Nutriție
Un studiu recent publicat în revista Nutrients evidențiază importanța dietelor pe bază de plante și a dietei mediteraneene în promovarea sănătății intestinale și prevenirea bolilor netransmisibile. Cercetarea examinează modul în care diferite componente alimentare influențează microbiomul intestinal și dezvoltarea ac...
Un studiu recent publicat în revista Heliyon subliniază că un regim alimentar bogat în fructe și legume este asociat cu un risc redus de fragilitate, o afecțiune caracterizată prin reducerea forței fizice, oboseală, mobilitate scăzută și o scădere generală a calității vieții. Fragilitatea este cuantificată utilizân...
Dieta MIND, o combinație între dietele mediteraneană și DASH, include legume cu frunze verzi, cereale integrale, ulei de măsline, pui, pește, leguminoase și nuci, punând un accent deosebit pe consumul de fructe de pădure și pește. Un studiu recent publicat în revista Neurology indică faptul că persoanele care urmează o...
Un studiu recent publicat în The Lancet Psychiatry dezvăluie că 32% dintre persoanele cu tulburări alimentare prezentau anomalii ale nivelurilor de electroliți, aceste anomalii fiind asociate cu un risc crescut de deces din orice cauză. Cercetarea, realizată de specialiști de la ICES și Spitalul Ottawa, a identificat, de asemenea, leg...
Cercetătorii prezintă un model neurobiologic ce susține utilizarea dietei ketogenice terapeutice pentru anorexia nervoasă. Modelul integrează trăsături comportamentale, metabolismul energetic neuronal al creierului și funcția neurotransmițătorilor, oferind un cadru comprehensiv pentru înțelegerea modului în care dieta ketoge...
Studiul publicat în revista Frontiers in Nutrition explorează efectele consumului de usturoi alb crud asupra sănătății, analizând date din 22 de studii, dintre care 12 sunt trialuri clinice și 10 sunt observaționale. Rezultatele indică îmbunătățiri notabile ale biomarkerilor cardiometabolici la consumatorii de usturoi, ...
O echipă internațională extinsă de cercetători și-a propus să evalueze riscurile și beneficiile pentru sănătate asociate cu alimentele fermentate (FFs). Sinteza publicată în revista Frontiers in Nutrition subliniază rolul esențial al alimentelor fermentate nu doar în sănătatea umană, ci și în abordarea unor proble...
Un articol publicat în Frontiers in Nutrition evaluează adecvarea nutrițională a trei diete cu conținut scăzut de carbohidrați, având diferite niveluri de carbohidrați. Studiul indică faptul că aceste diete, deși conțin mai puțini carbohidrați decât doza zilnică recomandată (DZR) de 130 de grame, pot furniza suficie...
Un studiu realizat de cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology a explorat impactul postului și al dietelor cu conținut caloric scăzut asupra sănătății intestinale, relevând că aceste regimuri pot spori capacitatea regenerativă a celulelor stem intestinale. În timpul postului, celulele stem încep să utili...
Studiul recent publicat în Frontiers in Endocrinology explorează impactul proteinelor dietetice asupra aportului energetic, apetitului și glicemiei postprandiale, aducând în discuție descoperirile acumulate pe parcursul ultimelor două decenii în acest domeniu. Proteinele, datorită efectelor lor sațietogene și a capaci...
Un studiu recent publicat în jurnalul Nature Medicine a adus dovezi suplimentare privind beneficiile grăsimilor vegetale în reducerea riscurilor de boli cardiometabolice, cum ar fi bolile cardiovasculare și diabetul de tip 2. Studiul a demonstrat că înlocuirea grăsimilor saturate provenite din produse lactate cu grăsimi nesat...
Ai decis că vrei să faci o schimbare și să adopți o dietă mai sănătoasă? O astfel de alegere este una extrem de benefică pentru bunăstarea ta, dar și o schimbare care vine la pachet cu mici provocări. Schimbarea obiceiurilor alimentare nu se întâmplă peste noapte. Necesită răbdare, planificare și consecvență. Și atun...
Cercetătorii de la Virginia Tech au analizat claritatea și amploarea recomandărilor pentru consumul sănătos de băuturi în țările care au implementat legislația privind taxarea băuturilor cu zahăr între anii 2000 și 2023. Studiul, publicat în revista Nutrients și finanțat parțial de un proiect de cercetare Hatch al D...
Un studiu recent realizat de cercetători de la Harvard T.H. Chan School of Public Health, Universitatea California Santa Barbara (UCSB) și Global Alliance for Improved Nutrition (GAIN) a constatat că mai mult de jumătate din populația globală consumă niveluri inadecvate de mai mulți micronutrienți esențiali pentru sănătate, inclusiv cal...
Pe măsură ce populația globală se apropie de 9,7 miliarde până în 2050, necesitatea asigurării unei producții durabile și adecvate de alimente nutritive este crucială, în special pentru proteine, dat fiind că sursele tradiționale, cum ar fi creșterea animalelor, sunt insuficiente și contribuie semnificativ la emisiile...
Un studiu recent publicat în revista Nutrients a explorat sursele obișnuite de grăsimi saturate și zaharuri adăugate în dieta adulților din Statele Unite, dezvăluind cum consumul neintenționat al acestora depășește adesea recomandările nutriționale zilnice. Analizând datele a peste 36.000 de adulți americani, cercetă...
Un studiu recent publicat în JAMA Internal Medicine a investigat impactul consumului de grăsimi de origine animală și vegetală asupra mortalității cauzate de boli cardiovasculare și alte cauze, în Statele Unite. Analiza a folosit datele colectate de la participanții la studiul NIH-AARP Diet and Health între anii 1995 și 2...
Datorită compoziției sale unice, care include un raport scăzut de cazeină la proteinele din zer, un conținut scăzut de minerale, o concentrație ridicată de lactoză și acizi grași polinesaturați, laptele de iapă este considerat promițător pentru producția de alimente funcționale. Un studiu recent publicat în PLOS ONE a explora...
Variabilitatea în apetit și comportamentul alimentar expune indivizii la influențele mediului alimentar. Abordările recente se concentrează pe identificarea profilurilor comportamentale prin Analiza Profilurilor Latente (LPA), care oferă înțelegeri despre grupurile bazate pe trăsături comune. Studiul de la Aston University explo...
În ultimele decenii, interesul științific pentru diverse forme de post, inclusiv post intermitent (IF), alimentație în interval restrâns (TRE), post pe termen lung și scurt, precum și forme religioase de post, a crescut semnificativ. Postul a fost asociat cu prevenirea și tratarea unei game largi de boli cronice, extinderea ...
Studiul publicat în jurnalul Frontiers in Nutrition abordează impactul produselor finale de glicație avansată (AGEs) asupra greutății corporale, în contextul dietelor mediteraneană și vegană cu conținut scăzut de grăsimi. Produsele finale de glicație avansată sunt compuși heterogeni formați prin reacții non-enzimatice, c...
Un studiu recent efectuat de Cleveland Clinic și publicat în Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology a evaluat efectele consumului de eritritol, un îndulcitor artificial popular, asupra riscului cardiovascular. Cercetarea a constatat că eritritolul, spre deosebire de glucoză, crește activitatea plachetelor sanguine, ceea c...
Un studiu publicat în Nature Medicine examinează efectele negative ale dietei occidentale asupra sănătății umane, accentuând problema consumului crescut de alimente procesate în întreaga lume. Această tendință, cunoscută sub numele de „occidentalizarea dietei”, a fost legată de accesibilitatea și preț...
Un studiu recent publicat în Journal of Nutrition, realizat de cercetătorii de la Arizona State University, explorează impactul consumului de făină de porumb rafinată îmbogățită cu tărâțe de porumb asupra nivelurilor de colesterol LDL. Studiul a fost un trial clinic randomizat încrucișat, care a comparat efectele ...
Cercetările efectuate de Universitatea Illinois Urbana-Champaign au explorat efectele combinației dintre iaurt și miere asupra supraviețuirii bacteriilor probiotice în tractul gastrointestinal. În cadrul unui experiment de laborator, diferite tipuri de miere (alfalfa, hrișcă, trifoi și floarea-soarelui) au fost testate pentru a v...
Cercetările recente desfășurate la Centrul de Evaluare Senzorială de la Penn State, în cadrul Colegiului de Științe Agricole, au investigat modul în care comportamentul alimentar se schimbă când consumatorilor li se oferă un sos pentru a înmuia gustările sărate. Studiul a relevat că prezența sosului duce la o cre...
În Germania, consumul de produse de origine animală scade, iar preocupările legate de bunăstarea animalelor și protecția mediului stimulează interesul pentru alternative sustenabile. Produsele bazate pe plante sunt percepute ca mai etice și sustenabile, dar noile tehnologii, cum ar fi carnea cultivată și produsele lactate create prin...
Produsele de cacao sunt recunoscute pentru conținutul lor bogat în polifenoli dietetici cu multiple beneficii pentru sănătate, dar pot fi contaminate cu metale grele precum plumb, cadmiu și arsenic, din cauzaă proximității câmpurilor de cacao față de sursele de poluare.Un studiu recent publicat în revista Frontiers in Nut...
O nouă cercetare a analizat impactul dietelor pe baza consumului de zahăr adăugat și aportul de nutrienți esențiali asupra vârstei epigenetice la femei de vârstă mijlocie din rase diferite, evidențiind interacțiunea complexă dintre nutriție și mecanismele biologice ale îmbătrânirii. Studiul a inclus 342 de femei...
Progresul în medicină a crescut speranța de viață, dar bolile asociate vârstei rămân o provocare majoră pentru individ și sistemele de sănătate. Geroștiința explorează intervenții care pot încetini sau inversa modificările moleculare ale îmbătrânirii. Dieta, stilul de viață și factorii sociali s...
Într-o recenzie recentă publicată în revista Cell, cercetătorii au discutat despre progresele recente în nutriția moleculară, concentrându-se pe intervențiile farmaceutice și dietetice pentru gestionarea echilibrului energetic și interacțiunile acestora cu microbiomul intestinal uman. Au explorat, de asemenea, model...
În ultimele două decenii, a existat o creștere semnificativă a publicațiilor științifice despre postul alimentar, inclusiv postul intermitent (IF - intermittent fasting), postul pe termen scurt (STF - short-term fasting), postul prelungit (PF - prolonged fasting) și formele religioase de post. Studiile pe animale sugerează că postul ...
Studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea din Florida a investigat efectele cardiometabolice ale uleiului de măsline extravirgin (UMEV) în cadrul unei diete vegane bazate pe alimente integrale. În acest trial randomizat crossover, numit „Rețeta pentru sănătatea inimii”, 40 de adulți cu un risc cardiovascular...
Studiul prezentat într-o ediție specială a Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics (JAND) explorează domeniul emergent al crononutriției, care analizează relația dintre modelele temporale de alimentație, ritmurile circadiene și metabolism pentru sănătatea optimă. Sub redacția Dr. Krista Varady de la Universitatea din Ill...
Universitatea din Antwerp a realizat un studiu care a explorat motivațiile din spatele alegerilor consumatorilor din supermarketuri, concentrându-se în special pe motivul pentru care oamenii selectează anumite produse, cum ar fi cerealele. Cercetătorii au identificat trei tipuri principale de cumpărători: cei care aleg în mod...
Cercetătorii au analizat efectele regimurilor alimentare mediteraneene cu indice glicemic scăzut și înalt asupra somnului și calității vieții legate de sănătate la persoanele cu sindrom metabolic. Acest studiu, parte a unui proces controlat multicentric, s-a desfășurat în Suedia, Italia și Statele Unite între ianuarie ...
Studiul realizat de Tommy Cederholm și Ingvar Bosaeus, publicat în New England Journal of Medicine, evidențiază problema subnutriției semnificative în rândul pacienților internați în spitale și alte facilități de îngrijire. Cercetarea subliniază că între 5 și 10% dintre adulții în vârstă...
Cercetătorii din China evidențiază importanța equolului, un metabolit derivat din produsele de soia, în legătura cu receptorii de estrogen și efectele sale benefice în simptomele menopauzei, osteoporozei și cancerelor dependente de hormoni, precum și proprietățile sale antioxidante și anti-androgenice. Studiul a fost publicat...
Un articol de revizuire recent publicat în jurnalul Current Allergy and Asthma Reports prezintă cazurile în creștere de reacții alergice la diverse leguminoase utilizate în dietele pe bază de plante, dincolo de alergenii bine cunoscuți precum arahidele și soia.Cercetarea a identificat leguminoasele non-prioritare, cum ar fi ...
Un studiu recent realizat de Universitatea din Michigan a identificat o nouă potențială terapie pentru alergiile alimentare, folosind inulina - o fibră vegetală naturală, recunoscută pentru utilizările sale ca supliment alimentar, prebiotic și înlocuitor de îndulcitori. Publicat în revista Nature Materials, studiul descri...
Dieta EAT-Lancet se referă la un set de recomandări alimentare care vizează atât sănătatea individuală, cât și promovarea unei alimentații sustenabile pentru planetă, având în vedere că agricultura și sistemul alimentar global sunt printre principalii factori de stres pentru mediu și biodiversitate.O cercetare pu...
Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Nagoya University Graduate School of Medicine din Japonia a evidențiat beneficiile consumului de pești mici, consumați întregi, în reducerea mortalității generale și a mortalității cauzate de cancer la femeile japoneze. Publicat în revista Public Health Nutrition, studiul co...
Studiul publicat în Nature Metabolism explorează utilitatea biomarkerilor alimentari în evaluarea obiectivă și precisă a dietei, o componentă esențială pentru înțelegerea relațiilor cauzale dintre alimentație și diverse consecințe pentru sănătate. Biomarkerii alimentari sunt metaboliți rezultați din consumul alimen...
Asociațiile dintre dieta mediteraneană și mortalitatea în rândul supraviețuitorilor de cancer nu au fost concluzive, majoritatea studiilor fiind efectuate în Statele Unite și cu dovezi limitate din Europa. Studiul publicat în JACC CardioOncology își propune să clarifice rolul dietei mediteraneene tradiționale p...
Carbohidrații, o sursă majoră de energie în dietă, pot afecta sănătatea cardiovasculară prin modul în care influențează inflamația. În timp ce consumul de carbohidrați rafinați este asociat cu producerea speciilor reactive de oxigen și inflamația cronică de grad scăzut, carbohidrații integrali și cei cu conținut...
Un studiu recent explorează diferențele semnificative de conținut nutritiv între grâul integral și făina rafinată, urmărind impactul procesării și coacerii asupra compoziției nutritive la fiecare etapă, de la fermă până la masă. Studiul prezentat la conferința NUTRITION 2024 organizată de American Society for Nutri...
Un studiu recent prezentat la întâlnirea anuală Nutrition 2024 a American Society for Nutrition a explorat efectele consumului de căpșuni asupra sănătății cardiovasculare și controlului glicemic. Cercetarea, condusă de Dr. Lasantha Krishan Hirimuthugoda, postdoctorand asociat la Illinois Institute of Technology, a inclus 68 de ...
Un studiu recent evidențiază că adoptarea unei diete bazate predominant pe alimente minim procesate nu garantează automat o alimentație sănătoasă, sugerând că tipurile de alimente consumate pot fi mai importante decât nivelul de procesare. Comparând două meniuri tipice pentru dieta occidentală - unul cu alimente minim p...
O cercetare recentă evidențiază că atitudinile, implicarea în pregătirea meselor, barierele percepute și factorii personali, precum cunoștințele despre alimentația sănătoasă și activitatea fizică, influențează semnificativ disponibilitatea tinerilor de a adopta diete pe bază de plante. Aceasta subliniază atât provocăr...
Investigarea potențialului terapeutic al extractelor etanolice din frunze de măslin provenite din Spania și Grecia a indicat faptul că ambele extracte, în special cel din Grecia, prezintă o capacitate antioxidantă ridicată și proprietăți antimicrobiene și anticanceroase semnificative, sugerând aplicații potențiale în ...
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni