Impactul dietei mediteraneene asupra rezistenței și sensibilității la insulină la persoanele supraponderale
©
Autor: Airinei Camelia
Obezitatea și supraponderalitatea sunt afecțiuni cronice asociate cu diverse comorbidități, precum boli cardiovasculare, diabet de tip 2, cancer, dislipidemie și hipertensiune. Rezistența la insulină este unul dintre principalii factori care contribuie la complicațiile asociate cu obezitatea. Rapoartele sugerează că peste o treime dintre adulți ar putea fi prediabetici, dar majoritatea oamenilor nu sunt conștienți de această predispoziție. Prin urmare, diagnosticarea și tratamentul rezistenței al insulină și a prediabetului sunt esențiale pentru atenuarea condițiilor cardiometabolice.
Un studiu recent publicat în revista Nutrients a evaluat asocierile dintre aderarea la dieta mediteraneană, rezistența la insulină, secreția de insulină și indicii de sensibilitate la insulină la persoanele supraponderale sau obeze. Participanții eligibili au fost adulți cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, cu un indice de masă corporală (IMC) care depășește 27 kg/m2. Au fost excluși din studiu cei cu diverse afecțiuni cronice sau cei care urmau tratamente medicamentoase care ar putea influența rezultatele.
Studiul a inclus 62 de participanți, cu o vârstă medie de 49 de ani, dintre care 55 erau femei. IMC mediu a fost de 35,8 kg/m2. Douăsprezece participanți au avut o aderare scăzută la dieta mediteraneană, 35 au avut o aderare intermediară, iar 15 au raportat o aderare ridicată la dieta mediteraneană. Nivelurile de insulină au fost semnificativ mai scăzute la participanții cu aderare ridicată la dieta mediteraneană, iar aceștia au prezentat, de asemenea, o sensibilitate la insulină semnificativ mai ridicată.
Aderarea ridicată la dieta mediteraneană a fost asociată cu o reducere a rezistenței la insulină la persoanele supraponderale sau obeze. Acest efect a fost în principal asociat cu consumul de pește. Rezultatele au implicații clinice importante, deoarece ghidurile existente subliniază schimbările de stil de viață ca strategii preventive pentru a reduce riscul de prediabet și complicații ale rezistenței la insulină.
O limitare notabilă a studiului actual este designul său transversal, care nu permite stabilirea unei relații de cauzalitate. Cu toate acestea, descoperirile sugerează că aderarea la dieta mediteraneană, și în special consumul de pește, ar putea avea un rol semnificativ în gestionarea și prevenirea rezistenței la insulină și a prediabetului în rândul persoanelor supraponderale sau obeze.
sursa: News Medical
foto: monticello / Shutterstock.com
Un studiu recent publicat în revista Nutrients a evaluat asocierile dintre aderarea la dieta mediteraneană, rezistența la insulină, secreția de insulină și indicii de sensibilitate la insulină la persoanele supraponderale sau obeze. Participanții eligibili au fost adulți cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, cu un indice de masă corporală (IMC) care depășește 27 kg/m2. Au fost excluși din studiu cei cu diverse afecțiuni cronice sau cei care urmau tratamente medicamentoase care ar putea influența rezultatele.
Studiul a inclus 62 de participanți, cu o vârstă medie de 49 de ani, dintre care 55 erau femei. IMC mediu a fost de 35,8 kg/m2. Douăsprezece participanți au avut o aderare scăzută la dieta mediteraneană, 35 au avut o aderare intermediară, iar 15 au raportat o aderare ridicată la dieta mediteraneană. Nivelurile de insulină au fost semnificativ mai scăzute la participanții cu aderare ridicată la dieta mediteraneană, iar aceștia au prezentat, de asemenea, o sensibilitate la insulină semnificativ mai ridicată.
Aderarea ridicată la dieta mediteraneană a fost asociată cu o reducere a rezistenței la insulină la persoanele supraponderale sau obeze. Acest efect a fost în principal asociat cu consumul de pește. Rezultatele au implicații clinice importante, deoarece ghidurile existente subliniază schimbările de stil de viață ca strategii preventive pentru a reduce riscul de prediabet și complicații ale rezistenței la insulină.
O limitare notabilă a studiului actual este designul său transversal, care nu permite stabilirea unei relații de cauzalitate. Cu toate acestea, descoperirile sugerează că aderarea la dieta mediteraneană, și în special consumul de pește, ar putea avea un rol semnificativ în gestionarea și prevenirea rezistenței la insulină și a prediabetului în rândul persoanelor supraponderale sau obeze.
sursa: News Medical
foto: monticello / Shutterstock.com
Data actualizare: 01-11-2023 | creare: 01-11-2023 | Vizite: 542
Bibliografie
How does the Mediterranean diet impact insulin resistance and sensitivity in obese individuals?, link: https://www.news-medical.net/news/20231030/How-does-the-Mediterranean-diet-impact-insulin-resistance-and-sensitivity-in-obese-individuals.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Poate alimentația pe bază de plante să ofere toți nutrienții necesari organismului uman?
- Cercetătorii determină proprietățile nutriționale ale proteinelor din pulberile de greier, lăcustă și vierme de mătase
- Bananele necoapte sunt sănătoase?
- Risc scăzut de ateroscleroză la persoanele care iau micul dejun
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum