Cercetările contestă beneficiile băuturilor îndulcite artificial
©
Autor: Airinei Camelia

Un studiu publicat în Advances in Nutrition a evaluat rezultatele revizuirilor sistematice și meta-analizelor anterioare pentru a verifica credibilitatea cercetărilor finanțate de industria băuturilor îndulcite artificial și medicală, pentru a evalua dacă acestea îndeplinesc într-adevăr beneficiile de sănătate promovate de producători.
Studiul a urmărit să examineze certitudinea efectelor asupra sănătății datorate consumului de băuturi îndulcite artificial și să identifice potențialele părtiniri sau inconsistențe din literatură, evaluând metodologiile folosite în studiile anterioare.
Analiza a arătat că un consum frecvent de băuturi îndulcite artificial poate duce la un risc mai mare de obezitate, mortalitate generală, hipertensiune, diabet de tip 2 și boli cardiovasculare. Studiile incluse au raportat asociații între consumul de băuturi îndulcite artificial și 13 rezultate de sănătate. Rezultatele fiabile au dezvăluit că sucraloza și zaharina, folosite în majoritatea băuturilor îndulcite artificial, au un impact rapid și extrem de dăunător asupra sistemului cardiovascular uman.
În concluzie, studiul sugerează că băuturile îndulcite artificial pot fi asociate cu diverse riscuri de sănătate, inclusiv boli cardiovasculare și diabet de tip 2, contrar credințelor populare actuale. Studiul subliniază importanța unor protocoale de studiu bine definite și a evaluării atente a conflictelor de interese și a finanțărilor în cercetarea băuturilor îndulcite artificial.
sursa: News Medical
foto: VTT Studio / Shutterstock
Data actualizare: 16-11-2023 | creare: 16-11-2023 | Vizite: 457
Bibliografie
Study challenges health benefits of artificially sweetened beverages, links to increased health risks, link: https://www.news-medical.net/news/20231115/Study-challenges-health-benefits-of-artificially-sweetened-beverages-links-to-increased-health-risks.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Două produse plastice utilizate în aproape orice bucătărie eliberează cantități mari de nanoparticulele în lichide
- Bacteriile din maiaua pentru pâine și rolurile lor metabolice
- Dieta nesănătoasă și mortalitatea din cauze cardiometabolice
- Un nou studiu compară dimensiunile porțiilor alimentare în țările europene
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum