Nutriție

1030 articole 1 23 ..... 20 21 Înainte ›
Modul în care dieta pe bază de plante, dieta mediteraneană și cea occidentală afectează microbiomul și bolile

Un studiu recent publicat în revista Nutrients evidențiază importanța dietelor pe bază de plante și a dietei mediteraneene în promovarea sănătății intestinale și prevenirea bolilor netransmisibile. Cercetarea examinează modul în care diferite componente alimentare influențează microbiomul intestinal și dezvoltarea ac...

Consumul de fructe și legume întregi, în special roșii și portocalii, reduce semnificativ riscul de fragilitate la adulți

Un studiu recent publicat în revista Heliyon subliniază că un regim alimentar bogat în fructe și legume este asociat cu un risc redus de fragilitate, o afecțiune caracterizată prin reducerea forței fizice, oboseală, mobilitate scăzută și o scădere generală a calității vieții. Fragilitatea este cuantificată utilizân...

Dieta MIND și riscul problemelor de memorie mai târziu în viață

Dieta MIND, o combinație între dietele mediteraneană și DASH, include legume cu frunze verzi, cereale integrale, ulei de măsline, pui, pește, leguminoase și nuci, punând un accent deosebit pe consumul de fructe de pădure și pește. Un studiu recent publicat în revista Neurology indică faptul că persoanele care urmează o...

Anomaliile electrolitice în tulburările de alimentație sunt asociate cu un risc mai mare de deces din orice cauză

Un studiu recent publicat în The Lancet Psychiatry dezvăluie că 32% dintre persoanele cu tulburări alimentare prezentau anomalii ale nivelurilor de electroliți, aceste anomalii fiind asociate cu un risc crescut de deces din orice cauză. Cercetarea, realizată de specialiști de la ICES și Spitalul Ottawa, a identificat, de asemenea, leg...

Cercetătorii propun dieta ketogenică pentru tratamentul anorexiei

Cercetătorii prezintă un model neurobiologic ce susține utilizarea dietei ketogenice terapeutice pentru anorexia nervoasă. Modelul integrează trăsături comportamentale, metabolismul energetic neuronal al creierului și funcția neurotransmițătorilor, oferind un cadru comprehensiv pentru înțelegerea modului în care dieta ketoge...

Usturoiul alb crud poate preveni bolile cardiovasculare (studiu de revizuire)

Studiul publicat în revista Frontiers in Nutrition explorează efectele consumului de usturoi alb crud asupra sănătății, analizând date din 22 de studii, dintre care 12 sunt trialuri clinice și 10 sunt observaționale. Rezultatele indică îmbunătățiri notabile ale biomarkerilor cardiometabolici la consumatorii de usturoi, ...

Alimentele fermentate ar putea revoluționa sănătatea și sustenabilitatea într-o lume în schimbare rapidă

O echipă internațională extinsă de cercetători și-a propus să evalueze riscurile și beneficiile pentru sănătate asociate cu alimentele fermentate (FFs). Sinteza publicată în revista Frontiers in Nutrition subliniază rolul esențial al alimentelor fermentate nu doar în sănătatea umană, ci și în abordarea unor proble...

Dietele cu conținut scăzut de carbohidrați depășesc nevoile nutritive și promovează sănătatea inimii

Un articol publicat în Frontiers in Nutrition evaluează adecvarea nutrițională a trei diete cu conținut scăzut de carbohidrați, având diferite niveluri de carbohidrați. Studiul indică faptul că aceste diete, deși conțin mai puțini carbohidrați decât doza zilnică recomandată (DZR) de 130 de grame, pot furniza suficie...

Postul ajută celulele stem intestinale să se regenereze, dar duce și la un risc mai mare de cancer

Un studiu realizat de cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology a explorat impactul postului și al dietelor cu conținut caloric scăzut asupra sănătății intestinale, relevând că aceste regimuri pot spori capacitatea regenerativă a celulelor stem intestinale. În timpul postului, celulele stem încep să utili...

Cum afectează diete bogate în proteine greutatea, energia și glicemia

Studiul recent publicat în Frontiers in Endocrinology explorează impactul proteinelor dietetice asupra aportului energetic, apetitului și glicemiei postprandiale, aducând în discuție descoperirile acumulate pe parcursul ultimelor două decenii în acest domeniu. Proteinele, datorită efectelor lor sațietogene și a capaci...

