Consumul de carne roșie a fost asociat cu un risc crescut de diabet tip 2
©
Autor: Airinei Camelia
Un nou studiu efectuat de cercetătorii de la Harvard T.H. Chan School of Public Health a relevat că persoanele care consumă doar două porÈ›ii de carne roÈ™ie pe săptămână pot avea un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2, în comparaÈ›ie cu cele care consumă mai puÈ›ine porÈ›ii. Riscul creÈ™te în mod proporÈ›ional cu consumul. Studiul a fost publicat în American Journal of Clinical Nutrition.
Cercetătorii au analizat datele de sănătate ale 216.695 de participanÈ›i din Nurses' Health Study (NHS), NHS II È™i Health Professionals Follow-up Study (HPFS) pentru până la 36 de ani. În acest timp, peste 22.000 de participanÈ›i au dezvoltat diabet de tip 2. Rezultatele arată că consumul de carne roÈ™ie, atât procesată cât È™i neprocesată, a fost puternic asociat cu un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2. ParticipanÈ›ii care au consumat cea mai multă carne roÈ™ie au avut un risc cu 62% mai mare de a dezvolta boala comparativ cu cei care au consumat cel mai puÈ›in. Fiecare porÈ›ie zilnică suplimentară de carne roÈ™ie procesată a fost asociată cu un risc mai mare cu 46%, iar fiecare porÈ›ie suplimentară de carne roÈ™ie neprocesată a fost asociată cu un risc mai mare cu 24%.
În plus, cercetătorii au estimat că înlocuirea unei porÈ›ii zilnice de carne roÈ™ie cu o sursă de proteine vegetale, cum ar fi nucile È™i leguminoasele, ar putea reduce riscul de diabet de tip 2 cu 30%, în timp ce înlocuirea cu produse lactate ar putea reduce riscul cu 22%.
Studiul vine să întărească È™i să adauge un grad mai mare de certitudine asupra asocierii dintre consumul de carne roÈ™ie È™i riscul de diabet de tip 2, fenomen observat È™i în studii anterioare. Autorii subliniază importanÈ›a limitării consumului de carne roÈ™ie, atât procesată cât È™i neprocesată, pentru optimizarea stării de sănătate.
Pe lângă beneficiile pentru sănătate, înlocuirea cărnii roÈ™ii cu surse de proteine vegetale ar contribui È™i la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră È™i la combaterea schimbărilor climatice.
sursa: MedicalXpress
foto: CC0 Public Domain
Cercetătorii au analizat datele de sănătate ale 216.695 de participanÈ›i din Nurses' Health Study (NHS), NHS II È™i Health Professionals Follow-up Study (HPFS) pentru până la 36 de ani. În acest timp, peste 22.000 de participanÈ›i au dezvoltat diabet de tip 2. Rezultatele arată că consumul de carne roÈ™ie, atât procesată cât È™i neprocesată, a fost puternic asociat cu un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2. ParticipanÈ›ii care au consumat cea mai multă carne roÈ™ie au avut un risc cu 62% mai mare de a dezvolta boala comparativ cu cei care au consumat cel mai puÈ›in. Fiecare porÈ›ie zilnică suplimentară de carne roÈ™ie procesată a fost asociată cu un risc mai mare cu 46%, iar fiecare porÈ›ie suplimentară de carne roÈ™ie neprocesată a fost asociată cu un risc mai mare cu 24%.
În plus, cercetătorii au estimat că înlocuirea unei porÈ›ii zilnice de carne roÈ™ie cu o sursă de proteine vegetale, cum ar fi nucile È™i leguminoasele, ar putea reduce riscul de diabet de tip 2 cu 30%, în timp ce înlocuirea cu produse lactate ar putea reduce riscul cu 22%.
Studiul vine să întărească È™i să adauge un grad mai mare de certitudine asupra asocierii dintre consumul de carne roÈ™ie È™i riscul de diabet de tip 2, fenomen observat È™i în studii anterioare. Autorii subliniază importanÈ›a limitării consumului de carne roÈ™ie, atât procesată cât È™i neprocesată, pentru optimizarea stării de sănătate.
Pe lângă beneficiile pentru sănătate, înlocuirea cărnii roÈ™ii cu surse de proteine vegetale ar contribui È™i la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră È™i la combaterea schimbărilor climatice.
sursa: MedicalXpress
foto: CC0 Public Domain
Data actualizare: 20-10-2023 | creare: 20-10-2023 | Vizite: 348
Bibliografie
Red meat consumption associated with increased type 2 diabetes risk, link: https://medicalxpress.com/news/2023-10-red-meat-consumption-diabetes.html ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Un nou studiu sugerează o legătură puternică între grupele alimentare consumate, pierderea memoriei și comorbidități
- Un nou studiu demontează mitul monitorizării perfecte a dietei pentru a slăbi
- Dieta hiperproteică și aminoacidul leucină ar putea crește riscul de ateroscleroză
- Consumați morcovi baby de trei ori pe săptămână pentru a crește nivelul de carotenoizi în piele
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum