Tiparele alimentare din copilăria timpurie decid riscul ulterior de boală celiacă
©
Autor: Airinei Camelia
Studiul recent publicat în The American Journal of Clinical Nutrition a examinat ipoteza conform căreia un aport mai mare de gluten în prima copilărie ar putea fi asociat cu un risc crescut de a dezvolta autoimunitatea bolii celiace (ABC) È™i boala celiacă. Acest studiu a evaluat È™i modul în care anumite modele alimentare, independente de gluten, pot contribui la risc. Datele au provenit dintr-un studiu pe termen lung cu o cohortă mare, numit TEDDY (the Environmental Determinants of Diabetes in the Young), care a inclus copii din SUA, Suedia, Germania È™i Finlanda, predispuÈ™i genetic la diabetul de tip 1 È™i la boala celiacă.
Un număr de 6.677 copii au fost incluÈ™i în acest studiu, selectaÈ›i dintr-un cohort total de 8.676 de copii. ToÈ›i copiii au fost urmăriÈ›i de la vârsta de 9 luni până la 24 de luni. Cercetătorii au folosit înregistrări alimentare pe trei zile pentru a evalua aportul alimentar zilnic al copiilor la 9, 12, 18 È™i 24 de luni. Au fost colectate un total de 22.410 înregistrări pentru acest studiu. Testele serologice au fost efectuate pentru a evalua prezenÈ›a anticorpilor antitransglutaminază tisulară (tTGA) ca indicator al prevalenÈ›ei bolii celiace.
Pentru evaluarea modelelor alimentare, s-a folosit analiza componentelor principale (PCA). Regresia proporÈ›ională a riscurilor Cox a fost utilizată pentru a identifica asociaÈ›ii între aderenÈ›a la anumite modele alimentare È™i riscul de ABC/boala celiacă. Modelele de regresie au fost ajustate pentru factorii de risc cunoscuÈ›i ca fiind asociaÈ›i cu ABC.
Studiul sugerează că, deÈ™i aportul de gluten este crucial în afectarea riscului de boala celiacă la copiii mici, trebuie să se ia în considerare È™i factori alimentari care nu conÈ›in gluten. Este nevoie de mai multe cercetări pentru a defini mai clar aceste asociaÈ›ii la copiii cu risc genetic.
sursa: News Medical
foto: Galigrafiya / Shutterstock
Un număr de 6.677 copii au fost incluÈ™i în acest studiu, selectaÈ›i dintr-un cohort total de 8.676 de copii. ToÈ›i copiii au fost urmăriÈ›i de la vârsta de 9 luni până la 24 de luni. Cercetătorii au folosit înregistrări alimentare pe trei zile pentru a evalua aportul alimentar zilnic al copiilor la 9, 12, 18 È™i 24 de luni. Au fost colectate un total de 22.410 înregistrări pentru acest studiu. Testele serologice au fost efectuate pentru a evalua prezenÈ›a anticorpilor antitransglutaminază tisulară (tTGA) ca indicator al prevalenÈ›ei bolii celiace.
Rezultate
- Un aport mare de grăsimi vegetale și lapte la 9 luni a fost asociat cu un risc redus de ABC.
- La 24 de luni, consumul ridicat de grăsimi vegetale, sucuri È™i grâu a crescut riscul de ABC, un efect care a fost exacerbat de un consum scăzut de lapte, carne È™i ovăz.
- Modelele alimentare identificate au fost asociate cu riscul de ABC și boala celiacă, independent de cantitatea de gluten consumată.
Pentru evaluarea modelelor alimentare, s-a folosit analiza componentelor principale (PCA). Regresia proporÈ›ională a riscurilor Cox a fost utilizată pentru a identifica asociaÈ›ii între aderenÈ›a la anumite modele alimentare È™i riscul de ABC/boala celiacă. Modelele de regresie au fost ajustate pentru factorii de risc cunoscuÈ›i ca fiind asociaÈ›i cu ABC.
Concluzii
Conform studiului, modelele alimentare la care aderă copiii în primii doi ani de viață pot avea un impact semnificativ asupra riscului de a dezvolta ABC È™i boala celiacă. Mai precis, un aport crescut de grâu, sucuri, grăsimi vegetale È™i carne procesată a fost asociat cu un risc crescut de ABC È™i boala celiacă. Acest risc a fost amplificat de un consum redus de lapte, ovăz, carne È™i legume în al doilea an de viață al copilului.Studiul sugerează că, deÈ™i aportul de gluten este crucial în afectarea riscului de boala celiacă la copiii mici, trebuie să se ia în considerare È™i factori alimentari care nu conÈ›in gluten. Este nevoie de mai multe cercetări pentru a defini mai clar aceste asociaÈ›ii la copiii cu risc genetic.
sursa: News Medical
foto: Galigrafiya / Shutterstock
Data actualizare: 18-10-2023 | creare: 18-10-2023 | Vizite: 277
Bibliografie
Early eating habits shape celiac disease risk in young kids, study shows, link: https://www.news-medical.net/news/20231017/Early-eating-habits-shape-celiac-disease-risk-in-young-kids-study-shows.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Probleme multiple: boala celiaca, anemie
- Boala celiaca!
- Boala celiaca!
- Boala celiaca, regim terapeutic si eventual tratament
- Boala celiaca poate da sindrom sufebril prelungit cu sindrom inflamator?
- Diagnosticare boala celiaca
- Dureri umeri, incheieturi, mâini si ghenunchi
- Boală celiaca sau nu