Consumul de carne roșie a fost asociat cu un risc crescut de diabet tip 2

©

Autor:

Consumul de carne roșie a fost asociat cu un risc crescut de diabet tip 2
Un nou studiu efectuat de cercetătorii de la Harvard T.H. Chan School of Public Health a relevat că persoanele care consumă doar două porții de carne roșie pe săptămână pot avea un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2, în comparație cu cele care consumă mai puține porții. Riscul crește în mod proporțional cu consumul. Studiul a fost publicat în American Journal of Clinical Nutrition.
Cercetătorii au analizat datele de sănătate ale 216.695 de participanți din Nurses' Health Study (NHS), NHS II și Health Professionals Follow-up Study (HPFS) pentru până la 36 de ani. În acest timp, peste 22.000 de participanți au dezvoltat diabet de tip 2. Rezultatele arată că consumul de carne roșie, atât procesată cât și neprocesată, a fost puternic asociat cu un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2. Participanții care au consumat cea mai multă carne roșie au avut un risc cu 62% mai mare de a dezvolta boala comparativ cu cei care au consumat cel mai puțin. Fiecare porție zilnică suplimentară de carne roșie procesată a fost asociată cu un risc mai mare cu 46%, iar fiecare porție suplimentară de carne roșie neprocesată a fost asociată cu un risc mai mare cu 24%.

În plus, cercetătorii au estimat că înlocuirea unei porții zilnice de carne roșie cu o sursă de proteine vegetale, cum ar fi nucile și leguminoasele, ar putea reduce riscul de diabet de tip 2 cu 30%, în timp ce înlocuirea cu produse lactate ar putea reduce riscul cu 22%.

Studiul vine să întărească și să adauge un grad mai mare de certitudine asupra asocierii dintre consumul de carne roșie și riscul de diabet de tip 2, fenomen observat și în studii anterioare. Autorii subliniază importanța limitării consumului de carne roșie, atât procesată cât și neprocesată, pentru optimizarea stării de sănătate.

Pe lângă beneficiile pentru sănătate, înlocuirea cărnii roșii cu surse de proteine vegetale ar contribui și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și la combaterea schimbărilor climatice.

sursa: MedicalXpress
foto: CC0 Public Domain

Data actualizare: 20-10-2023 | creare: 20-10-2023 | Vizite: 364
Bibliografie
Red meat consumption associated with increased type 2 diabetes risk, link: https://medicalxpress.com/news/2023-10-red-meat-consumption-diabetes.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Căsnicia șubredă nu înseamnă neapărat o sănătate proastă
  • Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum