Consumul de carne roșie a fost asociat cu un risc crescut de diabet tip 2

Consumul de carne roșie a fost asociat cu un risc crescut de diabet tip 2

©

Autor:

Consumul de carne roșie a fost asociat cu un risc crescut de diabet tip 2
Un nou studiu efectuat de cercetătorii de la Harvard T.H. Chan School of Public Health a relevat că persoanele care consumă doar două porÈ›ii de carne roÈ™ie pe săptămână pot avea un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2, în comparaÈ›ie cu cele care consumă mai puÈ›ine porÈ›ii. Riscul creÈ™te în mod proporÈ›ional cu consumul. Studiul a fost publicat în American Journal of Clinical Nutrition.
Cercetătorii au analizat datele de sănătate ale 216.695 de participanÈ›i din Nurses' Health Study (NHS), NHS II È™i Health Professionals Follow-up Study (HPFS) pentru până la 36 de ani. În acest timp, peste 22.000 de participanÈ›i au dezvoltat diabet de tip 2. Rezultatele arată că consumul de carne roÈ™ie, atât procesată cât È™i neprocesată, a fost puternic asociat cu un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2. ParticipanÈ›ii care au consumat cea mai multă carne roÈ™ie au avut un risc cu 62% mai mare de a dezvolta boala comparativ cu cei care au consumat cel mai puÈ›in. Fiecare porÈ›ie zilnică suplimentară de carne roÈ™ie procesată a fost asociată cu un risc mai mare cu 46%, iar fiecare porÈ›ie suplimentară de carne roÈ™ie neprocesată a fost asociată cu un risc mai mare cu 24%.

În plus, cercetătorii au estimat că înlocuirea unei porÈ›ii zilnice de carne roÈ™ie cu o sursă de proteine vegetale, cum ar fi nucile È™i leguminoasele, ar putea reduce riscul de diabet de tip 2 cu 30%, în timp ce înlocuirea cu produse lactate ar putea reduce riscul cu 22%.

Studiul vine să întărească È™i să adauge un grad mai mare de certitudine asupra asocierii dintre consumul de carne roÈ™ie È™i riscul de diabet de tip 2, fenomen observat È™i în studii anterioare. Autorii subliniază importanÈ›a limitării consumului de carne roÈ™ie, atât procesată cât È™i neprocesată, pentru optimizarea stării de sănătate.

Pe lângă beneficiile pentru sănătate, înlocuirea cărnii roÈ™ii cu surse de proteine vegetale ar contribui È™i la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră È™i la combaterea schimbărilor climatice.

sursa: MedicalXpress
foto: CC0 Public Domain

Data actualizare: 20-10-2023 | creare: 20-10-2023 | Vizite: 348
Bibliografie
Red meat consumption associated with increased type 2 diabetes risk, link: https://medicalxpress.com/news/2023-10-red-meat-consumption-diabetes.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Căsnicia È™ubredă nu înseamnă neapărat o sănătate proastă
  • Untul nu creÈ™te riscul cardiovascular (meta-analiză)
  • Meta-analiză: creÈ™terea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum