Impactul dietelor restrictive și a postului intermitent asupra microbiotei și a sănătății în general (meta-analiză)

©

Autor:

Impactul dietelor restrictive și a postului intermitent asupra microbiotei și a sănătății în general (meta-analiză)

O meta-analiză publicată în revista Nutrients în decembrie 2023 își propune să creeze un update despre ceea ce știm până acum privind impactul perioadelor de post alimentar asupra microbiotei intestinale și a sănătății umane.

 

Postul intermitent (intermittent fasting, IF) este o intervenție dietetică populară studiată pentru impactul său asupra compoziției microbiotei intestinale și a proceselor fiziopatologice ale gazdei. Studiile arată că componentele dietei modulează comunitatea microbiană intestinală, iar transformările nutrienților în microbi influențează profund metabolismul gazdei. Această asociere reciprocă ar putea afecta metabolismul medicamentelor cronice, influențând semnificativ sănătatea și bolile umane. Intervențiile dietetice pentru diverse tulburări ar putea fi personalizate pentru a îmbunătăți sănătatea generală prin restabilirea echilibrului și diversității microbiotei intestinale.

 

Despre revizuire:

În această revizuire, cercetătorii au descris impactul dietei asupra microbiomului intestinal prin revizuirea studiilor preclinice și clinice publicate în baza de date PubMed în limba engleză din 2015 până în 2023. Pentru datele preclinice, au fost incluse doar studiile publicate între 2021 și 2023. Doi cercetători au efectuat independent screening-ul datelor, iar discrepanțele au fost rezolvate prin consens. Protocoalele, studiile și rapoartele de caz cu text integral inaccesibil au fost excluse, iar înregistrările eligibile au fost supuse unei evaluări a textului integral.

În total, 17 înregistrări preclinice și 26 de înregistrări clinice au fost analizate.

 

Studii preclinice:

  • La șoareci C57BL/6J de șase săptămâni, dietele bogate în grăsimi (HF) și restricțiile calorice (CR) au crescut abundența de Firmicutes, Actinobacteria, raportul Firmicutes:Bacteroidetes, Bifidobacteriaceae, Lactobacillus johnsonii, Bifidobacterium pseudolongum și Faecalibaculum în cecum, dar au scăzut numărul de Bacteroidetes și Parabacteroides.

  • La șobolani hibrizi Fisher 344 x Brown Norway F1, alimentația restricționată în timp (TRF) și dietele Keto au redus numărul de Patescibacteria și au crescut numărul de Verrucomicrobia în materiile fecale. Dieta occidentală TRF (16:8) a redus numărul de Bacteroidota, Proteobacteria, Cyanobacteria, în timp ce a crescut numărul de Lactobacillus, Muribaculaceae, Dubosiella, Clostridia, Faecalibacterium. Postul intermitent la mame (M-IF) a redus abundența de Lactobacillus intestinalis la descendenții șoarecilor.

  • La șobolani Wistar masculi, IF a redus raportul Firmicutes:Bacteroidetes și numărul de Bacillus velezensis, a crescut numărul de Lachnospiraceae, Lactobacillaceae și Akkermansia muciniphila. CR și IF au crescut numărul de Helicobacter în păstrăv curcubeu, în timp ce au redus numărul în intestinul proximal.

Efectele intervențiilor dietetice asupra microbiotei intestinale umane:

  • Un studiu controlat randomizat (RCT) a raportat că postul Buchinger de cinci zile a crescut numărul de Christensenellaceae, dar a redus raportul Firmicutes:Bacteroides. Postul doar cu apă a redus numărul de Fusobacterium și a crescut omogenitatea microbiotei intestinale.

  • Postul intermitent în timpul Ramadanului a crescut diversitatea alfa, numărul de Bacteroidales, dar a scăzut numărul de Coprococcus, Clostridium_XlV spp., și a crescut numărul de Dorea, Klebsiella, Sutterella, Alistipes, Bacteroides.

  • Zece zile de post Buchinger și trei luni de realimentare au redus numărul de Bacteroides. Postul Buchinger urmat de o dietă de tip mediteranean pentru pacienții hipertensivi cu sindrom metabolic poate reduce numărul de Bifidobacterium, Coprococcus comes, Roseburia.

  • La femeile obeze postmenopauzale, o dietă cu conținut foarte scăzut de calorii (VLCD) timp de 46 de zile a crescut numărul de Bacteroides. La adulții supraponderali și obezi, o dietă de restricție calorică și stabilizare a greutății timp de șase săptămâni a redus numărul de Bacteroides.

Concluzii:

Restricțiile dietetice pot influența microbiota intestinală prin scăderea citokinelor proinflamatorii, îmbunătățirea producției de acizi grași cu lanț scurt (SCFA), creșterea integrității barierei intestinale și efecte imunomodulatoare.

Restricția dietetică pe termen lung timp de un an a redus numărul de Bacteroides și raportul Firmicutes:Bacteroidetes, în timp ce a crescut raportul Clostridium XIVa.

Nu a fost stabilit un model distinct de schimbări ale microbiotei intestinale; cu toate acestea, beneficiile pentru sănătate au fost evidente, inclusiv reducerea factorilor de risc pentru boli legate de vârstă și creșterea duratei de viață.

 

Mai jos vă prezentăm o traducere a concluziilor autorilor studiului:

 

"Având în vedere că la oameni, postul și/sau restricția calorică sunt adesea practicate zilnic din diferite motive și există un interes semnificativ la nivel mondial în ceea ce privește influența acestora asupra sănătății generale, am revizuit datele recente din literatură referitoare la capacitatea diferitelor intervenții dietetice de a influența compoziția taxonomică a microbiotei intestinale.

 

Deși cercetarea în domeniu nu este abundentă, majoritatea studiilor sugerează efecte benefice, dar datele disponibile sunt insuficiente pentru a stabili un model tipic de schimbări ale microbiotei intestinale induse de diferite abordări dietetice. În plus, este imposibil de concluzionat dacă un anumit tip de restricție a arătat rezultate benefice mai consistente asupra microbiotei intestinale decât celelalte. Acest lucru era de așteptat datorită heterogenității și puterii scăzute a studiilor, variabilității de bază a microbiotei și răspunsurilor individuale variabile. Multe studii publicate nu iau în considerare factori confuzori comuni, cum ar fi fumatul sau exercițiile fizice. Doar câteva studii au utilizat un grup de control sau au investigat dacă efectele benefice pot fi reversibile și necesită un comportament alimentar restricționat continuu.

 

Aceste efecte benefice ar trebui cântărite cu atenție în raport cu riscurile induse de post, în special de postul intermitent Ramadan, care perturbă ritmurile circadiene umane și poate influența negativ sănătatea umană pe termen lung. Cercetări suplimentare în acest domeniu sunt necesare, în special la pacienții obezi și metabolic compromiși, deoarece aceștia prezintă o fluctuație redusă a ritmului circadian. De asemenea, riscul dezvoltării unei tulburări alimentare datorată postului intermitent nu trebuie neglijat, deoarece rapoartele recente sugerează o corelație substanțială.

 

S-a demonstrat că postul intermitent scade testosteronul și indicele androgen liber la bărbați, ceea ce, în teorie, ar putea afecta negativ sănătatea metabolică și libidoul.

 

Deși sunt necesare date suplimentare, în special din studii controlate randomizate bine concepute, este evident că diferite regimuri de post sau restricție calorică au un impact semnificativ asupra microbiotei intestinale, atât calitativ, cât și cantitativ. Acest lucru ar trebui văzut în conjuncție cu alte efecte benefice referitoare la parametrii duratei de viață sănătoasă, raportate în principal în timpul restricției calorice și mai puțin în timpul regimurilor de post intermitent.

 

Deoarece se dezvoltă tot mai multe programe de restricție calorică, sunt necesare studii suplimentare pentru a identifica și diferenția între schimbările microbiotei de lungă durată care ar putea fi utilizate pentru o intervenție dietetică țintită și personalizată. De asemenea, cercetările viitoare ar trebui să evalueze diferitele molecule produse de microbiota intestinală ca rezultat al tipurilor specifice de programe de restricție calorică sau pot investiga efectele combinate ale exercițiilor fizice și restricției calorice sau ale postului și restricției calorice.

 

Susținem că programele de restricție dietetică ar putea deveni intervenții non-farmacologice importante în tratamentul diverselor boli."



Data actualizare: 06-12-2023 | creare: 06-12-2023 | Vizite: 415
Bibliografie
The Beneficial Effects of Dietary Interventions on Gut Microbiota—An Up-to-Date Critical Review and Future Perspectives
https://www.mdpi.com/2072-6643/15/23/5005
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum te poate ajuta dieta 16:8 să pierzi în greutate?
  • Postul intermitent nu este mai eficient decât dietele obișnuite
  • Postul intermitent și o dietă hipocalorică pot fi soluția perfectă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum