Strategiile pentru reducerea consumului de zahăr ar putea include proteinele dulci

©

Autor:

Strategiile pentru reducerea consumului de zahăr ar putea include proteinele dulci
Consumul mediu de zahăr în Uniunea Europeană este de 34 kg pe an, mult peste recomandările OMS. Creșterea consumului de zahăr are efecte negative asupra sănătății publice și este asociată cu creșterea obezității. Strategiile actuale nu au reușit să reducă suficient consumul de zahăr.
Cercetătorii au dezvoltat proteine dulci, cum ar fi thaumatina, prin fermentație de precizie, ca alternative sănătoase la îndulcitorii artificiali. Aceste proteine sunt extrase din fructe folosind drojdii și sunt non-alergenice și ușor digerabile.

Studiul publicat în Food Research International a investigat modul în care percepțiile privind sănătatea și naturalețea influențează atitudinile față de produsele ce conțin proteine dulci. De asemenea, s-a analizat modul în care IMC-ul și emoțiile asociate cu consumul de zahăr, precum vinovăția anticipativă, moderează aceste percepții.

Participanții cu vârste între 20 și 70 de ani au fost expuși la mesaje care evidențiau fie beneficiile de sănătate, fie naturalețea proteinei. Au evaluat percepțiile prin scări Likert și au răspuns la întrebări despre responsabilitatea și vinovăția legată de consumul de zahăr. Studiul a inclus analize de covarianță și analize de cale bazate pe regresie.

Rezultate

Participanții expuși la mesaje despre sănătate au avut o atitudine mai favorabilă față de proteinele dulci. S-a constatat o corelație negativă între IMC și percepțiile de sănătate. Vinovăția anticipativă a avut un efect pozitiv asupra atitudinilor față de mesajele de sănătate. Mesajele despre naturalețe au avut un efect marginal semnificativ, în special pentru cei care consumă deja îndulcitori.

Concluzii

Studiul oferă înțelegere despre cum pot fi promovate proteinele dulci pentru a reduce consumul de zahăr și a îmbunătăți rezultatele de sănătate. Totuși, autori recunosc că atitudinile pozitive nu se traduc întotdeauna în comportamente de consum, sugerând nevoia de studii suplimentare care să confirme aceste constatări prin date comportamentale.

sursa: News Medical

Data actualizare: 12-12-2023 | creare: 12-12-2023 | Vizite: 465
Bibliografie
Health benefits and natural ingredients key to promoting sweet protein alternatives over sugar, link: https://www.news-medical.net/news/20231211/Health-benefits-and-natural-ingredients-key-to-promoting-sweet-protein-alternatives-over-sugar.aspx

foto: Marija Banovic, Klaus G. Grunert, Beyond sugar: Exploring the influence of health and naturalness framing on attitudes towards products with sweet proteins in Europe, Food Research International, Volume 175, 2024, 113767, ISSN 0963-9969, https://doi.org/10.1016/j.foodres.2023.113767.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: