Câti ani de viață putem câștiga prin adoptarea unei alimentații mai sănătoase? (studiu)
©
Autor: Airinei Camelia
Un studiu recent publicat în Nature Food indică faptul că o schimbare susținută spre diete mai sănătoase poate îmbunătăți speranța de viață, în special în Marea Britanie, unde dietele nesănătoase cauzează peste 75.000 de decese premature anual. Studiul subliniază importanța alegerilor alimentare în atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă de reducere a deceselor premature cauzate de bolile netransmisibile.
Analizând datele din cohorta UK Biobank, cercetătorii au clasificat dietele medii în grupuri alimentare și au comparat aceste modele cu diete asociate cu longevitatea. Dieta asociată cu longevitatea include un consum redus de băuturi îndulcite cu zahăr, carne roșie, ouă, carne procesată și cereale rafinate, și un consum moderat de fructe, carne albă, pește și cereale integrale, cu un consum ridicat de lapte, nuci, leguminoase și legume.
Rezultatele studiului au arătat că trecerea de la o dietă mediană la una asociată cu longevitatea ar putea aduce un câștig în speranța de viață de 3,4 ani pentru bărbații de 40 de ani și 3,1 ani pentru femeile de aceeași vârstă. În schimb, trecerea la modelul dietetic Eatwell ar putea aduce un câștig de 1,4 ani pentru bărbați și 1,3 ani pentru femei. Schimbarea de la diete nesănătoase la diete asociate cu longevitatea ar putea însemna câștiguri de peste 10 ani pentru grupa de vârstă de 40 de ani și peste cinci ani pentru cei de 70 de ani.
Studiul subliniază importanța unui consum crescut de nuci și cereale integrale și a unei reduceri a consumului de carne procesată și băuturi îndulcite cu zahăr pentru câștiguri maxime de speranță de viață. Aceste rezultate subliniază necesitatea ca clinicienii și factorii de decizie să țintească aceste grupuri alimentare în politicile de sănătate publică. În concluzie, studiul evidențiază beneficiile potențiale semnificative ale schimbărilor dietetice pentru îmbunătățirea sănătății și longevității populației.
sursa: News Medical
foto: RossHelen / Shutterstock.com
Analizând datele din cohorta UK Biobank, cercetătorii au clasificat dietele medii în grupuri alimentare și au comparat aceste modele cu diete asociate cu longevitatea. Dieta asociată cu longevitatea include un consum redus de băuturi îndulcite cu zahăr, carne roșie, ouă, carne procesată și cereale rafinate, și un consum moderat de fructe, carne albă, pește și cereale integrale, cu un consum ridicat de lapte, nuci, leguminoase și legume.
Rezultatele studiului au arătat că trecerea de la o dietă mediană la una asociată cu longevitatea ar putea aduce un câștig în speranța de viață de 3,4 ani pentru bărbații de 40 de ani și 3,1 ani pentru femeile de aceeași vârstă. În schimb, trecerea la modelul dietetic Eatwell ar putea aduce un câștig de 1,4 ani pentru bărbați și 1,3 ani pentru femei. Schimbarea de la diete nesănătoase la diete asociate cu longevitatea ar putea însemna câștiguri de peste 10 ani pentru grupa de vârstă de 40 de ani și peste cinci ani pentru cei de 70 de ani.
Studiul subliniază importanța unui consum crescut de nuci și cereale integrale și a unei reduceri a consumului de carne procesată și băuturi îndulcite cu zahăr pentru câștiguri maxime de speranță de viață. Aceste rezultate subliniază necesitatea ca clinicienii și factorii de decizie să țintească aceste grupuri alimentare în politicile de sănătate publică. În concluzie, studiul evidențiază beneficiile potențiale semnificative ale schimbărilor dietetice pentru îmbunătățirea sănătății și longevității populației.
sursa: News Medical
foto: RossHelen / Shutterstock.com
Data actualizare: 25-11-2023 | creare: 25-11-2023 | Vizite: 625
Bibliografie
Unlocking healthier futures: Estimating life expectancy gains through sustained adoption of healthier diets, link: https://www.news-medical.net/news/20231123/Unlocking-healthier-futures-Estimating-life-expectancy-gains-through-sustained-adoption-of-healthier-diets.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- O mână de nuci sau alune pe zi poate reduce riscul apariției mai multor afecțiuni
- Un studiu de laborator arată că produsele care înlocuiesc carnea și carnea nu sunt similare nutrițional
- Noi descoperiri pot ajuta la prevenirea bolilor metabolice legate de înaintarea în vârstă
- Alternativele la lactate pe bază de plante și dieta umană
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Ortorexia - obsesia pentru alimentaţia sănătoasă
- Reguli in farfurie - 12 sfaturi usoare pentru o alimentatie sanatoasa
- Painea prajita - pro sau contra?
- Atributele unui meniu sănătos
- Cele mai bune alimente (superalimente)
- Cele mai sănătoase sosuri (dressing-uri) pentru salată
- Topul celor mai bune sfaturi alimentare
- Obiceiuri alimentare - efecte benefice ale unei diete sănătoase
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Un regim alimentar sanatos!
- Vreau sa slabesc:(
- Alimentatie sanatoasa in timpul Sf. Post
- Regimul alimentar pentru noi.. asupra sanatatii mentale
- Alimentatia de Craciun... pofta mare de dulciuri
- Consumul de cartofi...
- Principii de alimentatie sanatoasa general acceptate
- Ce este bine sa mancam?