Dieta cu fasole demonstrează efecte prebiotice semnificative

Dieta cu fasole demonstrează efecte prebiotice semnificative

©

Autor:

Dieta cu fasole demonstrează efecte prebiotice semnificative

Un nou studiu publicat în eBioMedicine a investigat impactul includerii fasolei albe (navy beans) în dieta obiÈ™nuită timp de opt săptămâni. Studiul s-a concentrat pe modul în care această schimbare dietetică afectează microbiota intestinală, precum È™i markerii È™i metaboliÈ›ii circulanÈ›i, la persoanele obeze cu istoric de neoplazie colorectală È™i polipi precanceroÈ™i. Studiul a inclus È™i participanÈ›i care luau medicamente precum statine sau metformină.

 

Context:

PacienÈ›ii cu obezitate, diete nesănătoase È™i istoric de cancer colorectal sau polipi precanceroÈ™i adesea experimentează dezechilibre pe termen lung în microbiota lor intestinală, chiar È™i după tratamentul reuÈ™it al cancerului sau îndepărtarea polipilor. Ajustarea dietei pentru a modifica microbiota intestinală pare a fi o strategie promițătoare pentru gestionarea pacienÈ›ilor cu risc ridicat. Fasolea albă, un aliment bogat în nutrienÈ›i, accesibil È™i larg disponibil, acÈ›ionează ca un prebiotic È™i poate juca un rol cheie în restabilirea diversității microbiotei intestinale.

 

Despre studiu:

În acest studiu, cercetătorii au supus toÈ›i participanÈ›ii la o perioadă de echilibrare de patru săptămâni, urmată de împărÈ›irea aleatorie în două grupuri. Primul grup (control) a constat în participanÈ›i cu o dietă obiÈ™nuită fără fasole uscată, iar celălalt grup (test) a început o dietă de intervenÈ›ie de opt săptămâni. Dieta de intervenÈ›ie a implicat adăugarea treptată a fasolei albe în dieta obiÈ™nuită a participanÈ›ilor (1 cană/zi) timp de opt săptămâni È™i a fost suplimentată cu 16 g de fibre dietetice, 14 g de proteine È™i 220 kcal.

 

Rezultate:

Studiul a început cu contactul iniÈ›ial cu 240 de persoane, dintre care 71 È™i-au dat consimțământul de a participa. În cele din urmă, 69 de persoane au participat la procesul de 16 săptămâni, cu o rată de finalizare de 87%. Dintre aceÈ™tia, 48 de participanÈ›i au fost incluÈ™i în analiza intenÈ›iei de tratament (ITT).

 

IntervenÈ›ia de opt săptămâni a dus la o uÈ™oară creÈ™tere a consumului de fibre pentru majoritatea participanÈ›ilor, care iniÈ›ial aveau un aport de fibre dietetice sub pragul recomandat. DeÈ™i unii participanÈ›i au raportat balonare uÈ™oară până la moderată È™i schimbări în obiceiurile intestinale, aderenÈ›a generală la intervenÈ›ia dietetică prescrisă în studiu a fost ridicată.

 

Concluzii:

Acest studiu a demonstrat că adăugarea unei căni de fasole albă prebiotică la dieta obișnuită a fost o strategie sigură și scalabilă pentru a modula microbiota intestinală a pacienților cu cancer colorectal, care s-ar putea să nu susțină alte schimbări dramatice fără suport.

Alimentele prebiotice arată potențialul de a deveni o componentă proeminentă a regimurilor dietetice adjuvante pentru pacienții cu boli inflamatorii intestinale și diabet.

Cercetările viitoare ar trebui să avanseze înÈ›elegerea metaboliÈ›ilor È™i markerilor biologici care ar putea completa această strategie dietetică È™i să îmbunătățească rezultatele clinic relevante obÈ›inute cu alimentele prebiotice.


Data actualizare: 06-12-2023 | creare: 06-12-2023 | Vizite: 371
Bibliografie
Modulating a prebiotic food source influences inflammation and immune-regulating gut microbes and metabolites: insights from the BE GONE trial
https://www.thelancet.com/journals/ebiom/article/PIIS2352-3964(23)00439-5/fulltext
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Postul intermitent poate contribui la vindecarea leziunilor nervoase
  • O nouă metodă de studiere a funcÈ›ionalității microflorei
  • ÃŽnÈ›elegerea modului în care microbiomul se dezvoltă la oameni
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum