O dietă nesănătoasă în adolescență este asociată cu probleme grave de sănătate mai târziu în viață

©

Autor:

O dietă nesănătoasă în adolescență este asociată cu probleme grave de sănătate mai târziu în viață
Studiul publicat în Journal of Nutrition Education and Behavior subliniază calitatea precară a dietei în rândul adolescenților din Statele Unite, plasându-i pe tineri în fața unui risc crescut pentru boli cardiometabolice, cum ar fi atacul de cord, accidentul vascular cerebral și diabetul.
Studiul a folosit Healthy Eating Index-2015 și teste medicale pentru a evalua un grup de tineri cu vârstele între 10 și 16 ani, din cohorta Translational Investigation of Growth and Everyday Routine in Kids. Acesta a analizat activitatea fizică, somnul și aderența la liniile directoare alimentare pentru tinerii din zone metropolitane ale Louisianei, care sunt frecvent afectate de sărăcie, insecuritate alimentară, obezitate și boli conexe.

Din 342 de adolescenți eligibili și înscriși, studiul a inclus 192 de participanți cu date complete de bază și de urmărire. La începutul și la sfârșitul studiului, adolescenții au purtat un accelerometru timp de cel puțin șapte zile și au completat două reamintiri dietetice de 24 de ore, participând de asemenea la vizite de cercetare care au inclus măsurători ale compoziției corporale, tensiunii arteriale, chimiei clinice și antropometrice.

Rezultatele studiului au arătat că adolescenții cu o aderență slabă la Ghidurile Dietetice pentru Americani 2015-2020 și cu factori de risc cardiometabolic asociați au continuat aceleași modele alimentare pe parcursul celor doi ani de studiu. Aceasta sugerează că efectele negative ale unei diete de proastă calitate au început deja să stabilească riscurile de sănătate pe care acești adolescenți le vor înfrunta pe tot parcursul vieții.

Dr. Amanda E. Staiano de la Pennington Biomedical Research Center, Louisiana State University, autorul corespondent al studiului, a subliniat că examinarea datelor legate de calitatea dietei poate ajuta la identificarea țintelor pentru intervenții viitoare și la îmbunătățirea calității dietei și reducerea riscurilor de sănătate. Promovarea cunoștințelor despre nutriție este esențială, dar nu este întotdeauna corelată cu comportamentul de consum alimentar. Identificarea și depășirea barierelor în consumul unei diete sănătoase ar putea preveni riscurile de sănătate viitoare.

sursa: Science Daily
foto: SILVIA/stock.adobe.com

Data actualizare: 18-12-2023 | creare: 18-12-2023 | Vizite: 375
Bibliografie
Poor diet quality during adolescence is linked to serious health risks, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/12/231213133516.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alimentația nesănătoasă poate perturba ireversibil capacitatea de memorare a adolescenților
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum