Cât de eficientă este dieta pentru sănătatea planetară? (studiu)

©

Autor:

Cât de eficientă este dieta pentru sănătatea planetară? (studiu)
Dieta pentru sănătatea planetară (PHD) este caracterizată printr-un consum crescut de alimente de origine vegetală și un aport redus de produse alimentare de origine animală. Un studiu recent publicat în JAMA Network Open evaluează impactul aderenței la această dietă asupra sănătății umane și a mediului.
Cercetătorii au analizat datele participanților la Singapore Chinese Health Study (SCHS), o cercetare pe termen lung care a inclus persoane fără antecedente de boli cardiovasculare sau cancer. Au fost analizate datele până în anul 2020, iar studiul a inclus un număr total de 57.078 de indivizi, cu o vârstă medie de 56 de ani, 56% dintre aceștia fiind femei.

S-a folosit un sistem de notare pentru a evalua aderența la PHD, iar chestionarele de frecvență alimentară standardizate au fost utilizate pentru a înregistra consumul a 14 elemente dietetice. În plus, s-au estimat amprenta de apă totală (TWF), utilizarea terenurilor și emisiile de gaze cu efect de seră (GHG). Analizele statistice au inclus modele de regresie liniară și Cox, ajustate pentru diverși factori de confuzie.

Rezultate

Au fost raportate 22.599 de decese într-o perioadă mediană de urmărire de 23 de ani. Aderența la PHD a fost general scăzută în rândul participanților. Un scor PHD mai ridicat a fost asociat cu o reducere de 7% a emisiilor de GHG, dar cu o creștere de 10% a utilizării terenurilor și de 8% a TWF.

În ceea ce privește mortalitatea, indivizii cu aderență mai mare la PHD aveau un risc scăzut de deces din toate cauzele, precum și din cauza bolilor cardiovasculare, cancerului și bolilor respiratorii. De asemenea, persoanele cu o aderență mai mare la PHD erau, în medie, mai tinere, mai educate, femei, non-fumătoare, non-consumatoare de alcool și mai active fizic.

Impactul asupra Mediului

Cerealele, peștele și carnea roșie au contribuit cel mai mult la emisiile de GHG, în timp ce cerealele au avut și cel mai mare impact asupra utilizării terenurilor și TWF. Aderența crescută la PHD a redus emisiile de GHG, dar a crescut utilizarea terenurilor și amprenta de apă.

Concluzii

Deși aderența la PHD a fost asociată cu o reducere a riscului de deces din cauza bolilor cronice, impactul asupra mediului a fost mixt. A fost asociat cu o reducere a emisiilor de GHG, dar cu o creștere a utilizării terenurilor și a amprentei de apă. Aceasta sugerează că, deși dieta PHD poate avea beneficii pentru sănătatea umană, impactul ei asupra durabilității ecologice rămâne un subiect ce necesită cercetări suplimentare.

sursa: News Medical
foto: Created with the assistance of DALL·E 3

Data actualizare: 27-10-2023 | creare: 27-10-2023 | Vizite: 547
Bibliografie
Can the planetary health diet save your life and the planet? Study finds mixed results, link: https://www.news-medical.net/news/20231026/Can-the-planetary-health-diet-save-your-life-and-the-planet-Study-finds-mixed-results.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: