Pâinea albă și alcoolul în dietă ne predispun la apariția cancerului colorectal

©

Autor:

Pâinea albă și alcoolul în dietă ne predispun la apariția cancerului colorectal
Cancerul colorectal este principala cauză de decese legate de cancer la nivel global. Aproximativ 20–25% din toate cazurile de cancer la nivel mondial sunt probabil legate de dietă. Studiul European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) a descoperit o corelație pozitivă între consumul de alcool și riscul de CCR.
Într-un articol recent publicat în Nutrients, cercetătorii au evaluat relația dintre 139 de factori dietetici și riscul de a dezvolta cancer colorectal (CCR), folosind date de la 118.210 participanți din Biobanca Regatului Unit (UK). În acest studiu, cercetătorii au determinat prevalența și incidența CCR în cohorta mare prospectivă a UK Biobank și asocierea acesteia cu aportul dietetic de 139 de alimente și nutrienți. Participanții au completat aportul lor de nutrienți alimentari prin două chestionare online.

Căutarea în literatură a identificat 1.466 de cazuri de CCR într-o medie de urmărire de 12,8 ani. Meta-analiza a dezvăluit că opt din 139 de alimente au fost asociate cu riscul de CCR. Consumul mai mare de alcool și pâine albă a fost asociat cu un risc mai mare de CCR, în timp ce aportul de fibre dietetice, calciu, magneziu, fosfor, mangan și carbohidrați a fost asociat cu un risc mai mic de CCR.

Rata incidenței CCR a crescut treptat cu creșterea riscului genetic. Rezultatele modelului ajustat multivariat au arătat că, comparativ cu grupul cu risc genetic scăzut, rapoartele de hazard ale grupului cu risc genetic ridicat și intermediar au fost mai mari. Cu toate acestea, modelul studiului nu a găsit dovezi ale unei relații de interacțiune PRS–nutrienți pentru riscul de CCR.

Deși mai mulți nutrienți evaluați au o sursă comună de aport, autorii au remarcat că efectul protector al aportului de mangan asupra riscului de CCR a fost robust chiar și după multiple corecții. De asemenea, rezultatele observaționale au sugerat că fibrele dietetice sunt un factor protector pentru CCR.

În concluzie, acest studiu prospectiv de cohortă mare cu o perioadă lungă de urmărire a confirmat asocierea pozitivă descrisă anterior între alcool și pâine albă și riscul de CCR. În plus, rezultatele sale au sugerat că, indiferent de compoziția genetică, aportul tuturor mineralelor evaluate și al fibrelor dietetice a redus riscul de CCR, în timp ce pâinea albă a crescut acest risc. Astfel, constatările studiului sprijină prevenirea dietetică a CCR. Studiile viitoare de cohortă ar putea valida aceste rezultate și explora în continuare asociațiile dintre dietă și riscul de CCR.

sursa: News Medical
foto: aslysun/Shutterstock.com

Data actualizare: 21-11-2023 | creare: 21-11-2023 | Vizite: 449
Bibliografie
New study links alcohol and white bread to increased colorectal cancer risk, link: https://www.news-medical.net/news/20231120/New-study-links-alcohol-and-white-bread-to-increased-colorectal-cancer-risk.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Legătura dintre consumul de alcool și aportul alimentar
  • Exercițiile de aerobic pot proteja ficatul de efectele consumului cronic de alcool
  • Consumul moderat de alcool - chiar atât de benefic pe cât credem?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum