Înlocuirea produselor de origine animală cu alimente pe bază de plante reduce riscul de boli de inimă, diabet și deces
©
Autor: Airinei Camelia
Sistemul alimentar actual, bazat în mare parte pe produse de origine animală, pune presiune semnificativă pe resursele Pământului și exacerbează schimbările climatice, afectând calitatea și disponibilitatea alimentelor. Acest sistem și obiceiurile alimentare bogate în produse animale contribuie la boli netransmisibile precum bolile cardiovasculare (BCV) și diabetul de tip 2 (DT2), principalele cauze ale deceselor la nivel global.
Ca răspuns, s-a propus o schimbare a modelului alimentar spre alimentele pe bază de plante, beneficiind sănătatea planetei prin reducerea impactului asupra mediului și scăderea riscului de DT2, BCV și mortalitate prematură. Studiile epidemiologice au arătat că înlocuirea alimentelor de origine animală cu alternative pe bază de plante poate reduce riscul de BCV, DT2 și mortalitate.
Un studiu recent publicat în BMC Medicine a constat într-o meta-analizăce a inclus studii care au analizat substituția alimentelor de origine animală cu alternative pe bază de plante și au investigat rezultatele sănătății cardiometabolice și mortalitatea din toate cauzele în rândul populației generale sănătoase. Analiza datelor a implicat calcularea raporturilor de risc sumar și intervalelor de încredere folosind un model cu efecte aleatorii.
Rezultatele studiului au inclus 37 de studii de cohortă prospective, fără studii controlate randomizate (RCT). Majoritatea studiilor au fost efectuate în SUA, Europa și Asia, folosind chestionare validate de frecvență alimentară. Durata medie de urmărire a fost de 19 ani.
Meta-analizele au relevat că, pentru toate BCV, înlocuirea cărnii procesate cu nuci, leguminoase sau cereale integrale, a ouălor cu nuci și a untului cu ulei de măsline a fost asociată cu o incidență mai mică a BCV. Pentru DT2, s-a observat un risc mai mic atunci când carnea roșie a fost înlocuită cu nuci sau cereale integrale, iar ouăle cu nuci sau cereale integrale. În ceea ce privește mortalitatea din toate cauzele, s-a susținut un risc redus atunci când carnea roșie, carnea procesată și lactatele au fost înlocuite cu nuci sau leguminoase; ouăle cu nuci sau leguminoase; și untul cu ulei de măsline.
Studiul subliniază beneficiile potențiale ale schimbării dietetice de la alimente pe bază de animale la cele pe bază de plante, deși certitudinea și specificitatea dovezilor variază.
sursa: News Medical
foto: Antonina Vlasova/Shutterstock.com
Ca răspuns, s-a propus o schimbare a modelului alimentar spre alimentele pe bază de plante, beneficiind sănătatea planetei prin reducerea impactului asupra mediului și scăderea riscului de DT2, BCV și mortalitate prematură. Studiile epidemiologice au arătat că înlocuirea alimentelor de origine animală cu alternative pe bază de plante poate reduce riscul de BCV, DT2 și mortalitate.
Un studiu recent publicat în BMC Medicine a constat într-o meta-analizăce a inclus studii care au analizat substituția alimentelor de origine animală cu alternative pe bază de plante și au investigat rezultatele sănătății cardiometabolice și mortalitatea din toate cauzele în rândul populației generale sănătoase. Analiza datelor a implicat calcularea raporturilor de risc sumar și intervalelor de încredere folosind un model cu efecte aleatorii.
Rezultatele studiului au inclus 37 de studii de cohortă prospective, fără studii controlate randomizate (RCT). Majoritatea studiilor au fost efectuate în SUA, Europa și Asia, folosind chestionare validate de frecvență alimentară. Durata medie de urmărire a fost de 19 ani.
Meta-analizele au relevat că, pentru toate BCV, înlocuirea cărnii procesate cu nuci, leguminoase sau cereale integrale, a ouălor cu nuci și a untului cu ulei de măsline a fost asociată cu o incidență mai mică a BCV. Pentru DT2, s-a observat un risc mai mic atunci când carnea roșie a fost înlocuită cu nuci sau cereale integrale, iar ouăle cu nuci sau cereale integrale. În ceea ce privește mortalitatea din toate cauzele, s-a susținut un risc redus atunci când carnea roșie, carnea procesată și lactatele au fost înlocuite cu nuci sau leguminoase; ouăle cu nuci sau leguminoase; și untul cu ulei de măsline.
Studiul subliniază beneficiile potențiale ale schimbării dietetice de la alimente pe bază de animale la cele pe bază de plante, deși certitudinea și specificitatea dovezilor variază.
sursa: News Medical
foto: Antonina Vlasova/Shutterstock.com
Data actualizare: 21-11-2023 | creare: 21-11-2023 | Vizite: 563
Bibliografie
Switching from animal-based to plant-based foods reduces risk of heart disease, diabetes, and mortality, link: https://www.news-medical.net/news/20231120/Switching-from-animal-based-to-plant-based-foods-reduces-risk-of-heart-disease-diabetes-and-mortality.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Persoanele care practică postul intermitent prezintă mai puține complicații asociate COVID-19, conform unui studiu
- Avocado ar putea fi utilizat în tratarea leucemiei mieloide acute, sugerează un nou studiu
- Forme ascunse de zahăr în alimentația copiilor
- Asocierea dintre dieta ketogenică și mortalitatea generală: dovezi dintr-un studiu amplu în SUA
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum