Paradox alimentar la preșcolar: cu cât mănâncă mai mult la masa principală, cu atât mai calorică va fi gustarea dintre mese
©
Autor: Airinei Camelia

Studiul a inclus două încercări randomizate crossover realizate în centre de îngrijire a copiilor, unde aceștia puteau să-și aleagă mesele și dimensiunile porțiilor din meniuri zilnice variate, care respectau liniile directoare nutriționale din SUA. Au fost analizate 6.355 de mese oferite la 94 de copii cu vârste între 3 și 5 ani, fără restricții alimentare sau probleme de sănătate.
Mesele au inclus feluri principale, gustări și componente bogate în cereale și proteine, fructe și legume, precum și gustări dimineața și seara cu opțiuni cu conținutul caloric scăzut și ridicat. Toate alimentele au fost cântărite pentru a monitoriza cu atenție consumul, iar activitatea fizică a copiilor și statusul ponderal au fost, de asemenea, înregistrate.
Analiza datelor a folosit modele liniare mixte cu măsurători repetate pentru a caracteriza traiectoria relației dintre aportul energetic al meselor și conținutul caloric. Rezultatele arată că, în medie, copiii au consumat aproximativ 1000 kilocalorii pe zi, îndeplinind cerințele energetice estimate. Consumul caloric a fost mai mare în timpul gustărilor decât în timpul meselor principale, indicând o preferință pentru gustările cu conținutul caloric ridicat. Nu s-a observat un prag după care copiii să-și reducă aportul energetic.
Concluziile studiului indică faptul că aportul energetic al copiilor crește odată cu greutatea alimentelor și conținutul caloric, atât pentru alimentele consumate, cât și pentru cele servite. Totuși, nu există dovezi că copiii au un nivel prag de conținutul caloric consumat, după care își reduc aportul energetic, ci mai degrabă că disponibilitatea alimentelor cu conținutul caloric ridicat limitează consumul.
Studiul a fost riguros, urmărind consumul alimentar al copiilor pe parcursul a cinci zile consecutive. Cu toate acestea, meniurile au fost limitate în ceea ce privește disponibilitatea alimentelor cu conținutul caloric ridicat și participanții proveneau din gospodării cu venituri și educație ridicate, ceea ce poate afecta generalizabilitatea rezultatelor.
Autorii studiului speră că cercetările viitoare vor utiliza cadre experimentale pentru a testa aceste relații și pentru a oferi perspective importante în nutriția umană.
sursa: News Medical
foto: Created with the assistance of DALL·E 3
Data actualizare: 03-11-2023 | creare: 03-11-2023 | Vizite: 725
Bibliografie
Preschoolers' plate paradox: More calories served, less self-regulation at snack time, link: https://www.news-medical.net/news/20231102/Preschoolers-plate-paradox-More-calories-served-less-self-regulation-at-snack-time.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Grăsimea de rață ar putea fi o alternativă mai sănătoasă la grăsimile saturate
- Analiza compoziției nutriționale a alternativelor de carne gata de utilizare în Belgia
- Consumul în exces de alimente sărate crește nivelul de stres cu 75%
- Un studiu global contestă sfaturile dietetice privind limitarea lactatelor grase
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Lipsa poftei de mancare la copil 5 ani jumatate
- Nu mananca
- Alimentatie fetiță de 5 ani si 5 luni, are doar 17,5 kg
- Probleme de alimentatie băiețel de 3 ani