Grăsimile vegetale depășesc grăsimile lactate în reducerea riscurilor de boli cardiovasculare și diabet

Un studiu recent publicat în jurnalul Nature Medicine a adus dovezi suplimentare privind beneficiile grăsimilor vegetale în reducerea riscurilor de boli cardiometabolice, cum ar fi bolile cardiovasculare și diabetul de tip 2. Studiul a demonstrat că înlocuirea grăsimilor saturate provenite din produse lactate cu grăsimi nesat...

Schimbarea dietei pas cu pas: cum să o planifici?

Ai decis că vrei să faci o schimbare și să adopți o dietă mai sănătoasă? O astfel de alegere este una extrem de benefică pentru bunăstarea ta, dar și o schimbare care vine la pachet cu mici provocări. Schimbarea obiceiurilor alimentare nu se întâmplă peste noapte. Necesită răbdare, planificare și consecvență. Și atun...

Cercetările evidențiază necesitatea unor linii directoare clare privind hidratarea sănătoasă

Cercetătorii de la Virginia Tech au analizat claritatea și amploarea recomandărilor pentru consumul sănătos de băuturi în țările care au implementat legislația privind taxarea băuturilor cu zahăr între anii 2000 și 2023. Studiul, publicat în revista Nutrients și finanțat parțial de un proiect de cercetare Hatch al D...

Studiu global dezvăluie deficiențe de micronutrienți la toate grupele de vârstă

Un studiu recent realizat de cercetători de la Harvard T.H. Chan School of Public Health, Universitatea California Santa Barbara (UCSB) și Global Alliance for Improved Nutrition (GAIN) a constatat că mai mult de jumătate din populația globală consumă niveluri inadecvate de mai mulți micronutrienți esențiali pentru sănătate, inclusiv cal...

Provocările actuale ale proteinelor alternative ca alimente viitoare

Pe măsură ce populația globală se apropie de 9,7 miliarde până în 2050, necesitatea asigurării unei producții durabile și adecvate de alimente nutritive este crucială, în special pentru proteine, dat fiind că sursele tradiționale, cum ar fi creșterea animalelor, sunt insuficiente și contribuie semnificativ la emisiile...

Surse nebănuite de grăsimi saturate și zahăr, ascunse în dietă

Un studiu recent publicat în revista Nutrients a explorat sursele obișnuite de grăsimi saturate și zaharuri adăugate în dieta adulților din Statele Unite, dezvăluind cum consumul neintenționat al acestora depășește adesea recomandările nutriționale zilnice. Analizând datele a peste 36.000 de adulți americani, cercetă...

Aportul de grăsimi vegetale și animale corelat cu riscul de mortalitate

Un studiu recent publicat în JAMA Internal Medicine a investigat impactul consumului de grăsimi de origine animală și vegetală asupra mortalității cauzate de boli cardiovasculare și alte cauze, în Statele Unite. Analiza a folosit datele colectate de la participanții la studiul NIH-AARP Diet and Health între anii 1995 și 2...

Laptele de iapă ar putea fi un ingredient valoros pentru crearea de noi produse lactate funcționale

Datorită compoziției sale unice, care include un raport scăzut de cazeină la proteinele din zer, un conținut scăzut de minerale, o concentrație ridicată de lactoză și acizi grași polinesaturați, laptele de iapă este considerat promițător pentru producția de alimente funcționale. Un studiu recent publicat în PLOS ONE a explora...

Obiceiurile alimentare ale părinților influențează în mod direct comportamentul alimentar al copiilor

Variabilitatea în apetit și comportamentul alimentar expune indivizii la influențele mediului alimentar. Abordările recente se concentrează pe identificarea profilurilor comportamentale prin Analiza Profilurilor Latente (LPA), care oferă înțelegeri despre grupurile bazate pe trăsături comune. Studiul de la Aston University explo...

Consens internațional privind terminologia postului alimentar

În ultimele decenii, interesul științific pentru diverse forme de post, inclusiv post intermitent (IF), alimentație în interval restrâns (TRE), post pe termen lung și scurt, precum și forme religioase de post, a crescut semnificativ. Postul a fost asociat cu prevenirea și tratarea unei game largi de boli cronice, extinderea ...

Calitatea alimentelor, nu doar conținutul caloric, este un factor important în gestionarea greutății

Studiul publicat în jurnalul Frontiers in Nutrition abordează impactul produselor finale de glicație avansată (AGEs) asupra greutății corporale, în contextul dietelor mediteraneană și vegană cu conținut scăzut de grăsimi. Produsele finale de glicație avansată sunt compuși heterogeni formați prin reacții non-enzimatice, c...

Eritritolul crește riscul de evenimente cardiovasculare (studiu)

Un studiu recent efectuat de Cleveland Clinic și publicat în Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology a evaluat efectele consumului de eritritol, un îndulcitor artificial popular, asupra riscului cardiovascular. Cercetarea a constatat că eritritolul, spre deosebire de glucoză, crește activitatea plachetelor sanguine, ceea c...

Costurile dietei occidentale pentru sănătatea globală

Un studiu publicat în Nature Medicine examinează efectele negative ale dietei occidentale asupra sănătății umane, accentuând problema consumului crescut de alimente procesate în întreaga lume. Această tendință, cunoscută sub numele de „occidentalizarea dietei”, a fost legată de accesibilitatea și preț...

Amestecul rafinat de făină de porumb și tărâțe reduce semnificativ colesterolul LDL

Un studiu recent publicat în Journal of Nutrition, realizat de cercetătorii de la Arizona State University, explorează impactul consumului de făină de porumb rafinată îmbogățită cu tărâțe de porumb asupra nivelurilor de colesterol LDL. Studiul a fost un trial clinic randomizat încrucișat, care a comparat efectele ...

Mierea adăugată la iaurt sprijină culturile probiotice, dar nu reduce timpul de tranzit intestinal

Cercetările efectuate de Universitatea Illinois Urbana-Champaign au explorat efectele combinației dintre iaurt și miere asupra supraviețuirii bacteriilor probiotice în tractul gastrointestinal. În cadrul unui experiment de laborator, diferite tipuri de miere (alfalfa, hrișcă, trifoi și floarea-soarelui) au fost testate pentru a v...

Servirea unui sos la o gustare sărată promovează foarte mult aportul de calorii

Cercetările recente desfășurate la Centrul de Evaluare Senzorială de la Penn State, în cadrul Colegiului de Științe Agricole, au investigat modul în care comportamentul alimentar se schimbă când consumatorilor li se oferă un sos pentru a înmuia gustările sărate. Studiul a relevat că prezența sosului duce la o cre...

Brânza viitorului: consumatorii sunt deschiși către alternative la produsele de origine animală

În Germania, consumul de produse de origine animală scade, iar preocupările legate de bunăstarea animalelor și protecția mediului stimulează interesul pentru alternative sustenabile. Produsele bazate pe plante sunt percepute ca mai etice și sustenabile, dar noile tehnologii, cum ar fi carnea cultivată și produsele lactate create prin...

Niveluri alarmante de metale grele găsite în produsele pe bază de cacao

Produsele de cacao sunt recunoscute pentru conținutul lor bogat în polifenoli dietetici cu multiple beneficii pentru sănătate, dar pot fi contaminate cu metale grele precum plumb, cadmiu și arsenic, din cauzaă proximității câmpurilor de cacao față de sursele de poluare.Un studiu recent publicat în revista Frontiers in Nut...

Vârsta biologică este afectată de dietă (studiu pe voluntari de sex feminin)

O nouă cercetare a analizat impactul dietelor pe baza consumului de zahăr adăugat și aportul de nutrienți esențiali asupra vârstei epigenetice la femei de vârstă mijlocie din rase diferite, evidențiind interacțiunea complexă dintre nutriție și mecanismele biologice ale îmbătrânirii. Studiul a inclus 342 de femei...

Dieta vegană a reușit să reducă vârsta epigenetică (studiu pe gemeni identici)

Progresul în medicină a crescut speranța de viață, dar bolile asociate vârstei rămân o provocare majoră pentru individ și sistemele de sănătate. Geroștiința explorează intervenții care pot încetini sau inversa modificările moleculare ale îmbătrânirii. Dieta, stilul de viață și factorii sociali s...

Efectele complexe ale dietei asupra metabolismului și microbiomului intestinal

Într-o recenzie recentă publicată în revista Cell, cercetătorii au discutat despre progresele recente în nutriția moleculară, concentrându-se pe intervențiile farmaceutice și dietetice pentru gestionarea echilibrului energetic și interacțiunile acestora cu microbiomul intestinal uman. Au explorat, de asemenea, model...

Consens internațional privind terminologia postului - un ajutor în domeniul cercetării

În ultimele două decenii, a existat o creștere semnificativă a publicațiilor științifice despre postul alimentar, inclusiv postul intermitent (IF - intermittent fasting), postul pe termen scurt (STF - short-term fasting), postul prelungit (PF - prolonged fasting) și formele religioase de post. Studiile pe animale sugerează că postul ...

Efectele cardiometabolice ale uleiului de măsline extravirgin într-o dietă vegană pe bază de plante

Studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea din Florida a investigat efectele cardiometabolice ale uleiului de măsline extravirgin (UMEV) în cadrul unei diete vegane bazate pe alimente integrale. În acest trial randomizat crossover, numit „Rețeta pentru sănătatea inimii”, 40 de adulți cu un risc cardiovascular...

Cercetătorii demistifică știința din spatele eficienței regimurilor de postire

Studiul prezentat într-o ediție specială a Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics (JAND) explorează domeniul emergent al crononutriției, care analizează relația dintre modelele temporale de alimentație, ritmurile circadiene și metabolism pentru sănătatea optimă. Sub redacția Dr. Krista Varady de la Universitatea din Ill...

Analiza eficienței etichetelor nutriționale bazată pe preferințele consumatorilor

Universitatea din Antwerp a realizat un studiu care a explorat motivațiile din spatele alegerilor consumatorilor din supermarketuri, concentrându-se în special pe motivul pentru care oamenii selectează anumite produse, cum ar fi cerealele. Cercetătorii au identificat trei tipuri principale de cumpărători: cei care aleg în mod...

Dieta mediteraneană cu indice glicemic scăzut îmbunătățește calitatea vieții, însă nu și cea a somnului

Cercetătorii au analizat efectele regimurilor alimentare mediteraneene cu indice glicemic scăzut și înalt asupra somnului și calității vieții legate de sănătate la persoanele cu sindrom metabolic. Acest studiu, parte a unui proces controlat multicentric, s-a desfășurat în Suedia, Italia și Statele Unite între ianuarie ...

Cercetătorii atrag atenția asupra malnutriției la persoanele bolnave și în vârstă

Studiul realizat de Tommy Cederholm și Ingvar Bosaeus, publicat în New England Journal of Medicine, evidențiază problema subnutriției semnificative în rândul pacienților internați în spitale și alte facilități de îngrijire. Cercetarea subliniază că între 5 și 10% dintre adulții în vârstă...

Equolul: un metabolit al microbiomului intestinal cu potențiale efecte antitumorale

Cercetătorii din China evidențiază importanța equolului, un metabolit derivat din produsele de soia, în legătura cu receptorii de estrogen și efectele sale benefice în simptomele menopauzei, osteoporozei și cancerelor dependente de hormoni, precum și proprietățile sale antioxidante și anti-androgenice. Studiul a fost publicat...

Se înregistrează o creștere a alergiilor la leguminoasele mai puțin cunoscute

Un articol de revizuire recent publicat în jurnalul Current Allergy and Asthma Reports prezintă cazurile în creștere de reacții alergice la diverse leguminoase utilizate în dietele pe bază de plante, dincolo de alergenii bine cunoscuți precum arahidele și soia.Cercetarea a identificat leguminoasele non-prioritare, cum ar fi ...

Un supliment de fibre dietetice ar putea fi un bun tratament pentru alergiile alimentare

Un studiu recent realizat de Universitatea din Michigan a identificat o nouă potențială terapie pentru alergiile alimentare, folosind inulina - o fibră vegetală naturală, recunoscută pentru utilizările sale ca supliment alimentar, prebiotic și înlocuitor de îndulcitori. Publicat în revista Nature Materials, studiul descri...

Efectele dietei EAT-Lancet asupra depresiei și anxietății

Dieta EAT-Lancet se referă la un set de recomandări alimentare care vizează atât sănătatea individuală, cât și promovarea unei alimentații sustenabile pentru planetă, având în vedere că agricultura și sistemul alimentar global sunt printre principalii factori de stres pentru mediu și biodiversitate.O cercetare pu...

Asocierea dintre consumul de pește mic și mortalitatea de orice cauză în rândul japonezilor

Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Nagoya University Graduate School of Medicine din Japonia a evidențiat beneficiile consumului de pești mici, consumați întregi, în reducerea mortalității generale și a mortalității cauzate de cancer la femeile japoneze. Publicat în revista Public Health Nutrition, studiul co...

Biomarkerii alimentari - esența nutriției de precizie

Studiul publicat în Nature Metabolism explorează utilitatea biomarkerilor alimentari în evaluarea obiectivă și precisă a dietei, o componentă esențială pentru înțelegerea relațiilor cauzale dintre alimentație și diverse consecințe pentru sănătate. Biomarkerii alimentari sunt metaboliți rezultați din consumul alimen...

Dieta mediteraneană este un aliat puternic pentru sănătate, chiar și după un diagnostic de cancer

Asociațiile dintre dieta mediteraneană și mortalitatea în rândul supraviețuitorilor de cancer nu au fost concluzive, majoritatea studiilor fiind efectuate în Statele Unite și cu dovezi limitate din Europa. Studiul publicat în JACC CardioOncology își propune să clarifice rolul dietei mediteraneene tradiționale p...

Consumul de carbohidrați rafinați crește riscul cardiovascular prin accentuarea inflamației în corp

Carbohidrații, o sursă majoră de energie în dietă, pot afecta sănătatea cardiovasculară prin modul în care influențează inflamația. În timp ce consumul de carbohidrați rafinați este asociat cu producerea speciilor reactive de oxigen și inflamația cronică de grad scăzut, carbohidrații integrali și cei cu conținut...

Măcinarea și coacerea reduce nivelul de nutrienți din făina de grâu

Un studiu recent explorează diferențele semnificative de conținut nutritiv între grâul integral și făina rafinată, urmărind impactul procesării și coacerii asupra compoziției nutritive la fiecare etapă, de la fermă până la masă. Studiul prezentat la conferința NUTRITION 2024 organizată de American Society for Nutri...

Căpșunile, un ajutor împotriva hiperglicemiei și riscului de boli cardiovasculare

Un studiu recent prezentat la întâlnirea anuală Nutrition 2024 a American Society for Nutrition a explorat efectele consumului de căpșuni asupra sănătății cardiovasculare și controlului glicemic. Cercetarea, condusă de Dr. Lasantha Krishan Hirimuthugoda, postdoctorand asociat la Illinois Institute of Technology, a inclus 68 de ...

Favorizarea alimentelor procesate minim în dietă nu înseamnă neapărat o alimentație sănătoasă

Un studiu recent evidențiază că adoptarea unei diete bazate predominant pe alimente minim procesate nu garantează automat o alimentație sănătoasă, sugerând că tipurile de alimente consumate pot fi mai importante decât nivelul de procesare. Comparând două meniuri tipice pentru dieta occidentală - unul cu alimente minim p...

Ce motivează generația Z să adopte dietele pe bază de plante?

O cercetare recentă evidențiază că atitudinile, implicarea în pregătirea meselor, barierele percepute și factorii personali, precum cunoștințele despre alimentația sănătoasă și activitatea fizică, influențează semnificativ disponibilitatea tinerilor de a adopta diete pe bază de plante. Aceasta subliniază atât provocăr...

Extractele antioxidante din frunze de măslin grecesc și spaniol au efecte antimicrobiene, anticancerigene și antiangiogene

Investigarea potențialului terapeutic al extractelor etanolice din frunze de măslin provenite din Spania și Grecia a indicat faptul că ambele extracte, în special cel din Grecia, prezintă o capacitate antioxidantă ridicată și proprietăți antimicrobiene și anticanceroase semnificative, sugerând aplicații potențiale în ...

1030 articole 1 23 ..... 20 21 Înainte ›

Data actualizare: 02-09-2014 | creare: 02-09-2014 | Vizite: 50427
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!