Dieta vegană este mai benefică decât dieta omnivoră pentru sănătatea cardiometabolică

©

Autor:

Dieta vegană este mai benefică decât dieta omnivoră pentru sănătatea cardiometabolică
Dieta pe bază de plante câștigă popularitate datorită beneficiilor pentru sănătate și impactului redus asupra mediului. Studiile anterioare au asociat veganismul cu o sănătate cardiovasculară îmbunătățită și un risc scăzut de boli cardiovasculare, datorită consumului ridicat de fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, semințe și nuci. Cu toate acestea, dietele vegane pot limita aportul de anumite nutrienți precum calciu, fier și vitamina B12.
Un studiu recent publicat în JAMA Network Open a comparat impactul dietelor vegane versus omnivore asupra sănătății cardiometabolice într-un grup de gemeni identici adulți, pe o perioadă de opt săptămâni.

Studiul a fost un trial controlat randomizat, la care au participat 44 de gemeni identici (22 de perechi), fiecare pereche fiind randomizată în grupul vegan sau omnivor. Participanții au fost recrutați din Stanford Twin Registry și au primit mese specific dietei prin servicii naționale de livrare a mesei timp de patru săptămâni, urmate de patru săptămâni în care și-au pregătit singuri mâncarea. Nu s-a impus restricție calorică.

Principalul rezultat studiat a fost modificarea concentrației serice a colesterolului LDL (lipoproteine cu densitate scăzută) după opt săptămâni. Rezultatele secundare au inclus modificări ale parametrilor cardiometabolici (glucoză, insulină, lipide, nivelul de trimetilamină N-oxid (TMAO)), nivelurile serice de vitamina B12 și greutatea. De asemenea, au fost evaluate aderența la dietă, dificultățile sau ușurința de a adera la diete, nivelurile de energie și starea de bine a participanților.

Rezultatele au arătat că, după opt săptămâni, gemenii din grupul vegan au prezentat scăderi semnificative ale colesterolului LDL (14 mg/dL), insulinei de post (3,0 μIU/mL) și greutății (2,0 kg), comparativ cu gemenii din grupul omnivor. De asemenea, veganii au prezentat scăderi mai mari, dar nesemnificative, ale colesterolului HDL, vitaminei B12, trigliceridelor, TMAO și nivelurilor de glucoză, comparativ cu omnivorii.

Studiul a concluzionat că dieta vegană îmbunătățește profilurile cardiometabolice în comparație cu dieta omnivoră, reducând nivelurile LDL-C și insulinei. Veganii consumă mai puține proteine și au un grad mai scăzut de satisfacție dietetică, dar consumă mai multe legume și fier și mai puțină vitamina B12. Este sugerat ca medicii să considere veganismul ca o alternativă sănătoasă pentru pacienți, iar veganii pe termen lung sunt adesea sfătuiți să ia un supliment de cianocobalamină. Studiul recomandă cercetări suplimentare privind factorii de risc TMAO și preferințele pacienților.

sursa: News Medical
foto: Foxys Forest Manufacture / Shutterstock

Data actualizare: 06-12-2023 | creare: 06-12-2023 | Vizite: 437
Bibliografie
Vegan diet outperforms omnivorous in cardiometabolic health, twin study reveals, link: https://www.news-medical.net/news/20231204/Vegan-diet-outperforms-omnivorous-in-cardiometabolic-health-twin-study-reveals.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta vegană remodelează metabolismul la copiii mici (studiu)
  • Adoptarea unei diete vegane poate ajuta pacienții cu poliartrită reumatoidă să reducă simptomele afecțiunii
  • Dietele vegane pot fi folosite în gestionarea obezității și a diabetului de tip 2
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum