Cercetătorii au revizuit efectele terapeutice ale resveratrolului
©
Autor: Airinei Camelia
Resveratrolul are efecte anticancerigene, antiinflamatorii, cardioprotective și neurologice, datorită proprietăților sale antioxidante. Cu toate acestea, dezvoltarea sa ca medicament este împiedicată de probleme precum solubilitatea scăzută și biodisponibilitatea. Un studiu ublicat în jurnalul Nutrients s-a axat pe potențialul terapeutic al resveratrolului.
Studiul descrie sursele naturale de resveratrol, metabolismul acestuia și beneficiile pentru sănătate. Resveratrolul se găsește în struguri, ciocolată, cacao, fistic, vin roșu, afine, zmeură, afin și arahide. Este metabolizat în stomac și duoden și apoi excretat.
Beneficiile pentru sănătate ale resveratrolului includ efecte anticancerigene, analgezice, antiinflamatorii, antidiabetice, neuroprotective, antivirale, antiobezitate, antioxidante, antitumorale și de protecție a rinichilor. Resveratrolul ajută la tratamentul depresiei, protecția creierului, îmbunătățirea circulației sângelui și reglarea metabolismului grăsimilor și colesterolului.
Mecanismul de acțiune al resveratrolului include protecția inimii prin reducerea speciilor reactive de oxigen, prevenirea inflamației, inhibarea oxidării LDL, creșterea HDL și VEGF și îmbunătățirea rezistenței la insulină. Are, de asemenea, efecte antidiabetice și stimulează sistemul imunitar.
În studii clinice, dozele de resveratrol de la 20 la 600 mg pe zi au arătat beneficii în reducerea colesterolului și îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și diabetice. A fost de asemenea sigur și bine tolerat în doze variind de la 5,0 la 1.000 mg pe zi, cu efecte secundare minore raportate.
Progrese recente în îmbunătățirea activității biologice a resveratrolului includ sisteme de administrare bazate pe auto-emulsificare, solubilizare micelară, nanoparticule și nanoencapsulare, care au îmbunătățit absorbția, farmacocinetica, solubilitatea și biodisponibilitatea resveratrolului.
În concluzie, studiul subliniază proprietățile farmacologice și mecanismele de acțiune ale resveratrolului, evidențiind efectele hormetice, în care doze mici au efecte benefice, iar doze mari sunt toxice. Cercetările viitoare trebuie să valideze aceste descoperiri și să faciliteze dezvoltarea de medicamente pentru a reduce povara globală a afecțiunilor medicale precum diabetul, obezitatea, hipertensiunea, tulburările neurodegenerative și cancerul.
sursa: News Medical
foto: Danijela Maksimovic/Shutterstock.com
Studiul descrie sursele naturale de resveratrol, metabolismul acestuia și beneficiile pentru sănătate. Resveratrolul se găsește în struguri, ciocolată, cacao, fistic, vin roșu, afine, zmeură, afin și arahide. Este metabolizat în stomac și duoden și apoi excretat.
Beneficiile pentru sănătate ale resveratrolului includ efecte anticancerigene, analgezice, antiinflamatorii, antidiabetice, neuroprotective, antivirale, antiobezitate, antioxidante, antitumorale și de protecție a rinichilor. Resveratrolul ajută la tratamentul depresiei, protecția creierului, îmbunătățirea circulației sângelui și reglarea metabolismului grăsimilor și colesterolului.
Mecanismul de acțiune al resveratrolului include protecția inimii prin reducerea speciilor reactive de oxigen, prevenirea inflamației, inhibarea oxidării LDL, creșterea HDL și VEGF și îmbunătățirea rezistenței la insulină. Are, de asemenea, efecte antidiabetice și stimulează sistemul imunitar.
În studii clinice, dozele de resveratrol de la 20 la 600 mg pe zi au arătat beneficii în reducerea colesterolului și îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și diabetice. A fost de asemenea sigur și bine tolerat în doze variind de la 5,0 la 1.000 mg pe zi, cu efecte secundare minore raportate.
Progrese recente în îmbunătățirea activității biologice a resveratrolului includ sisteme de administrare bazate pe auto-emulsificare, solubilizare micelară, nanoparticule și nanoencapsulare, care au îmbunătățit absorbția, farmacocinetica, solubilitatea și biodisponibilitatea resveratrolului.
În concluzie, studiul subliniază proprietățile farmacologice și mecanismele de acțiune ale resveratrolului, evidențiind efectele hormetice, în care doze mici au efecte benefice, iar doze mari sunt toxice. Cercetările viitoare trebuie să valideze aceste descoperiri și să faciliteze dezvoltarea de medicamente pentru a reduce povara globală a afecțiunilor medicale precum diabetul, obezitatea, hipertensiunea, tulburările neurodegenerative și cancerul.
sursa: News Medical
foto: Danijela Maksimovic/Shutterstock.com
Data actualizare: 25-11-2023 | creare: 25-11-2023 | Vizite: 719
Bibliografie
Red grape polyphenol, resveratrol: a multifaceted therapeutic powerhouse under review, link: https://www.news-medical.net/news/20231025/Red-grape-polyphenol-resveratrol-a-multifaceted-therapeutic-powerhouse-under-review.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Produsele lactate fermentate și rolul lor imunitar
- Alimentele fermentate ar putea revoluționa sănătatea și sustenabilitatea într-o lume în schimbare rapidă
- Lipsa de timp nu e singurul motiv pentru care părinții cumpără semi-preparate pentru hrana copiilor
- Ciocolata ar putea îmbunătăți funcțiile cognitive
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni