Cercetătorii examinează felurile de mâncare tradiționale de Crăciun și potențialele beneficii pentru sănătate

Cercetătorii examinează felurile de mâncare tradiționale de Crăciun și potențialele beneficii pentru sănătate

©

Autor:

Cercetătorii examinează felurile de mâncare tradiționale de Crăciun și potențialele beneficii pentru sănătate
Cercetătorii de la Universitatea Newcastle din Marea Britanie au studiat compuÈ™ii È™i caracteristicile mâncărurilor festive, în special garniturile tradiÈ›ionale de Crăciun, descoperind beneficii semnificative pentru sănătate în unele dintre acestea.
Cercetătorii au constatat că prepararea prin aburire a varzei de Bruxelles ajută la păstrarea glucozinolaÈ›ilor, care pot ajuta organismul în lupta împotriva condiÈ›iilor cronice, cum ar fi diabetul È™i cancerul. Varza de Bruxelles este o legumă cruciferă, asemănătoare cu broccoli, varza, varza kale, care sunt încărcate cu proprietăți sănătoase. Acestea au un conÈ›inut ridicat de glucozinolaÈ›i, o moleculă importantă care interacÈ›ionează cu proteinele asociate cu repararea ADN-ului deteriorat È™i promovarea morÈ›ii celulare în tumorile canceroase. Studiul de la Universitatea Newcastle a examinat cum modul de gătire (prăjire, fierbere sau aburire) afectează compoziÈ›ia chimică a legumei, constatând că aburirea este metoda care păstrează cele mai multe dintre aceste compuÈ™i importanÈ›i È™i sănătoÈ™i.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că morcovii, o garnitură populară de Crăciun în Marea Britanie, pot ajuta la reducerea riscului de cancer cu aproape un sfert. Un nou studiu publicat în Critical Reviews in Food Science and Nutrition a arătat că cinci porÈ›ii de morcovi pe săptămână sunt legate de o reducere cu 20% a riscului de a dezvolta orice tip de cancer. Consumul a doar o porÈ›ie pe săptămână oferă o reducere semnificativă, cu 4% È™anse mai mici de a dezvolta boala comparativ cu cei care nu consumă deloc morcovi. Carotenii au fost cercetaÈ›i anterior pentru beneficiile lor pentru sănătate, dar experÈ›ii de la Universitatea Newcastle au arătat că întregul morcov, nu doar carotenii, oferă un efect anticancerigen atunci când este consumat în cantități suficiente. Studiul a arătat o incidență redusă a cancerului într-o serie de grupări diferite, de la regiunea geografică la tipul de cancer È™i expunerea.

În ceea ce priveÈ™te cartofii, o garnitură tradiÈ›ională de Crăciun, cercetătorii de la Universitatea Newcastle au studiat peste 250 de soiuri de cartofi, analizând diferite calități, de la caracteristicile tuberculilor până la capacitatea lor de a rezista la boli È™i stresul climatic. Cartofii sunt bogaÈ›i în fibre È™i ideali pentru a fi gătiÈ›i în aerul fierbinte ca modul cel mai sănătos de a-i pregăti pentru Crăciun. StudenÈ›ii la doctorat de la Universitatea Newcastle au identificat cartofii Rooster ca fiind perfecÈ›i pentru a face cei mai buni cartofi prăjiÈ›i de Crăciun, având o piele roÈ™ie frumoasă È™i dezvăluind o culoare aurie minunată dedesubt, ideală pentru garniturile de Crăciun.

sursa: News Medical
foto: Newcastle University

Data actualizare: 19-12-2023 | creare: 19-12-2023 | Vizite: 417
Bibliografie
Festive food and health benefits: Newcastle University experts examine Christmas dinner staples, link: https://www.news-medical.net/news/20231218/Festive-food-and-health-benefits-Newcastle-University-experts-examine-Christmas-dinner-staples.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum