Moringa oleifera - planta cu ajutorul căreia persoanele cu boală celiacă s-ar putea bucura de o pâine sănătoasă
©
Autor: Airinei Camelia

Cercetătorii au pregătit șase tipuri de pâini fără gluten cu maia, trei dintre ele fiind pâini de control (cu quinoa, amarant și orez brun), iar celelalte trei conținând extract de Moringa oleifera. Toate pâinile au fost comparate cu pâine comercială fără gluten din mai multe puncte de vedere, inclusiv compoziția nutrițională și acceptabilitatea consumatorilor.
Rezultate nutriționale și senzoriale
În urma analizelor, s-a constatat că pâinea cu quinoa și Moringa oleifera a avut cel mai mare conținut de proteine, în timp ce pâinea cu orez brun a avut cel mai mic. Pâinea cu quinoa și Moringa a avut, de asemenea, cel mai mare conținut de fibre alimentare totale, solubile și insolubile. În ceea ce privește acceptabilitatea senzorială, pâinea cu quinoa și Moringa a obținut cel mai mare punctaj pentru aroma și textura, în timp ce pâinea cu amarant a fost preferată pentru aspect, aromă și acceptabilitate generală.Beneficii pentru sănătate și perspective de viitor
Introducerea frunzelor de Moringa a crescut semnificativ valoarea nutrițională a pâinii, în special în ceea ce privește proteinele, aminoacizii și mineralele esențiale. De asemenea, a îmbunătățit nivelurile de fibre solubile din pâine, care au beneficii pentru sănătate. Pâinea fortificată cu frunze de moringa a avut o capacitate antioxidantă ridicată, un conținut crescut de compuși fenolici totali, acid folic și aminoacizi ca fenilalanina și cisteina.În concluzie, pâinea fără gluten cu maia, reformulată cu pseudocereale și îmbogățită cu Moringa, ar putea promova sănătatea tuturor persoanelor, dar ar putea fi cel mai benefică pentru persoanele cu boala celiacă, care au deficiențe nutriționale datorate dependenței lor de pâine fără gluten. Este prima dată când o pâine fără gluten cu maia și pseudocereale a fost fortificată cu Moringa oleifera, deschizând astfel noi orizonturi pentru cercetarea în domeniul alimentelor funcționale.
sursa: News Medical
foto: Created with the assistance of DALL·E 3
Data actualizare: 02-11-2023 | creare: 02-11-2023 | Vizite: 521
Bibliografie
Moringa-infused gluten-free sourdough offers health boost for all, especially celiacs, link: https://www.news-medical.net/news/20231030/Moringa-infused-gluten-free-sourdough-offers-health-boost-for-all-especially-celiacs.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Ce se întâmplă în corpul nostru dacă mâncăm insecte? (studiu)
- Cercetătorii fac apel la precauție, pe măsură ce tot mai mulți copii adoptă dietele vegetariene
- Un studiu a găsit o legătură între consumul de ardei iuți și riscul scăzut de deces
- Consumați morcovi baby de trei ori pe săptămână pentru a crește nivelul de carotenoizi în piele
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Boala celiaca!
- Boala celiaca
- Boala celiaca poate da sindrom sufebril prelungit cu sindrom inflamator?
- Dureri umeri, incheieturi, mâini si ghenunchi
- Boala celiaca
- Boală celiaca sau nu