Tiparele alimentare din copilăria timpurie decid riscul ulterior de boală celiacă
©
Autor: Airinei Camelia
Studiul recent publicat în The American Journal of Clinical Nutrition a examinat ipoteza conform căreia un aport mai mare de gluten în prima copilărie ar putea fi asociat cu un risc crescut de a dezvolta autoimunitatea bolii celiace (ABC) și boala celiacă. Acest studiu a evaluat și modul în care anumite modele alimentare, independente de gluten, pot contribui la risc. Datele au provenit dintr-un studiu pe termen lung cu o cohortă mare, numit TEDDY (the Environmental Determinants of Diabetes in the Young), care a inclus copii din SUA, Suedia, Germania și Finlanda, predispuși genetic la diabetul de tip 1 și la boala celiacă.
Un număr de 6.677 copii au fost incluși în acest studiu, selectați dintr-un cohort total de 8.676 de copii. Toți copiii au fost urmăriți de la vârsta de 9 luni până la 24 de luni. Cercetătorii au folosit înregistrări alimentare pe trei zile pentru a evalua aportul alimentar zilnic al copiilor la 9, 12, 18 și 24 de luni. Au fost colectate un total de 22.410 înregistrări pentru acest studiu. Testele serologice au fost efectuate pentru a evalua prezența anticorpilor antitransglutaminază tisulară (tTGA) ca indicator al prevalenței bolii celiace.
Pentru evaluarea modelelor alimentare, s-a folosit analiza componentelor principale (PCA). Regresia proporțională a riscurilor Cox a fost utilizată pentru a identifica asociații între aderența la anumite modele alimentare și riscul de ABC/boala celiacă. Modelele de regresie au fost ajustate pentru factorii de risc cunoscuți ca fiind asociați cu ABC.
Studiul sugerează că, deși aportul de gluten este crucial în afectarea riscului de boala celiacă la copiii mici, trebuie să se ia în considerare și factori alimentari care nu conțin gluten. Este nevoie de mai multe cercetări pentru a defini mai clar aceste asociații la copiii cu risc genetic.
sursa: News Medical
foto: Galigrafiya / Shutterstock
Un număr de 6.677 copii au fost incluși în acest studiu, selectați dintr-un cohort total de 8.676 de copii. Toți copiii au fost urmăriți de la vârsta de 9 luni până la 24 de luni. Cercetătorii au folosit înregistrări alimentare pe trei zile pentru a evalua aportul alimentar zilnic al copiilor la 9, 12, 18 și 24 de luni. Au fost colectate un total de 22.410 înregistrări pentru acest studiu. Testele serologice au fost efectuate pentru a evalua prezența anticorpilor antitransglutaminază tisulară (tTGA) ca indicator al prevalenței bolii celiace.
Rezultate
- Un aport mare de grăsimi vegetale și lapte la 9 luni a fost asociat cu un risc redus de ABC.
- La 24 de luni, consumul ridicat de grăsimi vegetale, sucuri și grâu a crescut riscul de ABC, un efect care a fost exacerbat de un consum scăzut de lapte, carne și ovăz.
- Modelele alimentare identificate au fost asociate cu riscul de ABC și boala celiacă, independent de cantitatea de gluten consumată.
Pentru evaluarea modelelor alimentare, s-a folosit analiza componentelor principale (PCA). Regresia proporțională a riscurilor Cox a fost utilizată pentru a identifica asociații între aderența la anumite modele alimentare și riscul de ABC/boala celiacă. Modelele de regresie au fost ajustate pentru factorii de risc cunoscuți ca fiind asociați cu ABC.
Concluzii
Conform studiului, modelele alimentare la care aderă copiii în primii doi ani de viață pot avea un impact semnificativ asupra riscului de a dezvolta ABC și boala celiacă. Mai precis, un aport crescut de grâu, sucuri, grăsimi vegetale și carne procesată a fost asociat cu un risc crescut de ABC și boala celiacă. Acest risc a fost amplificat de un consum redus de lapte, ovăz, carne și legume în al doilea an de viață al copilului.Studiul sugerează că, deși aportul de gluten este crucial în afectarea riscului de boala celiacă la copiii mici, trebuie să se ia în considerare și factori alimentari care nu conțin gluten. Este nevoie de mai multe cercetări pentru a defini mai clar aceste asociații la copiii cu risc genetic.
sursa: News Medical
foto: Galigrafiya / Shutterstock
Data actualizare: 18-10-2023 | creare: 18-10-2023 | Vizite: 255
Bibliografie
Early eating habits shape celiac disease risk in young kids, study shows, link: https://www.news-medical.net/news/20231017/Early-eating-habits-shape-celiac-disease-risk-in-young-kids-study-shows.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Rolul microbiotei intestinale și al dietei în gestionarea durerii cronice
- Un somn suficient se traduce printr-un consum mai redus de carbohidrați din gustări
- Importanța monitorizării alimentației în primele 24 de luni de viață
- Ce rol joaca microbiomul intestinal și cel bacterian intestinal în sănătatea umană?
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Boala celiaca!
- Boala celiaca
- Boala celiaca, regim terapeutic si eventual tratament
- Boala celiaca poate da sindrom sufebril prelungit cu sindrom inflamator?
- Diagnosticare boala celiaca
- Dureri umeri, incheieturi, mâini si ghenunchi
- Boala celiaca