Efectele metabolice ale micului dejun îmbogățit cu compuși lipidici polari din ovăz

©

Autor:

Efectele metabolice ale micului dejun îmbogățit cu compuși lipidici polari din ovăz
În contextul creșterii globale a tulburărilor cardiometabolice, prevenția prin intervenții dietetice devine o necesitate urgentă. Ovăzul, bogat în fibre solubile de tip beta-glucani, vitamine, minerale, antioxidanți și compuși fenolici, a fost identificat ca având un potențial beneficiu în reducerea colesterolului din sânge. Lipizii polari din ovăz au arătat, în cazul meselor lichide, capacitatea de a modula diverși factori cardiometabolici, inclusiv reducerea glucozei postprandiale.
Un studiu recent publicat în revista Nutrients abordează efectele compușilor lipidici polari din ovăz când sunt încorporați în mesele solide de mic dejun. Scopul a fost de a evalua dacă acești compuși influențează pozitiv toleranța la glucoză, răspunsul hormonal al intestinului și nivelurile de trigliceride după masa respectivă și după un prânz standardizat.

În studiul randomizat, cu mascare simplă și design crossover, 20 de participanți sănătoși și tineri au fost supuși la patru tipuri diferite de mic dejun. Tipurile de mic dejun includeau pâine albă de grâu (WWB) cu diferite cantități de lipizi polari din ovăz (PLL și PLH) sau cu ulei de rapiță (RSO), și un control de WWB singur. Probele de sânge au fost recoltate la diferite intervale de timp după micul dejun și prânz pentru a măsura biomarkeri precum glucoza din sânge, trigliceridele, insulina serică, acizii grași liberi (FFA), GLP-1, grelina, GIP și PYY.

Rezultatele studiului

Micul dejun cu cantitatea cea mai mare de lipizi polari din ovăz (PLH) a scăzut semnificativ nivelurile de glucoză postprandială și a atenuat răspunsurile insulinice. Acesta a îmbunătățit de asemenea toleranța la glucoză pentru masa de prânz care a urmat. A fost observată o creștere a nivelurilor de hormoni intestinali (PYY și GLP-1), care sunt asociați cu reglarea apetitului și a glicemiei. O diminuare semnificativă a trigliceridemiei postprandiale a fost de asemenea observată după consumul de ovăz.

Studiul indică faptul că lipizii polari din ovăz, atunci când sunt încorporați în mesele solide de mic dejun, pot avea efecte pozitive asupra toleranței la glucoză, asupra nivelurilor hormonilor intestinali și a trigliceridelor. Aceste efecte ar putea contribui la prevenția unor boli cardiometabolice, incluzând obezitatea și diabetul. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege mecanismele subiacente și pentru a evalua efectele pe termen lung ale lipizilor polari din ovăz.

Studiul oferă o perspectivă valoroasă asupra potențialului lipizilor polari din ovăz de a modula factori cardiometabolici, dar menționează și necesitatea unor cercetări ulterioare pentru a valida aceste concluzii.

sursa: News Medical
foto: Timmary / Shutterstock.com

Data actualizare: 23-10-2023 | creare: 23-10-2023 | Vizite: 342
Bibliografie
Exploring the impact of solid oat polar lipid-enriched breakfasts on metabolic health, link: https://www.news-medical.net/news/20231020/Exploring-the-impact-of-solid-oat-polar-lipid-enriched-breakfasts-on-metabolic-health.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce efecte are consumul de ovăz asupra microbiomului intestinal?
  •