Înlocuirea covrigeilor cu nuci la gustare: care este impactul asupra metabolismului?
©
Autor: Airinei Camelia
Având în vedere prevalența largă a sindromului metabolic și potențialul său în dezvoltarea diabetului și a bolilor cardiovasculare, este imperativ adoptarea de strategii terapeutice practice și realizabile. Un studiu publicat în revista Nutrients a evaluat înlocuirea gustărilor formate din carbohidrați cu gustări formate din nuci: nuci, migdale, nuci braziliene, caju, alune de pădure, nuci macadamia, nuci pecan, semințe de pin, fistic.
Sindromul metabolic este un termen pentru o serie de condiții de sănătate cronice, fiecare fiind legată de un risc crescut de diabet zaharat tip 2 și boli cardiovasculare. American Heart Association (AHA) identifică cinci factori de risc principali: glucoza din sânge, colesterolul HDL, trigliceridele, circumferința taliei și tensiunea arterială. Prevalența sindromului metabolic a crescut printre tinerii americani, legat de consumul crescut de gustări procesate.
Cercetătorii au evaluat efectele consumului de nuci în comparație cu gustările carbohidratice tipice în rândul tinerilor adulți americani cu predispoziție crescută la sindromul metabolic. Studiul a durat 19 săptămâni, incluzând monitorizarea activității fizice, o perioadă pregătitoare și 16 săptămâni de experimentare. Participanții, cu vârste între 22 și 36 de ani, au fost împărțiți în două grupuri: unul care a primit nuci (40 de persoane) și altul care a primit gustări carbohidratice (44 de persoane).
Dieta a fost personalizată pentru fiecare participant, cu procente specifice de grăsimi, carbohidrați și proteine. Tratamentul experimental cu nuci a inclus diverse tipuri de nuci nesărate. Colectarea datelor a inclus măsurători antropometrice, scanări CT abdominale, estimarea cheltuielilor energetice în repaus, monitorizarea activității fizice și analize de sânge.
Cercetările viitoare ar putea fi efectuate în subgrupuri ale populației de tineri adulți, precum și în populații cu boli cronice, inclusiv prediabet, diabet zaharat tip 2 și boli cardiovasculare.
sursa: News Medical
Sindromul metabolic este un termen pentru o serie de condiții de sănătate cronice, fiecare fiind legată de un risc crescut de diabet zaharat tip 2 și boli cardiovasculare. American Heart Association (AHA) identifică cinci factori de risc principali: glucoza din sânge, colesterolul HDL, trigliceridele, circumferința taliei și tensiunea arterială. Prevalența sindromului metabolic a crescut printre tinerii americani, legat de consumul crescut de gustări procesate.
Cercetătorii au evaluat efectele consumului de nuci în comparație cu gustările carbohidratice tipice în rândul tinerilor adulți americani cu predispoziție crescută la sindromul metabolic. Studiul a durat 19 săptămâni, incluzând monitorizarea activității fizice, o perioadă pregătitoare și 16 săptămâni de experimentare. Participanții, cu vârste între 22 și 36 de ani, au fost împărțiți în două grupuri: unul care a primit nuci (40 de persoane) și altul care a primit gustări carbohidratice (44 de persoane).
Dieta a fost personalizată pentru fiecare participant, cu procente specifice de grăsimi, carbohidrați și proteine. Tratamentul experimental cu nuci a inclus diverse tipuri de nuci nesărate. Colectarea datelor a inclus măsurători antropometrice, scanări CT abdominale, estimarea cheltuielilor energetice în repaus, monitorizarea activității fizice și analize de sânge.
Rezultatele studiului:
- Consumul zilnic de nuci între mesele regulate a redus semnificativ scorul de risc pentru sindromul metabolic, în special pentru cei deja supraponderali/obezi la începutul studiului.
- Grupul care a consumat nuci a prezentat o reducere semnificativă a circumferinței taliei, mai ales la femei.
- Acest studiu oferă primele dovezi ale reducerii naturale a riscului metabolic fără necesitatea restricțiilor calorice.
Cercetările viitoare ar putea fi efectuate în subgrupuri ale populației de tineri adulți, precum și în populații cu boli cronice, inclusiv prediabet, diabet zaharat tip 2 și boli cardiovasculare.
sursa: News Medical
Data actualizare: 12-12-2023 | creare: 12-12-2023 | Vizite: 473
Bibliografie
Study finds tree nuts as snack alternative boost metabolic health in young adults, link: https://www.news-medical.net/news/20231211/Study-finds-tree-nuts-as-snack-alternative-boost-metabolic-health-in-young-adults.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Restricționarea alimentației la o fereastră de 10 ore are efecte benefice pentru sănătate
- O dietă nesănătoasă în adolescență este asociată cu probleme grave de sănătate mai târziu în viață
- Dietele bogate în grăsimi cresc sensibilitatea la durere
- Cu cât consumul de alimente ultra-procesate este mai mare, cu atât riscul de cancer este mai mare
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum