Nutriție

1157 articole 1 2 ..... 131415 ..... 23 24 Înainte ›
Care sunt factorii care influențează dorința oamenilor de a consuma alimente modificate genetic?

Un studiu bazat pe un chestionar care evaluează acceptarea publică a alimentelor modificate genetic, la care au participat peste 2.000 de persoane din SUA, arată că încrederea în instituțiile statului, împreună cu alți factori sociali, influențează semnificativ dorința participanților de a consuma sau de a refuza aceste...

Fibrele prebiotice de inulină oferă protecție împotriva efectelor unei diete bogate în sare

Studiile arată noi corelații între produșii obținuți în urma prelucrării fibrelor și diferite procese fiziologice din organism. Inulina reprezintă un tip de fibre bogat în prebiotice care se poate găsi în diverse suplimente sau în alimente precum ceapa, anghinarea și cicoarea. Fibrele prebiotice de tipul inul...

Aderența la dieta mediteraneană ar putea preveni fragilitatea fizică și psihică

Fragilitatea este recunoscută ca o stare de vulnerabilitate crescută, cauzată de scăderea ponderală, a capacității de efort sau energiei și a mai multor funcții fiziologice, afectând 10-15% din adulții în vârstă și conducând în final către probleme...

Vitaminele și suplimentele sunt o „risipă de bani” pentru majoritatea oamenilor

Un nou studiu al cercetătorilor de la Northwestern Medicine susține că, pentru persoanele care prezintă o stare de sănătate generală bună și nu sunt însărcinate, suplimentele și vitaminele sunt inutile și o risipă de bani, întrucât nu există dovezi clare care să le atribuie proprietăți de prevenire a bolilor cardi...

Postul intermitent poate contribui la vindecarea leziunilor nervoase

Postul intermitent poate influența activitatea bacteriilor de la nivelul intestinului, cu stimularea refacerii structurilor nervoase lezate, conform unui studiu publicat recent de oamenii de știință de la Imperial College London. Cercetătorii au observat cum postul poate duce la stimularea producției de bacterii ce aparțin microbiomului inte...

Efectele consumului de zahăr de la o vârstă tânără

Efectele consumului de zahăr au fost măsurate la copiii incluși în studiul Barwon Infant Study, cu vârste cuprinse între 18 luni și 4 ani. Aportul de zahăr a fost cuantificată prin variabile continue și binare indicând mai puțin de 5% din aportul ...

Microbiota intestinală acționează la nivelul creierului pentru a controla apetitul

Cercetări relativ recente sugerează că anumite componente ale bacteriilor din intestin pot cauza un răspuns pro-inflamator în organism și ca atare acest lucru se va răsfrânge și la nivelul creierului. Într-un studiu din 2022 publicat în revista Science se discută faptul ca neuronii GABA-ergici din hipotalamus recuno...

Aportul crescut de acid docosahexaenoic (DHA) scade riscul de demență Alzheimer și alte demențe

Consumul de alimente bogate în acid docosahexaenoic s-a dovedit, conform câtorva studii, că influențează riscul pentru demența Alzheimer și a fost asociat cu o reducere a riscului unor manifestări întâlnite în această maladie, cum ar fi hipometabolismul glucidic cerebral, agregarea peptidelor de beta- amiloid &i...

Microbiomul intestinal are un rol foarte important pentru o viaţă sănătoasă

Microbiomul intestinal joacă un rol esențial în bolile cronice și în modul în care se manifestă efectele fiziologice ale alimentaţiei. Un studiu recent publicat în Cell & Host Microbe tratează actualele recomandări nutriționale din punctul de vedere al microbiotei intestinale, sugerând că efectele alimen...

Cinci studii noi descriu comportamentele alimentare și dietele adolescenților și adulților tineri

Un studiu recent efectuat la Universitatea din Michigan găsește o legătură între lipsa securității alimentară, adică accesul limitat la o cantitate de hrană adecvată și nutritivă și încercările de a pierde în greutate în timpul adolescenței.Analizând informații de la peste 7.000 de copii și insecuritat...

Sunt alimentele procesate dăunătoare pentru copii?

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Sacred Heart arată că un consum crescut de alimente procesate excesiv poate fi asociat cu scăderea abilităților locomotorii la copii. Conform oamenilor de știință, tipurile de alimente pe care aceștia le-au încadrat ca fiind procesat sunt reprezentate de gustări ambalate, cereale ...

Pot genele să determine ce mâncăm?

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Tufts arată că genele pot juca un rol important în alegerile alimentare ale oamenilor și, astfel, să influențeze marcat sănătatea aparatului cardiovascular și metabolismul.Conform oamenilor de știință, gusturile personale sunt unele dintre cei mai importanți factori de care depi...

Oamenii selectează „porțiile de mărime potrivită” din alimentele bogate în calorii

Cercetătorii de la Universitatea din Bristol au constatat faptul că organismul uman are inteligență nutrițională și evită consumul excesiv de alimente bogate în calorii, moderând astfel dimensiunea meselor bogate în energie calorică. Studiul publicat recent în The American Journal of Clinical Nutrition demontează m...

Dieta vegană duce la scădere în greutate și la îmbunătățirea sensibilității la insulină

Un nou studiu al Physicians Committee for Responsible Medicine arată că dieta vegană poate avea efecte benefice asupra organismului, precum scăderea în greutate datorată unui aport crescut de leguminoase și îmbunătățirea sensibilității la insulină. Conform doctorului Hana Kahleova, director de cercetare la Physicians Committ...

Dietele ketogenice pot controla simptomele bolii polichistice renale

Dietele ketogenice pot fi utile pacienților cu boală polichistică renală (PKD), conform unui studiu care analizează influența unei astfel de diete asupra șobolanilor modificați genetic cu PKD. Animalele de laborator au intrat în starea de cetoză după ce au urmat o dietă ketogenică sau au ținut post intermitent. Efectul acestor mo...

Sunt alimentele procesate dăunătoare?

O nouă dezbatere științifică arată că alimentele ultraprocesate precum băuturile răcoritoare, bomboanele, produsele de patiserie ambalate și cele gata de încălzit se pot asocia cu creșterea riscului de a dezvolta afecțiuni cronice.Conform oamenilor de știință, alimentele de acest fel au fost create în mod special astfel &...

Dietele bogate în grăsimi și unele suplimente pentru atleți pot favoriza dezvoltarea cancerului pancreatic

Dietele bogate în grăsimi și substanțe sintetice pot activa un receptor nuclear de la nivelul celulelor pancreatice, care să favorizeze evoluția leziunilor precanceroase pancreatice, conform cercetătorilor de la Universitatea din Michigan. Substanțe sintetice neaprobate sunt din ce în ce mai utilizate pentru a stimula performanț...

Diminuarea dorinței instinctive de a mânca, printr-un nou program de slăbire

Persoanele care nu pot rezista impulsurilor alimentare și nu se pot opri să se gândească la mâncare pot pierde mai ușor în greutate și pot menține pierderea în greutate pe termen mai lung, dacă respectă un program de slăbire conceput de cercetătorii de la Universitatea din California. Regimul vizează creșterea ca...

Excesele alimentare apar atât la persoanele obeze, cât și la cele cu greutate normală

Un studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea din Essex arată că persoanele obeze consumă o cantitate de calorii suplimentară față de cantitatea medie recomandată, dar nu mai mult decât persoanele care nu au probleme cu greutatea. Studiul contestă ipoteza conform căreia persoanele obeze nu spun adevărul despre dieta lor, c...

Dieta influențează comportamentul copiilor cu ADHD

Un studiu publicat recent în revista Nutritional Neuroscience asociază fructele și legumele cu o evoluție pozitivă a comportamentului copiilor cu ADHD. Tulburarea de hiperactivitate și deficit de atenție (ADHD) se întâlnește frecvent la copii, iar simptomele variază pornind de la dificultatea de a rămâne concentraț...

Dietele bogate în fibre sunt asociate cu o rezistenţă mai scăzută la antibiotice a bacteriilor din tractul digestiv

Conform unui studiu recent al Departamentului de Agricultură al Statelor Unite, adulții sănătoși care au o dietă variată ce conține cel puțin 8-10 g fibre solubile pe zi au mai puține bacterii rezistente la antibiotice în tractul lor digestiv. Rezistenţa la antimicrobiene (RAM), care se referă la bacterii, virusuri și fungi este...

Efectele dietei asupra infecției cu COVID-19

Sindromul respirator acut sever provocat de coronavirus 2 (SARS-CoV-2) s-a extins pe tot globul în anul 2019, rezultând astfel pandemia bolii Covid-19. Aceasta patologie s-a soldat cu peste 512 milioane de cazuri și peste 6, 2 milioane de decese până în prezent. Infecția cu acest nou virus a provocat la anumite subgrupu...

Tratamente multiple pentru a încetini afecțiunile musculare corelate cu înaintarea în vârstă

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Basel arată că, odată cu înaintarea în vârstă, musculatura pierde din masă și capacitățile sale funcționale scad, ceea ce determină o piedică pentru persoanele vârstnice în posibilitatea de a avea un stil de viață sănătos și activ. Daniel Ham, unu...

Ai pofte alimentare? Microorganismele din intestin ar putea fi răspunzătoare de acest fenomen

Ouă sau iaurt, legume sau cipsuri din cartofi? Luăm decizii legate de ce anume să mâncăm în fiecare zi, dar alegerile ar putea să nu ne aparțină întru totul. O cercetare a New University din Pittsburgh arată pentru prima dată că microorganismele din tractul digestiv al animalelor le influențează alegerile alimentare, p...

Cum influențează dieta longevitatea

Cercetătorii au studiat de-a lungul timpului importanța nutrienților în reglarea bolilor, prin efectele pe care le pot avea asupra metabolismului. Anumite combinații de nutrienți îmbunătățesc răspunsurile celulare și promovează longevitatea. Un studiu recent publicat în revista Cell, demonstrează legătura dintre creș...

Aminoacizii produși de către organism pot suprima pofta de mâncare

Aminoacizii neesențiali, elemente constitutive ale proteinelor, produși de către organism în mod natural, pot inhiba pofta de mâncare și promova nevoia de mișcare, potrivit unui studiu recent. Studiul oferă o perspectivă asupra mecanismelor care controlează acest comportament. Aminoacizii, atât cei esențiali (care pot fi ...

Codul nostru genetic ne pot afecta toleranța la nutrienți

Carbohidrații, proteinele și grăsimile reprezintă macronutrienții esențiali pentru dezvoltarea și supraviețuirea oricărui organism uman. Însă, cu toate că există numeroase diete care promit rezultate surprinzătoare și sănătoase strict prin aportul caloric și prin macronutrienții consumați, două persoane pot experimenta efe...

Cum influențează proteza dentară alimentația unei persoane?

Proteza dentară poate avea un impact negativ asupra alimentației unei persoane, potrivit unor cercetări realizate de oamenii de știință de la Institutul Regenstrief. Folosind datele de sănătate și înregistrările electronice dentare ale mai bine de 10.000 de persoane, cercetătorii au reușit să demonstreze că purtarea unei proteze...

Apetitul pentru alimente grase poate fi redus prin exerciții fizice intense, indică un studiu

Un experiment de laborator efectuat pe șoareci care urmau o dietă de 30 de zile și care au realizat exerciții fizice intense pe parcursul dietei arată că exercițiile au reușit să reducă apetitul rozătoarelor pentru alimentele bogate în grăsimi. Experimentul, conceput pentru a testa rezistența la „incubarea poftei”, un...

Două produse plastice utilizate în aproape orice bucătărie eliberează cantități mari de nanoparticulele în lichide

Pungile de gătit din nailon și paharele din carton căptușite cu plastic, folosite pe scară largă de un număr mare de oameni, sunt o sursă de nanoparticule mai puțin cunoscută, demonstrează un nou studiu. Plasticul din cele două tipuri de produse eliberează trilioane de nanoparticule în fiecare litru de apă cu care intră î...

Ce ar trebui să știe industria alimentară despre reducerea sodiului

Un nou studiu al cercetătorilor de la University of Illinoihs Cicago evidențiază un interes crescut al oamenilor de știință și al persoanelor care lucrează în industria alimentară pentru modalitățile de reducere a sodiului din alimente. Acest fenomen a apărut din cauza faptului că un om consumă, în general, aproximativ 3.0...

Modul în care este procesată guma de xantan de către intestin, explicat de cercetători

Un studiu condus de cercetătorii de la Universitatea din Michigan examinează capacitatea microbiomului intestinal uman de a digera guma xantan, un aditiv alimentar introdus recent în alimentele procesate. Descoperirile indică faptul că procesarea aditivului este condusă de un singur tip de microb intestinal. Guma xantan, un gelifiant fol...

Aportul de proteine ​​contribuie la creșterea în înălțime la fete

Aportul zilnic de proteine contribuie la dezvoltarea și la funcționarea organismului nostru, motiv pentru care o echipă de nutriționiști din cadrul Universiății din Bonn și-a propus să evalueze efectele a numeroase diete proteice asupra creșterii tinerilor din timpul copilăriei. Studiul, publicat online în revista Journal of Clinic...

Aportul crescut de fibre alimentare reduce inflamația sistemică

O alimentație bogată în fibre este asociată cu un nivel semnificativ mai redus al inflamației sistemice la adulții cu diferite condiții de sănătate, cât și la adulții sănătoși, constată un nou studiu. Inflamația sistemică este asociată cu un risc crescut pentru diferite boli severe, precum cancer sau boli cardiovascular...

Nu toate fibrele au aceleași beneficii: doar fibrele din cereale sunt asociate cu scăderea inflamației

Un nou studiu al cercetătorilor de la Columbia University Mailman School of Public Health analizează posibilitatea ca aportul de fibre alimentare să fie asociat cu o scădere a inflamației la persoanele în vârstă și ca acestea să prezinte un efect de reducere a bolilor cardiovasculare. Acesta a inclus date provenite de la o un st...

Enigma arborelui de cacao

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Würzburg analizează în detaliu felul în care se răspândește arborele de cacao. Acesta a fost condus în Peru de echipa de la Catedra de Ecologie Animală și Biologie Tropicală de la Julius-Maximilians-Universität (JMU) din Germania. Oamenii de știință...

Alegerile alimentare ale taților au efecte de lungă durată asupra sănătății copiilor

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Queensland și de la Mater Research, denumit Queensland Family Cohort, a descoperit o necesitate crescută de transmitere a unor informații esențiale pentru viitorii părinți în legătură cu dieta lor și corelațiile acesteia cu sănătatea copiilor. Echipa a examinat datele furniz...

Adoptarea unei diete vegane poate ajuta pacienții cu poliartrită reumatoidă să reducă simptomele afecțiunii

O dietă vegană săracă în grăsimi, fără restricții calorice, poate ameliora durerile articulare ale pacienților care suferă de poliartrită reumatoidă, arată un nou studiu. Totodată, dieta a îmbunătățit valorile nivelului colesterolului și a determinat pierderea în greutate. Pentru studiu, cercetătorii au recrutat...

Beneficiile consumului de ciuperci: o ipoteză promițătoare, subiectul unui noi lucrări de cercetare

Creșterea aportului de ciuperci comestibile din dietă ar putea reprezenta o modalitate eficientă de reducere a riscurilor pentru sănătate asociate cu dieta în stil occidental (WSD), sugerează cercetătorii de la Universitatea din Massachusetts. Un studiu viitor va investiga dacă includerea ciupercilor în dietele în stil occ...

Riscul de a dezvolta boli cardiovasculare poate fi redus prin consumul frecvent de avocado

Consumul a minimum două porții de avocado (echivalentul a unui fruct de avocado) pe săptămână determină scăderea riscului de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare, constată un studiu realizat de Asociația Americană a Inimii. Înlocuirea produselor de origine animală cu avocado este, de asemenea, asociată cu un risc mai scăzu...

Micro și nanoplasticele ingerate din apă sau alimente ar putea crește riscul pentru diverse afecțiuni

Microplasticele și nanoplasticele, ingerate in tractul gastrointestinal preponderent în urma consumului de apă din sticle de plastic, ar putea afecta sănătatea umană prin modificarea microbiomului intestinal. Un nou studiu, condus de cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Viena, a rezumat cunoștințele științifice actuale ...

O dietă echilibrată cu o cantitate moderată de proteine din diferite surse reduc riscul de hipertensiune arterială

Consumul de proteine ​​dintr-o varietate mai mare de surse a fost asociat cu un risc mai scăzut de a dezvolta hipertensiune arterială, în cadrul unui studiu național realizat de cercetătorii din China. Studiul sugerează că o dietă echilibrată cu o cantitate moderată de proteine ​​din diverse surse alimentare poate ajuta la pr...

Cum promovează zahărul inflamația

Un consum exagerat de zahăr poate duce la apariția proceselor inflamatorii și la dezvoltarea bolilor autoimune, conform unui studiu recent realizat de Universitatea din Würzburg. Persoanele care consuma carbohidrați în cantități exagerate sunt mai predispuse la dezvoltarea bolilor autoimune (boli în care sistemul imun al unei...

Stomacul femeilor supuse unor intervenții chirurgicale de slăbire metabolizează alcoolul înainte de a ajunge în fluxul sanguin

Metabolismul presistemic (în primul pasaj) al alcoolului are loc la nivelul stomacului, nu al ficatul, în cazul femeilor care au suferit o gastrectomie longitudinală, potrivit concluziilor unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Illinois.Gastrectomia longitudinală presupune îndepărtarea porţiunii dorsale a stoma...

Diferențe observate la nivel neurologic între copiii cu sau fără tulburare de alimentație compulsivă

Densitatea materiei gri în creierul copiilor cu vârsta de 9 sau 10 ani care suferă de tulburarea de alimentație compulsivă (binge eating), ce se caracterizează prin supraalimentarea necontrolabilă, este mai mare decât în creierul copiilor de aceeași vârstă sănătoși, arată un nou studiu. Constatările studiul...

Dieta ketogenică ameliorează semnificativ simptomele sclerozei multiple

Un studiu condus de echipa de cercetători de la Universitatea din Virginia, SUA, a demonstrat că pacienții cu scleroză multiplă și-ar putea îmbunătăți calitatea vieții dacă adoptă o dietă ketogenică. Aceasta presupune un consum crescut de grăsimi și proteine și scăzut de carbohidrați. Voluntarii au declarat diminuarea simpt...

Dieta nordică scade colesterolul și zahărul din sânge, chiar dacă nu slăbești

Un nou studiu certifică beneficiile dietei nordice asupra sănătății. Până acum se credea că acest lucru se datorează scăderii în greutate pe care dieta o determină, însă cercetătorii au descoperit că aceasta scade nivelele sanguine de colesterol și zahăr, chiar și în absența scăderii în greutate. &bdq...

Reducerile minore ale aportului caloric nu oferă scăderi substanțiale în greutate pe termen lung

Gestionarea excesului de greutate și a obezității constituie o reală provocare pentru majoritatea oamenilor care se confruntă cu obezitatea. Un nou studiu controlat randomizat a constatat că, spre deosebire de dovezile anterioare, efectuarea unor mici modificări ale aportului caloric și ale nivelurilor de activitate fizică nu previne creș...

Persoanele vârstnice își pot reduce riscul de sindrom metabolic prin consumul regulat de nuci sau fructe uscate

Consumul regulat de nuci și fructe uscate a fost asociat cu o prevalență mai scăzută a obezității abdominale și a sindromului metabolic în cadrul unui studiu efectuat pe populația în vârstă din Spania, publicat recent în Jurnalul Internațional de Cercetare a Mediului și Sănătate Publică. Scopul studiului a fos...

Tiparele dietetice pot explica ratele bolilor și complicațiilor cardiovasculare în rândul populațiilor latino

Tiparele de alimentație pot ajuta la explicarea diferitelor rate ale bolilor de inimă și ale accidentului vascular cerebral în rândul diferitelor populații hispanice/latino din SUA, conform unor cercetări preliminare.În ciuda faptului că este în mod obișnuit agregată ca un singur grup etnic, populația hispanici/lati...

1157 articole 1 2 ..... 131415 ..... 23 24 Înainte ›

Data actualizare: 02-09-2014 | creare: 02-09-2014 | Vizite: 51059
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!