Nutriție

1008 articole 12 ..... 20 21 Înainte ›
Consumarea laptelui integral: o legătură surprinzătoare cu profilurile corporale mai sănătoase

Un studiu recent, publicat în Nutrition Research în 2024, explorează legătura dintre consumul de lapte integral și greutatea corporală în rândul adulților americani. Cercetătorii au descoperit că laptele integral este asociat cu greutate corporală mai mică, indice de masă corporală (IMC) redus, circumferință a t...

Consumul diferitelor tipuri de pâine și riscul de cancer

Un studiu recent publicat în Current Developments in Nutrition a investigat asocierea dintre consumul diferitelor tipuri de pâine și riscul de cancer. Cercetarea, care a analizat date din multiple studii de cohortă, a relevat că pâinea, în special cea integrală, ar putea reduce riscul de anumite tipuri de cancer și mort...

Relația dintre diversitatea alimentară și sănătate: beneficii și riscuri

Un studiu recent publicat în Scientific Reports a analizat impactul diversității alimentare sănătoase asupra riscului de diabet zaharat de tip 2, infarct miocardic și accident vascular cerebral în rândul populației germane de vârstă mijlocie. Studiul oferă perspective valoroase asupra modului în care diversitat...

Impactul momentului meselor asupra toleranței la glucoză și sănătății

Un studiu recent realizat de cercetători de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) și Columbia University evidențiază importanța momentului în care consumăm mesele pentru sănătatea metabolică. Studiul arată că un consum de peste 45% din aportul zilnic de calorii după ora 17:00 este asociat cu niveluri crescute de glucoză, indif...

Consumul de alimente ultraprocesate și relația cu obezitatea, comportamentul sedentar și bunăstarea adolescenților

Obezitatea pediatrică este o problemă de sănătate publică în creștere, legată de obiceiurile alimentare și stilul de viață sedentar, în special de consumul crescut de alimente ultraprocesate în rândul adolescenților. Aceste alimente, bogate în zaharuri adăugate, grăsimi nesănătoase și aditivi, dar săra...

Cercetările asociază consumul de alimentele ultraprocesate cu accelerarea îmbătrânirii biologice

Un studiu recent publicat în The American Journal of Clinical Nutrition și realizat în cadrul Proiectului Moli-sani a evidențiat că un consum ridicat de alimente ultraprocesate este asociat cu accelerarea îmbătrânirii biologice la adulții italieni.Cercetătorii au analizat date de la peste 22.000 de participanți, utili...

Modelarea dietelor durabile: porțiile mai mici reprezintă cheia reducerii consumului de carne

Numeroase studii în domeniul sănătății și nutriției au evidențiat că un consum crescut de carne, în special de carne procesată și roșie, este asociat cu un risc semnificativ mai mare de boli cronice precum diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și cancerul colorectal. Pe lângă impactul asupra sănătății umane, p...

O plantă acvatică, posibilă soluție a instabilității alimentare globale

Azolla este o ferigă acvatică unică, datorită simbiozei permanente cu o cianobacterie fixatoare de azot, nostoc azollae. Aceasta este esențială pentru capacitatea de creștere rapidă a plantei, care își poate dubla biomasa la fiecare două zile. Pe lângă contribuția la fixarea azotului, azolla este folosită de secole ca biofe...

Oamenii de știință descoperă cum consumul excesiv de carne roșie crește riscul de cancer colorectal

Cercetarea oamenilor de știință de la Agenția pentru Știință, Tehnologie și Cercetare (A*STAR) împreună cu colaboratorii de la Centrul Național al Cancerului din Singapore (NCCS) a relevat o legătură critică între consumul excesiv de carne roșie și un risc crescut de cancer colorectal.Studiul explorează rolul fierului (F...

Rețelele de socializare normalizează alegerile alimentare nesănătoase, modelând obiceiurile tinerilor și loialitatea mărcii

Un studiu recent publicat în revista PLOS Digital Health a investigat frecvența și amploarea postărilor pe rețelele sociale ale mărcilor de alimente care vizează copiii și adolescenții din Canada. Cercetarea subliniază cum marketingul alimentar influențează alegerile alimentare ale tinerilor, accentuând rolul mediilor digital...

Carne tocată de vită vs. carne pe bază de soia: care are mai multă putere de creștere musculară?

Cercetătorii au comparat eficacitatea cărnii de vită față de alternativele vegetale pe bază de soia în stimularea sintezei proteinelor musculare. Sinteza proteinelor musculare este esențială pentru regenerarea și menținerea sănătății musculare, fiind influențată de aportul de aminoacizi esențiali din alimentație.Cercetarea a...

Consumul de bere modifică compoziția lipidelor globulelor roșii

Un studiu publicat în revista Nutrients a investigat efectele consumului moderat de bere alcoolică și nealcoolică asupra compoziției lipidice a membranei eritrocitelor (globulelor roșii) la adulți sănătoși, dar supraponderali sau cu obezitate de gradul 1.Principalele constatări ale studiului- Modificări ale compoziției lipidice: C...

Sfaturile dieteticienilor sunt esențiale pentru optimizarea rezultatelor la pacienții care utilizează terapii GLP-1

Agoniștii receptorilor de peptidă-1 asemănătoare glucagonului (GLP-1 RA) reprezintă un progres semnificativ în tratamentul obezității și diabetului de tip 2, deoarece cresc secreția de insulină după mese fără a provoca hipoglicemie și reduc apetitul, contribuind la scăderea în greutate. Totuși, aceste terapii pot avea ef...

Studiu analizează modul în care restricția calorică poate prelungi durata de viață

Cercetători de la Laboratorul Jackson (JAX) și colaboratorii lor au efectuat un studiu pe aproape o mie de șoareci pentru a investiga efectul diverselor diete asupra longevității. Studiul a avut o abordare unică, asigurându-se că fiecare șoarece este unic din punct de vedere genetic, pentru a reflecta mai bine diversitatea genetică a...

Adulții care consumă mai multe fasole au rezultate mai bune în privința greutății corporale și aportului de nutrienți esențiali

Un studiu recent publicat în Nutrition Journal a comparat calitatea dietei și aportul de nutrienți între adulții americani care consumă fasole (diferite soiuri de fasole și năut) și cei care nu consumă. Cercetarea a arătat că persoanele care includ fasolea în alimentație au o dietă de calitate superioară și un aport ...

Dietele bogate în fibre transformă microbiomul intestinal, îmbunătățind sănătatea în mai multe boli

Un studiu recent publicat în revista Cell a investigat impactul unei diete bogate în fibre asupra microbiomului intestinal la persoane cu diabet de tip 2 și alte afecțiuni. Cercetătorii au utilizat genomi bacterieni asamblați de înaltă calitate și modele de învățare automată pentru a identifica microbii-cheie și re...

Ar putea algele nori să reprezinte o sursă de încredere de vitamina B12 pentru vegetarieni?

Vitamina B12, cunoscută și sub numele de cobalamină, este un nutrient esențial implicat în funcționarea normală a sistemului nervos și în formarea celulelor sanguine. Sursele principale de vitamina B12 sunt alimentele de origine animală, cum ar fi ouăle și produsele lactate. În dietele vegetariene și, în special c...

Un ou pe zi ar putea ține demența departe

Un studiu recent publicat în revista Nutrients a investigat asocierea dintre consumul de ouă și riscul de demență la adulții chinezi. Cercetătorii au realizat un studiu de tip caz-control, implicând 233 de persoane diagnosticate cu demență și 233 de persoane fără această afecțiune, toate cu vârsta peste 50 de ani.Rezu...

Bacteriile din maiaua pentru pâine și rolurile lor metabolice

Un studiu recent condus de cercetători de la Universitatea Syracuse a investigat rolul bacteriilor acid acetice (BAA) în aluatul de maia, concentrându-se pe diversitatea genetică și impactul acestora asupra proprietăților pâinii. Deși bacteriile lactice au fost studiate pe larg în contextul maielei, BAA au fost mai pu...

Asocierea dintre dieta ketogenică și mortalitatea generală: dovezi dintr-un studiu amplu în SUA

Un studiu recent publicat în Scientific Reports a investigat legătura dintre dieta ketogenică și riscul de mortalitate generală și boli cardiovasculare, folosind date de la peste 43.775 de adulți americani colectate între 2001 și 2018 în cadrul studiului NHANES.Scopul a fost de a evalua efectele pe termen lung ale aderării...

Alimentele ultraprocesate și sănătatea: interpretăm corect dovezile disponibile?

Un articol de perspectivă analizează studiile epidemiologice privind efectele consumului de alimente ultraprocesate asupra sănătății umane, concluzionând că există dovezi insuficiente pentru a susține că ultra-procesarea în sine, și nu alți factori de confuzie, este responsabilă pentru rezultatele adverse observate. Analiza...

Taumatina: un îndulcitor natural cu potențial antiinflamator

Studiul realizat de Institutul Leibniz pentru Biologia Sistemelor Alimentare de la Universitatea Tehnică din München a explorat efectele asupra sănătății ale îndulcitorului natural taumatină, concentrându-se pe peptidele amare produse în timpul digestiei acesteia în stomac. Taumatina (thaumatin, E 957), un î...

Creșterea consumului zilnic de alimente bogate în flavonoide poate reduce riscul de demență

Un studiu recent publicat în JAMA Network Open a investigat asocierea dintre consumul de alimente bogate în flavonoide și riscul de apariție a demenței, în special în contextul riscului genetic crescut, hipertensiunii și depresiei.Demența este o boală caracterizată prin declin cognitiv progresiv, afectând memori...

Alimentele ultraprocesate modifică silențios metabolismul, avertizează oamenii de știință

Alimentele ultra-procesate sunt produse alimentare industrializate care conțin ingrediente derivate sau reconstituite, adesea utilizate pentru a îmbunătăți durata de viață și proprietățile senzoriale ale produselor. Consumul lor este în creștere, fiind asociat cu riscuri crescute de obezitate, boli cardiovasculare și diverse ...

Un nou studiu pe gemeni constată că mofturile alimentare sunt în mare măsură determinate de factori genetici

Un studiu recent publicat în Journal of Child Psychology and Psychiatry a investigat modul în care mofturile alimentare la copii sunt influențate de factori genetici și de mediu. Cercetătorii au descoperit că diferențele individuale în selectivitatea alimentară sunt în mare parte determinate genetic pe parcursul copil...

Nucile braziliene reduc inflamația și îmbunătățesc sănătatea intestinală la femeile cu dietă restrictivă

Obezitatea este asociată cu inflamație cronică de grad scăzut și stres oxidativ, ceea ce poate duce la afecțiuni precum hipertensiunea și bolile cardiovasculare. Această stare inflamatorie poate perturba și permeabilitatea intestinală, amplificând inflamația. În acest context, nucile braziliene, datorită conținutului lor ri...

Doar un ou pe zi poate reduce deficitul de nutrienți în rândul adolescenților

Cercetătorii au descoperit că peste 60% dintre adolescenți sunt expuși riscului de carențe în nutrienți esențiali precum calciu, magneziu, colină și vitaminele D și E. Aceste deficiențe pot fi atribuite obiceiurilor alimentare nesănătoase, inclusiv consumului de gustări târzii și preferinței pentru alimente procesate. St...

Adoptarea unei diete mediteraneene în timpul sarcinii poate preveni obezitatea infantilă

Un studiu recent publicat în The International Journal of Obesity a investigat efectele consilierii nutriționale care promovează dieta mediteraneană (DM) în timpul sarcinii asupra probabilității ca copiii născuți de aceste mame să devină supraponderali sau obezi până la vârsta de doi ani. Dieta mediteraneană, boga...

Modul în care dieta pe bază de plante, dieta mediteraneană și cea occidentală afectează microbiomul și bolile

Un studiu recent publicat în revista Nutrients evidențiază importanța dietelor pe bază de plante și a dietei mediteraneene în promovarea sănătății intestinale și prevenirea bolilor netransmisibile. Cercetarea examinează modul în care diferite componente alimentare influențează microbiomul intestinal și dezvoltarea ac...

Consumul de fructe și legume întregi, în special roșii și portocalii, reduce semnificativ riscul de fragilitate la adulți

Un studiu recent publicat în revista Heliyon subliniază că un regim alimentar bogat în fructe și legume este asociat cu un risc redus de fragilitate, o afecțiune caracterizată prin reducerea forței fizice, oboseală, mobilitate scăzută și o scădere generală a calității vieții. Fragilitatea este cuantificată utilizân...

Dieta MIND și riscul problemelor de memorie mai târziu în viață

Dieta MIND, o combinație între dietele mediteraneană și DASH, include legume cu frunze verzi, cereale integrale, ulei de măsline, pui, pește, leguminoase și nuci, punând un accent deosebit pe consumul de fructe de pădure și pește. Un studiu recent publicat în revista Neurology indică faptul că persoanele care urmează o...

Anomaliile electrolitice în tulburările de alimentație sunt asociate cu un risc mai mare de deces din orice cauză

Un studiu recent publicat în The Lancet Psychiatry dezvăluie că 32% dintre persoanele cu tulburări alimentare prezentau anomalii ale nivelurilor de electroliți, aceste anomalii fiind asociate cu un risc crescut de deces din orice cauză. Cercetarea, realizată de specialiști de la ICES și Spitalul Ottawa, a identificat, de asemenea, leg...

Cercetătorii propun dieta ketogenică pentru tratamentul anorexiei

Cercetătorii prezintă un model neurobiologic ce susține utilizarea dietei ketogenice terapeutice pentru anorexia nervoasă. Modelul integrează trăsături comportamentale, metabolismul energetic neuronal al creierului și funcția neurotransmițătorilor, oferind un cadru comprehensiv pentru înțelegerea modului în care dieta ketoge...

Usturoiul alb crud poate preveni bolile cardiovasculare (studiu de revizuire)

Studiul publicat în revista Frontiers in Nutrition explorează efectele consumului de usturoi alb crud asupra sănătății, analizând date din 22 de studii, dintre care 12 sunt trialuri clinice și 10 sunt observaționale. Rezultatele indică îmbunătățiri notabile ale biomarkerilor cardiometabolici la consumatorii de usturoi, ...

Alimentele fermentate ar putea revoluționa sănătatea și sustenabilitatea într-o lume în schimbare rapidă

O echipă internațională extinsă de cercetători și-a propus să evalueze riscurile și beneficiile pentru sănătate asociate cu alimentele fermentate (FFs). Sinteza publicată în revista Frontiers in Nutrition subliniază rolul esențial al alimentelor fermentate nu doar în sănătatea umană, ci și în abordarea unor proble...

Dietele cu conținut scăzut de carbohidrați depășesc nevoile nutritive și promovează sănătatea inimii

Un articol publicat în Frontiers in Nutrition evaluează adecvarea nutrițională a trei diete cu conținut scăzut de carbohidrați, având diferite niveluri de carbohidrați. Studiul indică faptul că aceste diete, deși conțin mai puțini carbohidrați decât doza zilnică recomandată (DZR) de 130 de grame, pot furniza suficie...

Postul ajută celulele stem intestinale să se regenereze, dar duce și la un risc mai mare de cancer

Un studiu realizat de cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology a explorat impactul postului și al dietelor cu conținut caloric scăzut asupra sănătății intestinale, relevând că aceste regimuri pot spori capacitatea regenerativă a celulelor stem intestinale. În timpul postului, celulele stem încep să utili...

Cum afectează diete bogate în proteine greutatea, energia și glicemia

Studiul recent publicat în Frontiers in Endocrinology explorează impactul proteinelor dietetice asupra aportului energetic, apetitului și glicemiei postprandiale, aducând în discuție descoperirile acumulate pe parcursul ultimelor două decenii în acest domeniu. Proteinele, datorită efectelor lor sațietogene și a capaci...

Grăsimile vegetale depășesc grăsimile lactate în reducerea riscurilor de boli cardiovasculare și diabet

Un studiu recent publicat în jurnalul Nature Medicine a adus dovezi suplimentare privind beneficiile grăsimilor vegetale în reducerea riscurilor de boli cardiometabolice, cum ar fi bolile cardiovasculare și diabetul de tip 2. Studiul a demonstrat că înlocuirea grăsimilor saturate provenite din produse lactate cu grăsimi nesat...

Schimbarea dietei pas cu pas: cum să o planifici?

Ai decis că vrei să faci o schimbare și să adopți o dietă mai sănătoasă? O astfel de alegere este una extrem de benefică pentru bunăstarea ta, dar și o schimbare care vine la pachet cu mici provocări. Schimbarea obiceiurilor alimentare nu se întâmplă peste noapte. Necesită răbdare, planificare și consecvență. Și atun...

Cercetările evidențiază necesitatea unor linii directoare clare privind hidratarea sănătoasă

Cercetătorii de la Virginia Tech au analizat claritatea și amploarea recomandărilor pentru consumul sănătos de băuturi în țările care au implementat legislația privind taxarea băuturilor cu zahăr între anii 2000 și 2023. Studiul, publicat în revista Nutrients și finanțat parțial de un proiect de cercetare Hatch al D...

Studiu global dezvăluie deficiențe de micronutrienți la toate grupele de vârstă

Un studiu recent realizat de cercetători de la Harvard T.H. Chan School of Public Health, Universitatea California Santa Barbara (UCSB) și Global Alliance for Improved Nutrition (GAIN) a constatat că mai mult de jumătate din populația globală consumă niveluri inadecvate de mai mulți micronutrienți esențiali pentru sănătate, inclusiv cal...

Provocările actuale ale proteinelor alternative ca alimente viitoare

Pe măsură ce populația globală se apropie de 9,7 miliarde până în 2050, necesitatea asigurării unei producții durabile și adecvate de alimente nutritive este crucială, în special pentru proteine, dat fiind că sursele tradiționale, cum ar fi creșterea animalelor, sunt insuficiente și contribuie semnificativ la emisiile...

Surse nebănuite de grăsimi saturate și zahăr, ascunse în dietă

Un studiu recent publicat în revista Nutrients a explorat sursele obișnuite de grăsimi saturate și zaharuri adăugate în dieta adulților din Statele Unite, dezvăluind cum consumul neintenționat al acestora depășește adesea recomandările nutriționale zilnice. Analizând datele a peste 36.000 de adulți americani, cercetă...

Aportul de grăsimi vegetale și animale corelat cu riscul de mortalitate

Un studiu recent publicat în JAMA Internal Medicine a investigat impactul consumului de grăsimi de origine animală și vegetală asupra mortalității cauzate de boli cardiovasculare și alte cauze, în Statele Unite. Analiza a folosit datele colectate de la participanții la studiul NIH-AARP Diet and Health între anii 1995 și 2...

Laptele de iapă ar putea fi un ingredient valoros pentru crearea de noi produse lactate funcționale

Datorită compoziției sale unice, care include un raport scăzut de cazeină la proteinele din zer, un conținut scăzut de minerale, o concentrație ridicată de lactoză și acizi grași polinesaturați, laptele de iapă este considerat promițător pentru producția de alimente funcționale. Un studiu recent publicat în PLOS ONE a explora...

Obiceiurile alimentare ale părinților influențează în mod direct comportamentul alimentar al copiilor

Variabilitatea în apetit și comportamentul alimentar expune indivizii la influențele mediului alimentar. Abordările recente se concentrează pe identificarea profilurilor comportamentale prin Analiza Profilurilor Latente (LPA), care oferă înțelegeri despre grupurile bazate pe trăsături comune. Studiul de la Aston University explo...

Consens internațional privind terminologia postului alimentar

În ultimele decenii, interesul științific pentru diverse forme de post, inclusiv post intermitent (IF), alimentație în interval restrâns (TRE), post pe termen lung și scurt, precum și forme religioase de post, a crescut semnificativ. Postul a fost asociat cu prevenirea și tratarea unei game largi de boli cronice, extinderea ...

Calitatea alimentelor, nu doar conținutul caloric, este un factor important în gestionarea greutății

Studiul publicat în jurnalul Frontiers in Nutrition abordează impactul produselor finale de glicație avansată (AGEs) asupra greutății corporale, în contextul dietelor mediteraneană și vegană cu conținut scăzut de grăsimi. Produsele finale de glicație avansată sunt compuși heterogeni formați prin reacții non-enzimatice, c...

Eritritolul crește riscul de evenimente cardiovasculare (studiu)

Un studiu recent efectuat de Cleveland Clinic și publicat în Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology a evaluat efectele consumului de eritritol, un îndulcitor artificial popular, asupra riscului cardiovascular. Cercetarea a constatat că eritritolul, spre deosebire de glucoză, crește activitatea plachetelor sanguine, ceea c...

1008 articole 12 ..... 20 21 Înainte ›

Data actualizare: 02-09-2014 | creare: 02-09-2014 | Vizite: 50247
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!