Meditația ne ajută să facem alegeri alimentare mai bune pentru sănătatea inimii
©
Autor: Airinei Camelia
Un studiu recent a demonstrat că participarea la un program de reducere a tensiunii arteriale bazat pe mindfulness poate îmbunătăți comportamentele de sănătate care contribuie la scăderea tensiunii arteriale. Participanții cu tensiune arterială crescută care au urmat un astfel de program timp de opt săptămâni au înregistrat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește autoconștientizarea și aderența la o dietă sănătoasă pentru inimă, comparativ cu un grup de control.
Programul a inclus practici de mindfulness axate pe alimentația sănătoasă, demonstrând că acestea pot avea un impact pozitiv asupra inimii prin îmbunătățirea autoconștientizării și sprijinirea aderenței la o dietă benefică pentru sănătatea cardiovasculară.
Eric B. Loucks, autorul principal al studiului și director al Centrului de Mindfulness de la Universitatea Brown, a explicat că rezultatele studiului clarifică mecanismul prin care un program de mindfulness personalizat și adaptat pentru îmbunătățirea dietei poate influența tensiunea arterială. Acesta subliniază că îmbunătățirea autoconștientizării poate influența alegerile alimentare ale persoanelor.
Hipertensiunea arterială este un factor major de risc pentru boli cardiovasculare și o cauză importantă de deces prematur la nivel global. Loucks menționează că există strategii eficiente de control și prevenire a hipertensiunii, care includ schimbări în dietă și activitate fizică, aderența la medicația antihipertensivă, minimizarea consumului de alcool și monitorizarea reactivității la stres.
Programul de mindfulness axat pe sănătatea inimii dezvoltat de Loucks în 2014 include instruire în meditație, yoga, autoconștientizare, controlul atenției și reglarea emoțiilor, cu un accent deosebit pe comportamentele care contribuie la scăderea tensiunii arteriale.
Studiul a comparat două grupuri, cu un total de 201 participanți, dintre care 101 au fost incluși în programul de mindfulness de 8 săptămâni. Programul a inclus sesiuni săptămânale, pauză de o zi și recomandarea practicării acasă. Grupul de control a primit broșuri educative despre controlul tensiunii arteriale.
Rezultatele după șase luni au arătat o îmbunătățire în aderența la dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) în grupul de mindfulness, precum și o îmbunătățire în autoconștientizarea interoceptivă, procesul de simțire și interpretare a semnalelor din propriul corp, comparativ cu grupul de control.
Autorii studiului susțin că rezultatele demonstrează că un program de mindfulness adaptat, care țintește dieta și autoconștientizarea, poate îmbunătăți semnificativ ambele aspecte.
Loucks afirmă că programul oferă participanților instrumentele necesare pentru a face schimbări în dieta lor care pot scădea tensiunea arterială și reduce riscul de boli cardiovasculare. Cercetările continuă pentru a evalua diferite „doze” ale programului și factorii care influențează implementarea acestuia într-un cadru real, inclusiv acoperirea prin asigurările de sănătate și accesibilitatea pentru diferite grupuri de pacienți.
sursa: Science Daily
foto: Brown University
Programul a inclus practici de mindfulness axate pe alimentația sănătoasă, demonstrând că acestea pot avea un impact pozitiv asupra inimii prin îmbunătățirea autoconștientizării și sprijinirea aderenței la o dietă benefică pentru sănătatea cardiovasculară.
Eric B. Loucks, autorul principal al studiului și director al Centrului de Mindfulness de la Universitatea Brown, a explicat că rezultatele studiului clarifică mecanismul prin care un program de mindfulness personalizat și adaptat pentru îmbunătățirea dietei poate influența tensiunea arterială. Acesta subliniază că îmbunătățirea autoconștientizării poate influența alegerile alimentare ale persoanelor.
Hipertensiunea arterială este un factor major de risc pentru boli cardiovasculare și o cauză importantă de deces prematur la nivel global. Loucks menționează că există strategii eficiente de control și prevenire a hipertensiunii, care includ schimbări în dietă și activitate fizică, aderența la medicația antihipertensivă, minimizarea consumului de alcool și monitorizarea reactivității la stres.
Programul de mindfulness axat pe sănătatea inimii dezvoltat de Loucks în 2014 include instruire în meditație, yoga, autoconștientizare, controlul atenției și reglarea emoțiilor, cu un accent deosebit pe comportamentele care contribuie la scăderea tensiunii arteriale.
Studiul a comparat două grupuri, cu un total de 201 participanți, dintre care 101 au fost incluși în programul de mindfulness de 8 săptămâni. Programul a inclus sesiuni săptămânale, pauză de o zi și recomandarea practicării acasă. Grupul de control a primit broșuri educative despre controlul tensiunii arteriale.
Rezultatele după șase luni au arătat o îmbunătățire în aderența la dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) în grupul de mindfulness, precum și o îmbunătățire în autoconștientizarea interoceptivă, procesul de simțire și interpretare a semnalelor din propriul corp, comparativ cu grupul de control.
Autorii studiului susțin că rezultatele demonstrează că un program de mindfulness adaptat, care țintește dieta și autoconștientizarea, poate îmbunătăți semnificativ ambele aspecte.
Loucks afirmă că programul oferă participanților instrumentele necesare pentru a face schimbări în dieta lor care pot scădea tensiunea arterială și reduce riscul de boli cardiovasculare. Cercetările continuă pentru a evalua diferite „doze” ale programului și factorii care influențează implementarea acestuia într-un cadru real, inclusiv acoperirea prin asigurările de sănătate și accesibilitatea pentru diferite grupuri de pacienți.
sursa: Science Daily
foto: Brown University
Data actualizare: 07-11-2023 | creare: 07-11-2023 | Vizite: 395
Bibliografie
Practicing mindfulness can help people make heart-healthy eating choices, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/11/231102135029.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Dieta 5:2 ajută la combaterea cancerului și a bolii Alzheimer
- Suplimentarea cu vitamina D poate preveni sau amâna demența
- Efectul protector al uleiului de măsline extravirgin asupra riscului de boli cronice
- Cercetătorii fac apel la precauție, pe măsură ce tot mai mulți copii adoptă dietele vegetariene
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum