Dieta mediteraneană ar putea fi cheia combaterii a 32 de afecțiuni cronice
©
Autor: Airinei Camelia
Studiul recent publicat în Nature Communications a utilizat datele UK Biobank pentru a înțelege corelația dintre un model dietetic sănătos și 48 de boli cronice la adulții din comunitate. Această cercetare este esențială având în vedere că îmbătrânirea este un factor major de risc pentru dezvoltarea bolilor cronice netransmisibile, care au înregistrat o creștere semnificativă a mortalității în ultimul deceniu. Acest lucru subliniază importanța identificării strategiilor eficiente de prevenție.
Studiul a examinat patru scoruri dietetice frecvent utilizate și riscul de a dezvolta mai multe afecțiuni cronice. S-a folosit de un eșantion de 121.513 participanți, cu vârste între 30 și 75 de ani, dintre care 55,9% erau femei. Studiul a eliminat persoanele fără date privind dieta sau cu un aport energetic extrem. Datele au arătat că femeile tind să aibă scoruri mai mari la scalele AHEI-2010 și AMED, în timp ce bărbații au înregistrat scoruri mai mari la Indicele Dietetic Anti-inflamator Empiric (AEDII).
Rezultatele indică faptul că urmarea unor modele dietetice sănătoase poate minimiza riscul de a dezvolta o serie de boli cronice. Consumul redus de alcool și consumul mare de pește, ca în cazul dietei mediteraneene, par să fie factori cheie. Cu toate acestea, studiul are și limitări, inclusiv natura autodeclarată a datelor UK Biobank și absența unei analize cauzale. În plus, cea mai mare parte a participanților erau caucazieni, ceea ce ar putea limita generalizabilitatea rezultatelor.
În ciuda acestor limitări, datele sugerează că modelele dietetice pot fi un instrument valoros în prevenirea unei game largi de boli cronice.
sursa: News Medical
foto: udra11/Shutterstock.com
Studiul a examinat patru scoruri dietetice frecvent utilizate și riscul de a dezvolta mai multe afecțiuni cronice. S-a folosit de un eșantion de 121.513 participanți, cu vârste între 30 și 75 de ani, dintre care 55,9% erau femei. Studiul a eliminat persoanele fără date privind dieta sau cu un aport energetic extrem. Datele au arătat că femeile tind să aibă scoruri mai mari la scalele AHEI-2010 și AMED, în timp ce bărbații au înregistrat scoruri mai mari la Indicele Dietetic Anti-inflamator Empiric (AEDII).
Rezultate cheie
- Scorul AMED mai mare a fost asociat cu un risc mai mic pentru 32 de boli cronice, în timp ce un scor AHEI-2010 mai mare a fost legat de un risc mai mic pentru 29 de boli cronice.
- Scorurile mai mari la HPDI au fost asociate cu un risc mai mic la doar 23 de afecțiuni cronice, care au inclus boli cardiometabolice, cancere și tulburări digestive și neurologice.
- Scorul AEDII a fost asociat pozitiv cu riscul de a dezvolta două condiții cronice: abuzul de substanțe psihotrope și tulburări legate de consumul de alcool, dar a fost asociat negativ cu 14 alte boli cronice.
Rezultatele indică faptul că urmarea unor modele dietetice sănătoase poate minimiza riscul de a dezvolta o serie de boli cronice. Consumul redus de alcool și consumul mare de pește, ca în cazul dietei mediteraneene, par să fie factori cheie. Cu toate acestea, studiul are și limitări, inclusiv natura autodeclarată a datelor UK Biobank și absența unei analize cauzale. În plus, cea mai mare parte a participanților erau caucazieni, ceea ce ar putea limita generalizabilitatea rezultatelor.
În ciuda acestor limitări, datele sugerează că modelele dietetice pot fi un instrument valoros în prevenirea unei game largi de boli cronice.
sursa: News Medical
foto: udra11/Shutterstock.com
Data actualizare: 26-10-2023 | creare: 26-10-2023 | Vizite: 422
Bibliografie
UK Biobank reveals: Mediterranean diet might be the key to combating 32 chronic diseases!, link: https://www.news-medical.net/news/20231025/UK-Biobank-reveals-Mediterranean-diet-might-be-the-key-to-combating-32-chronic-diseases!.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Aportul de grăsimi vegetale și animale corelat cu riscul de mortalitate
- Dieta ca armă împotriva bolilor - mecanisme moleculare și potențial terapeutic
- Studiu global: de ce aproape jumătate din copiii din întreaga lume nu consumă fructe sau legume
- Consumul de alimente ultraprocesate crește riscul de COVID-19
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni