăsimi și carbohidrați la nivel mondial. Un raport recent privind un studiu clinic, publicat în Scientific Reports, a comparat nivelurile...

Alimentele ultra-procesate sunt un pericol real pentru sănătatea ficatului

Ficatul joacă un rol crucial în detoxifiere, metabolism și imunitate. Bolile hepatice variază de la afecțiuni blânde și reversibile, precum boala de ficat gras non-alcoolică (NAFLD), până la cele potențial fatale, ca ciroza hepatică și malignitățile. Studiile anterioare au arătat o asociere pozitivă între alime...

Berea fără alcool ar putea fi un mediu propice de culturi bacteriene

În contextul în care cererea de bere cu conținut scăzut de alcool a crescut în ultimii ani, întrebările legate de siguranța consumului acestor băuturi au devenit din ce în ce mai pertinente. Un studiu recent publicat în Journal of Food Protection a abordat problema creșterii bacteriene în berile cu co...

Cât de eficientă este dieta pentru sănătatea planetară? (studiu)

Dieta pentru sănătatea planetară (PHD) este caracterizată printr-un consum crescut de alimente de origine vegetală și un aport redus de produse alimentare de origine animală. Un studiu recent publicat în JAMA Network Open evaluează impactul aderenței la această dietă asupra sănătății umane și a mediului.Cercetătorii au analiz...

Dieta mediteraneană ar putea fi cheia combaterii a 32 de afecțiuni cronice

Studiul recent publicat în Nature Communications a utilizat datele UK Biobank pentru a înțelege corelația dintre un model dietetic sănătos și 48 de boli cronice la adulții din comunitate. Această cercetare este esențială având în vedere că îmbătrânirea este un factor major de risc pentru dezvoltarea bo...

Copiii plictisiți mănâncă cu până la 79% mai mult decât ar mânca în mod normal

Un studiu recent efectuat la Universitatea Aston a identificat o legătură semnificativă între plictiseală și consumul caloric la copii. Cercetarea, prima de acest fel, a arătat că copiii cu vârsta de patru ani consumă cu 79% mai multe calorii atunci când sunt plictisiți comparativ cu momentele când sunt într-o...

Ce conțin de fapt alimentele fermentate?

Studiul suedez publicat în revista Foods a examinat diversitatea, bogăția și compoziția bacteriană din 47 de tipuri diferite de alimente fermentate, printre care kimchi, kombucha, kefir, precum și iaurturi vegetale și non-vegetale. Cercetătorii au dorit să înțeleagă mai bine relația dintre compoziția microbiană și tipuril...

Efectele metabolice ale micului dejun îmbogățit cu compuși lipidici polari din ovăz

În contextul creșterii globale a tulburărilor cardiometabolice, prevenția prin intervenții dietetice devine o necesitate urgentă. Ovăzul, bogat în fibre solubile de tip beta-glucani, vitamine, minerale, antioxidanți și compuși fenolici, a fost identificat ca având un potențial beneficiu în reducerea colesterolului ...

Grăsimea de rață ar putea fi o alternativă mai sănătoasă la grăsimile saturate

Grăsimile și uleiurile comestibile sunt esențiale în dieta umană, având rolul de a furniza energie și acizi grași esențiali. Ele sunt utilizate în gătit, prăjit și ca aditivi alimentari. Deși grăsimile vegetale pot înlocui grăsimile saturate, ele sunt asociate cu deteriorarea senzorială și sunt sensibile la ș...

Consumul de carne roșie a fost asociat cu un risc crescut de diabet tip 2

Un nou studiu efectuat de cercetătorii de la Harvard T.H. Chan School of Public Health a relevat că persoanele care consumă doar două porții de carne roșie pe săptămână pot avea un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2, în comparație cu cele care consumă mai puține porții. Riscul crește în mod proporțional cu c...

Tehnologia și nutriția adulților vârstnici

În Statele Unite, 25% din populație are vârsta de 65 de ani sau mai mult, iar mulți dintre ei nu sunt familiarizați cu tehnologia. Totuși, studiile arată că sistemele de evaluare bazate pe computer și roboții asistenți pot îmbunătăți conștientizarea nutrițională în rândul populației în vârst...

Tiparele alimentare din copilăria timpurie decid riscul ulterior de boală celiacă

Studiul recent publicat în The American Journal of Clinical Nutrition a examinat ipoteza conform căreia un aport mai mare de gluten în prima copilărie ar putea fi asociat cu un risc crescut de a dezvolta autoimunitatea bolii celiace (ABC) și boala celiacă. Acest studiu a evaluat și modul în care anumite modele alimentare, ind...

Efectele postului diurn din timpul Ramadanului asupra profilului lipidic

Lipidele joacă un rol important în funcționarea corpului uman, având multiple funcții fiziologice, inclusiv stocarea de energie și semnalizarea celulară. Lipidomica se ocupă de studiul metabolismului lipidic și a relevanței acestuia în diverse boli. Ceramidele sunt lipide de interes major în studii deoarece sunt core...

Consumul de iaurt susține sănătatea mușchilor scheletici

Iaurtul este un produs lactat nutritiv, preparat prin fermentarea laptelui de vacă cu ajutorul bacteriilor acidolactice. Procesele de producție includ omogenizarea, pasteurizarea, fermentarea și fluidificarea. Prin combinarea diferită a acestor procese se pot obține iaurturi cu proprietăți fizice distincte, iar schimbarea condițiilor de pro...

Rolul alimentației în prevenția și managementul osteoartritei

Osteoartrita reprezintă o problemă medicală și economică deosebit de gravă, caracterizată prin durere cronică și rigiditate articulară. Factorii ce contribuie la această tendință includ îmbătrânirea populației și prevalența tot mai mare a obezității. Managementul actual se concentrează mai ales pe controlul durerii ...

Fermentarea amplifică efectele benefice ale sucului de varză kale

Produsele fermentate au câștigat recent o atenție sporită datorită beneficiilor lor potențiale pentru sănătate, inclusiv proprietățile probiotice și aportul bogat de fitochimicale și fitonutrienți. Varza creață (kale), în special, este considerată un „super-aliment” datorită conținutului său bogat de flavon...

Dieta ketogenică poate reduce incidența migrenei și a surmenajului

Migrenele sunt o problemă serioasă de sănătate care afectează sistemul nervos central și pot avea o serie de simptome asociate, inclusiv probleme gastrointestinale, neurologice și autonome. Acestea pot duce la o serie de complicații, cum ar fi greață, vărsături, vedere încețoșată și diaree. Pe lângă acestea, migrenele a...

1403 articole 1 2 ..... 121314 ..... 28 29 Înainte ›

Data actualizare: 02-09-2014 | creare: 02-09-2014 | Vizite: 52869
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!