Noile alternative naturale pentru zahăr: monellina și brazeina, sigure pentru consum
©
Autor: Airinei Camelia
![Noile alternative naturale pentru zahăr: monellina și brazeina, sigure pentru consum](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=45603.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Studiul a evaluat toxicitatea acută, sub-cronică și cronică, precum și proprietățile alergenice și mutagene ale monellinei și brazeinei recombinante. Proteinele testate au fost purificate și evaluarea lor microbiologică a fost realizată prin metode bacteriologice. Experimentele au implicat administrarea zilnică a soluțiilor de proteine și apă pe o perioadă de 21 de zile unor cobai, șoareci și șobolani.
Rezultatele studiului
- Studiul a arătat că monellina și brazeina sunt non-toxice și sigure pentru organismele mamifere, sugerând potențialul lor larg de aplicare în industria alimentară ca alternative la zahăr.
- Experimentele de toxicitate acută au indicat că LD50 al proteinelor administrate intragastric este de peste 5.000 mg/kg greutate corporală, fără simptome de intoxicație sau deces.
- Examinarea macroscopică a organelor la șoareci și șobolani nu a arătat modificări patologice.
- În ceea ce privește toxicitatea cronică, nu au fost detectate efecte toxice prin alte indicatori, deși la șobolani s-a observat o scădere ușoară a creșterii în greutate spre sfârșitul studiului.
- Administrarea de brazein a redus ușor, dar semnificativ, nivelurile totale de proteine și globuline la șobolanii masculi și a crescut concentrația de glucoză.
- La serurile șobolanilor femele, administrarea de monellin a redus nivelurile de fructosamină și colesterol.
- Brazeina și monellina nu au avut efecte mutagene in vitro pe tulpinile de S. typhimurium TA 100, TA 98 și TA 97, atât în prezența, cât și în absența unui sistem de activare metabolică.
Concluzii
Rezultatele studiului subliniază siguranța utilizării brazeinei și monellinei ca îndulcitori pe bază de proteine în modele experimentale de mamifere, fără semne de intoxicație, mortalitate sau inflamație și fără proprietăți alergenice sau mutagene. Studii suplimentare sunt necesare pentru a determina siguranța acestora în rândul femeilor însărcinate și al copiilor și pentru a evalua efectele lor asupra microbiotei fecale și metabolismului animal.sursa: News Medical
foto: John B Hewitt/Shutterstock.com
Data actualizare: 14-11-2023 | creare: 14-11-2023 | Vizite: 476
Bibliografie
Brazzein and monellin: Safe alternatives to sugar, new research confirms, link: https://www.news-medical.net/news/20231110/Brazzein-and-monellin-Safe-alternatives-to-sugar-new-research-confirms.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Dieta mediteraneană promovează îmbătrânirea sănătoasă
- O dietă bogată în fibre ar putea avea un efect pozitiv asupra bolilor inflamatorii articulare
- Băuturile răcoritoare dietetice – la fel de nocive pentru greutatea corporală ca cele îndulcite cu zahăr
- Femeile și bărbații reacționează diferit la dieta cu un conținut caloric scăzut
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni