Fermentarea amplifică efectele benefice ale sucului de varză kale
©
Autor: Airinei Camelia
Produsele fermentate au câștigat recent o atenție sporită datorită beneficiilor lor potențiale pentru sănătate, inclusiv proprietățile probiotice și aportul bogat de fitochimicale și fitonutrienți. Varza creață (kale), în special, este considerată un „super-aliment” datorită conținutului său bogat de flavonoide și enzime antioxidante. Un studiu recent publicat în jurnalul Antioxidants explorează modul în care fermentarea sucului de kale cu tulpinile de Limosilactobacillus poate îmbunătăți proprietățile sale antioxidante și antiinflamatoare.
Cercetătorii au folosit două tulpini de Limosilactobacillus, L. reuteri EFEL6901 și L. fermentum EFEL6800, pentru a fermenta sucul de varză creață. Analiza a dezvăluit o creștere de 200 de ori a ratei de creștere microbiană, indicând astfel eficacitatea ambelor tulpini în fermentarea sucului de varză creață. De asemenea, concentrațiile de quercetină și kaempferol din sucul de varză creață au crescut semnificativ post-fermentare.
Cercetătorii au observat și modificări ale metabolitilor, incluzând o reducere a carbohidraților și aminoacizilor, precum și o creștere a alcoolilor și acizilor organici. De exemplu, glucidele precum glucoza și fructoza au fost transformate de bacterii în alcooli ca etanol și mannitol și acizi organici ca acetat, lactat, succinat, propionat și butirat.
În concluzie, fermentarea sucului de varză creață cu tulpini de Limosilactobacillus nu numai că îmbunătățește conținutul său de flavonoide ca quercetina și kaempferolul, dar și îi amplifică proprietățile antioxidante și antiinflamatoare. Astfel, sucul fermentat de varză kale poate fi considerat o sursă valoroasă de fitonutrienți benefici și probiotice pentru sănătatea umană.
sursa: News Medical
foto: etorres / Shutterstock.com
Cercetătorii au folosit două tulpini de Limosilactobacillus, L. reuteri EFEL6901 și L. fermentum EFEL6800, pentru a fermenta sucul de varză creață. Analiza a dezvăluit o creștere de 200 de ori a ratei de creștere microbiană, indicând astfel eficacitatea ambelor tulpini în fermentarea sucului de varză creață. De asemenea, concentrațiile de quercetină și kaempferol din sucul de varză creață au crescut semnificativ post-fermentare.
Cercetătorii au observat și modificări ale metabolitilor, incluzând o reducere a carbohidraților și aminoacizilor, precum și o creștere a alcoolilor și acizilor organici. De exemplu, glucidele precum glucoza și fructoza au fost transformate de bacterii în alcooli ca etanol și mannitol și acizi organici ca acetat, lactat, succinat, propionat și butirat.
Impactul asupra sănătății
Analiza citotoxicității nu a dezvăluit efecte nocive ale sucului fermentat, iar activitatea antioxidantă și potențialul antiinflamator au fost sporite semnificativ în comparație cu sucul de varză creață neprocesat sau pasteurizat. S-a observat, de asemenea, o inhibare semnificativă a producției de oxid nitric în celulele tratate cu lipopolizaharidă, un mediator proinflamator. Mai mult, analiza transcripțională a arătat o reducere a expresiei mRNA pentru enzimele iNOS și COX2, implicate în procesele inflamatorii.În concluzie, fermentarea sucului de varză creață cu tulpini de Limosilactobacillus nu numai că îmbunătățește conținutul său de flavonoide ca quercetina și kaempferolul, dar și îi amplifică proprietățile antioxidante și antiinflamatoare. Astfel, sucul fermentat de varză kale poate fi considerat o sursă valoroasă de fitonutrienți benefici și probiotice pentru sănătatea umană.
sursa: News Medical
foto: etorres / Shutterstock.com
Data actualizare: 16-10-2023 | creare: 16-10-2023 | Vizite: 362
Bibliografie
Supercharge your kale juice: Fermentation ramps up antioxidant and anti-inflammatory powers, link: https://www.news-medical.net/news/20231015/Supercharge-your-kale-juice-Fermentation-ramps-up-antioxidant-and-anti-inflammatory-powers.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Combinarea îndulcitorilor săraci în calorii cu carbohidrații are efecte negative asupra organismului
- Suplimentele de calciu ar putea favoriza apariția polipilor colonici
- Stresul anihilează efectele benefice ale grăsimilor sănătoase
- Doar zece minute, de atât au nevoie lucrătorii din domeniul sănătății pentru a consuma un ceai cu biscuiți în timpul serviciului
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni