Alimentele ultra-procesate sunt un pericol real pentru sănătatea ficatului
©
Autor: Airinei Camelia
Ficatul joacă un rol crucial în detoxifiere, metabolism și imunitate. Bolile hepatice variază de la afecțiuni blânde și reversibile, precum boala de ficat gras non-alcoolică (NAFLD), până la cele potențial fatale, ca ciroza hepatică și malignitățile. Studiile anterioare au arătat o asociere pozitivă între alimentele ultra-procesate și diabet sau obezitate, însă datele privind impactul acestor alimente asupra ficatului sunt limitate.
O cercetare recentă publicată în The Journal of Clinical Nutrition a analizat legătura dintre consumul de alimente ultra-procesate și starea de sănătate a ficatului. Studiul a fost de tip cohortă prospectivă și a investigat dacă un consum crescut de alimente ultra-procesate poate crește riscul de boli hepatice precum NAFLD, ciroză sau fibroză hepatică, afecțiuni hepatice severe și malignități hepatice. Acesta a urmărit și modul în care consumul de alimente ultra-procesate afectează biomarkerii serologici specifici sănătății hepatice.
Studiul a inclus 173.889 de participanți din United Kingdom Biobank (UKB), cu vârste între 40 și 69 de ani, recrutați între 2006 și 2010. Consumul de alimente ultra-procesate a fost evaluat utilizând clasificarea NOVA și amintiri legate de dieta zilnică. Biomarkerii analizați au inclus proteina C-reactivă (CRP), fosfataza alcalină (ALP), transaminazele alanină (ALT) și aspartat (AST), gamma-glutamil transferază (GGT), colesterolul HDL și LDL, trigliceridele, glucoza, hemoglobina glicată (HbA1c), numărul de trombocite, proteina totală, bilirubina totală și albumina.
Consumul crescut de alimente ultra-procesate a fost asociat cu riscuri crescute de NAFLD, ciroză sau fibroză hepatică și afecțiuni hepatice severe, dar nu a crescut riscul de malignități hepatice. Biomarkerii, precum ALP, CRP, AST și GGT, au fost de asemenea afectați semnificativ.
Studiul arată că un consum crescut de alimente ultra-procesate poate crește riscul de NAFLD, ciroză sau fibroză hepatică și afecțiuni hepatice severe. Alimentele ultra-procesate ar putea deteriora sănătatea hepatică prin creșterea stresului oxidativ, inflamației, disbiozei microbiene și rezistenței la insulină datorită conținutului său ridicat de grăsimi saturate, densitate energetică, sare, zahăr adăugat și aditivi, și un conținut scăzut de fibre și vitamine.
sursa: News Medical
foto: Creată cu asistența DALL·E 3
O cercetare recentă publicată în The Journal of Clinical Nutrition a analizat legătura dintre consumul de alimente ultra-procesate și starea de sănătate a ficatului. Studiul a fost de tip cohortă prospectivă și a investigat dacă un consum crescut de alimente ultra-procesate poate crește riscul de boli hepatice precum NAFLD, ciroză sau fibroză hepatică, afecțiuni hepatice severe și malignități hepatice. Acesta a urmărit și modul în care consumul de alimente ultra-procesate afectează biomarkerii serologici specifici sănătății hepatice.
Studiul a inclus 173.889 de participanți din United Kingdom Biobank (UKB), cu vârste între 40 și 69 de ani, recrutați între 2006 și 2010. Consumul de alimente ultra-procesate a fost evaluat utilizând clasificarea NOVA și amintiri legate de dieta zilnică. Biomarkerii analizați au inclus proteina C-reactivă (CRP), fosfataza alcalină (ALP), transaminazele alanină (ALT) și aspartat (AST), gamma-glutamil transferază (GGT), colesterolul HDL și LDL, trigliceridele, glucoza, hemoglobina glicată (HbA1c), numărul de trombocite, proteina totală, bilirubina totală și albumina.
Rezultate și implicații
În urma unui follow-up mediu de nouă ani, s-au înregistrat 350 de cazuri de ciroză sau fibroză hepatică, 1.108 cazuri de NAFLD, 550 de afecțiuni hepatice severe și 134 de malignități hepatice.Consumul crescut de alimente ultra-procesate a fost asociat cu riscuri crescute de NAFLD, ciroză sau fibroză hepatică și afecțiuni hepatice severe, dar nu a crescut riscul de malignități hepatice. Biomarkerii, precum ALP, CRP, AST și GGT, au fost de asemenea afectați semnificativ.
Studiul arată că un consum crescut de alimente ultra-procesate poate crește riscul de NAFLD, ciroză sau fibroză hepatică și afecțiuni hepatice severe. Alimentele ultra-procesate ar putea deteriora sănătatea hepatică prin creșterea stresului oxidativ, inflamației, disbiozei microbiene și rezistenței la insulină datorită conținutului său ridicat de grăsimi saturate, densitate energetică, sare, zahăr adăugat și aditivi, și un conținut scăzut de fibre și vitamine.
sursa: News Medical
foto: Creată cu asistența DALL·E 3
Data actualizare: 27-10-2023 | creare: 27-10-2023 | Vizite: 394
Bibliografie
Eating ultra-processed foods puts your liver at risk, new study warns, link: https://www.news-medical.net/news/20231025/Eating-ultra-processed-foods-puts-your-liver-at-risk-new-study-warns.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Efectele cardiometabolice ale uleiului de măsline extravirgin într-o dietă vegană pe bază de plante
- Cercetătorii vor să „înarmeze” legumele cu proprietăți antiinflamatorii
- Extractul de ceai verde poate dăuna ficatului la persoanele cu anumite variații genetice
- Impactul dietelor bogate în grăsimi asupra genelor din intestine, creier și sistemul imunitar
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Ajuta-ti ficatul
- Voi mai beți Cola?Suntem oameni ultraprocesati
- Analize Medicale Sange ( Probleme Ficat)
- AJjutor interpretare Fibromax
- Voi știți ce mâncați?Oameni ultraprocesati Capcanele industriei alimentare actuale.