Nutriție
Mofturile copiilor mici la masă pot fi puse pe seama moștenirii genetice, mai degrabă decât pe seama stilului parental, potrivit unui studiu desfășurat de cercetătorii de la University College London....
În definiția unei alimentații sănătoase și echilibrate este inclus principiul arhicunoscut de a consuma „cel puțin 5 porții de legume și fructe zilnic” sau „minimum 400 g fructe și vegetale în fiecare zi” (cu excepția cartofilor și a altor tuberculi ...
Adoptarea unei alimentații bogate în proteine reprezintă o metodă populară de a pierde în greutate, sățioasă, care conservă masa musculară. ...
Un sondaj cu privire la obiceiurile alimentare ale copiilor și adolescenților când iau masa în oraș sugerează faptul că aportul crescut de băuturi răcoritoare îndulcite cu zahăr este strâns legat de includerea acestora în meniuri standard. ...
Oamenii de știință din cadrul Școlii Medicale Universitare din Boston lucrează la dezvoltarea unui medicament pentru tratamentul mâncatului compulsiv, după ce au descoperit în urma studiilor pe cobai că activarea unui receptor specific din creier duc...
Compușii volatili, disulfura de metil alil și dialil, respectiv alil mercaptanul și sulfura de metil alil, care se găsesc în mod natural în usturoi sunt responsabili de apariția halenei specifice, care poate persista în jur de 24 de ore. ...
Comercializarea bananelor mai verzi sau a celor necoapte reprezintă o garanție provizorie că acestea nu vor fi prea coapte sau alterate până la consumator. Cu toate acestea, unele persoane preferă bananele necoapte în detrimentul celor ajunse la matu...
În fiecare an, se înregistrează în jur de 250.000 de cazuri de intoxicație alimentară cu bacteria Campylobacter, 100 de cazuri fiind fatale. Ficatul de pui gătit insuficient poate fi o modalitate de infectare....
Un studiu publicat în jurnalul Molecular Psychiatry sugerează că stresul diminuează considerabil efectele pozitive ale grăsimilor sănătoase din alimentație....
Adolescența reprezintă o provocare pentru viitorii adulți, aceștia fiind mult mai susceptibili în ceea ce privește perceperea injustiției și reacția împotriva autorității. Conștiința socială nou descoperită și dorința de autonomie sunt cele care le m...
În cadrul Congresului Societății Europene de Cardiologie (2016) au fost prezentate concluziile studiului observațional Moli-sani, potrivit cărora dieta mediteraneană ar putea contribui la diminuarea riscului de mortalitalitate. Citiți articolul: ...
Pizza, cartofi și paste, carbohidrați în diverse abordări culinare pe tot globul, sunt mâncărurile preferatele ale multora dintre noi. Până acum se credea că avem cinci gusturi primare: sărat, dulce, acru, amar și umami, însă un nou studiu sugerează că ar exista un al șaselea gust, bazat pe carbohidrați....
Persoanele care au beneficiat de consultanță nutrițională personalizată tind să adopte obiceiuri alimentare sănătoase, adecvate și sustenabile în comparație cu cele care au primit recomandări generale raportate la nevoile populației și nu ale individ...
Reducerea aportului de zahăr adăugat în alimente reprezintă mai mult decât o provocare, este o necesitate. În jurnalul științific Circulation al Asociației Americane a Inimii au fost publicate ultimele recomandări nutriționale cu privire la consumul ...
Cazurile de Alzheimer sunt în continuă creștere la nivel global. Aproximativ 42 milioane de persoane sunt afectate de demență, Alzheimer fiind cel mai frecvent tip. Tot mai multe studii ecologice și observaționale arată că printre factorii de risc se numără alimentația specifică țărilor vestice, compusă, în principal, din...
Utilizarea suplimentelor de vitamine și minerale este o formă de „asigurare de sănătate” în rândul populației generale, iar promovarea intensivă, respectiv eliberarea fără prescripție medicală încurajează acest comportament. ...
Persoanele care au o dietă bogată în nuci, leguminose, fructe și vegetale, lactate degresate, cereale integrale, un aport redus de carne roșie, respectiv carne procesată, alimente și băuturi bogate în zaharuri adăugate, grăsimi și sodiu, au înregistr...
Alimentele de tip junk-food constituie un contribuitor substanțial la creșterea dramatică a ratelor de obezitate infantilă, diabet zaharat tip 2, dislipidemie și hipertensiune arterială. Copiii sunt expuși publicității la astfel de alimente cu multiple ocazii în cadrul unei singure zile.Analiza acestui factor determinant a condus la ...
Cercetătorii din cadrul Universității din Michigan au remarcat că, persoanele care nu consumă suficientă apă tind să sufere de obezitate, comparativ cu adulții care se hidratează corespunzător. Aceste concluzii au fost forumlate analizând datele colectate prin intermediul studiilor naționale pentru evaluarea stării de sănătate ...
Cercetătorii din Indiana și Tennessee au descoperit o nouă tehnică care poate menține laptele proaspăt până la 9 săptămâni. Pe lângă procesul normal de pasteurizare, tehnica presupune creșterea temperaturii laptelui pentru o secundă, care păstrează laptele proaspăt cu 7 săptămâni mai mult decât lap...
Cercetătorii australieni de la universitatea din Adelaide au descoperit că proteinele din carne contribuie la obezitatea la nivel mondial în aceeași măsură ca zahărul. Astfel, recomandările dietetice ar trebui să includă și evitarea consumului excesiv de carne....
Cel puțin cinci porții de fructe oleaginoase pe săptămână ar putea susține activitatea antiinflamatorie a organismului, conform unui studiu recent....
Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitățile Stanford și John Hopkins a reușit să certifice legătura dintre alimentele ce se găsesc la conservă și o substanța chimică numită Bisphenol A (BPA). Studiul indică o creștere a expunerii la Bisphenol A odată cu consumul de alimente conservate, această substan...
Un studiu publicat recent în jurnalul științific American Journal of Public Health sugerează existența beneficiilor la nivel psihologic ale consumului de fructe și legume, dincolo de concepția tradițională conform căreia o dietă bogată în fructe și v...
În urma unui studiu desfășurat la scară largă, pe parcursul a trei decenii, s-a constatat asocierea între consumul mai mare de grăsimi nesaturate și mortalitatea mai scăzută....
Consumul de unt a fost slab asociat cu mortalitatea generală, iar în ceea ce privește riscul cardiovascular nu s-a putut stabili nicio relație de asociere. Mai mult decât atât, aportul de unt a fost invers asociat cu riscul de diabet zaharat, ceea ...
Dacă până acum studiile privind efectele cafelei asupra sănătății au ajuns la rezultate contradictorii, o meta-analiză realizată de cercetătorii de la Universitatea Ulster (UK) sugerează că un consum moderat (3-4 cești de cafea pe zi) are un efect neutru pentru sănătate sau ușor benefic.Meta-analiza a fost publicată în C...
Potrivit unui studiu recent publicat în jurnalul științific Cell Reports o dietă bogată în fibre și vitamina A poate influența flora bacteriană intestinală astfel încât să prevină sau să suprime simptomele provocate de alergiile alimentare. ...
Potrivit unui studiu publicat în jurnalul științific PLOS Medicine, o dietă bazată în special pe consumul de plante, cum sunt cerealele integrale, fructele, vegetalele, nucile și legumele, a fost asociată cu reducerea semnificativă a riscului pentru ...
Potrivit unui studiu publicat recent în jurnalul științific Circulation, consumul zilnic de cereale integrale (minimum 3 porții) ar putea reduce riscul de deces. Deși ghidurile dietetice au inclus cerealele integrale ca o componentă esențială a alim...
Iubitorii de ciocolată s-ar putea bucura de acest aliment cu un conținut mult mai redus de grăsimi și gust mai bun. Oamenii de știință au descoperrit o metodă de eliminare a conținutului de grăsimi în timpul procesului de producție. ...
Cercetătorii de la Universitatea din Bath (UK) au găsit o metodă eficientă și simplă pentru a intensifica aroma cafelei, respectiv înghețarea boabelor de cafea înainte de a fi măcinate.Unii băutori de cafea păstrează deja la frigider sau congelator cafeaua pentru a-i menține prospețimea, însă specialiștii spun că a...
Odată cu înaintarea în vârstă, preferința tinerilor pentru alimentele dulci tinde de regulă să scadă. Însă, în cazul persoanelor cu obezitate, noile cercetări sugerează că această diminuare nu este atât de însemnată, iar sistemele neuronale de recomp...
Consumul de nuci poate modifica flora bacteriană intestinală, astfel încât să reducă riscul de cancer de colon, conform unor cercetări recente publicate în jurnalul Cancer Prevention Research....
Îmbătrânirea este un proces fiziologic care este în mod frecvent și eronat asociat cu un grup de boli cauzate de regulă de acumularea în cursul vieții a unor factori de risc genetici, ambientali, ș.a., însă aceasta nu este o regulă. ...
Cercetătorii de la Colegiul Farmaceutic al Universității Georgia au descoperit că alternarea unei diete echilibrate cu o dietă bogată în grăsimi la intervale regulate de timp poate fi de ajutor în prevenirea sau tratarea obezității și a tulburărilor metabolice asociate....
Concentrația crescută a homocisteinei plasmatice (hiperhomocisteinemia) poate avea efecte negative asupra stării de sănătate. Aceasta poate fi asociată cu un risc semnificativ mai crescut de boală cardiovasculară, implicit accident vascular cerebral,...
Urinările frecvente din timpul nopții produse de mărirea prostatei afectează un procent crescut dintre bărbații mai în vârstă, însă ar putea fi prevenite cu ajutorul unui compus din roșii, conform unui studiu recent....
Un nou studiu realizat la Institutul pe probleme de Îmbătrânire și Boli Cronice din cadrul Universității din Liverpool a dus la identificarea unor alimente care pot preveni apariția inflamațiilor cronice ce favorizează declanșarea a numeroase boli gr...
Boala celiacă, celiachia sau enteropatia glutenică este o afecțiune autoimună gastrointestinală a cărei incidență este într-o continuă creștere, iar singurul tratament eficient este reprezentat de dieta strictă de excludere a glutenului din alimentaț...
Dacă până acum ambalajele din plastic și frigiderul erau principalele mijloace de a păstra fructele și legumele, fibroina (proteina din mătase care îi conferă acesteia duritate) este o alternativă mult mai sustenabilă, care face fructele și legumele să își păstreze prospețimea pentru mai mult timp.Impactul acestei no...
Dieta sau restricția calorică poate avea ca efect îmbunătățirea stării de sănătate, a dispoziției generale și a libidoului, precum și reducerea nivelului de stres, chiar și la persoanele care nu sunt obeze....
Cercetătorii din Australia au descoperit că turmericul poate ajuta la îmbunătățirea memoriei și atenției la persoanele vârstnice. Acest lucru se datorează curcuminului, o substanță de culoare galbenă din componența turmericului, despre care se știe deja că inhibă amintirile neplăcute la șoricei, ameliorează simptomele...
Un studiu publicat recent în jurnalul australian de nutriție umană Nutrients a analizat relația dintre consumul specific de macronutrienți (carbohidrați, proteine, lipide) și calitatea somnului. Acesta a fost primul studiu care a utilizat deopotrivă ...
Un studiu recent publicat în jurnalul Circulation a remarcat o asociere semnificativă între consumul de lactate integrale și reducerea riscului pentru diabet zaharat tip 2. ...
Conform unui studiu publicat recent în New England Journal of Medicine, persoanele care consumă în mod regulat fructe proaspete manifestă o diminuare semnificativă a riscului de infarct miocardic și accident vascular cerebral, principalele cauze de m...
Cercetătorii de la Institutul de Științe Weizman din Israel și cei de la Institutul de Biochimie Max Plank din Germania sugerează că momentul când mâncăm este la fel de important ca și alimentele pe care le consumăm. Explicația este dată de faptul că ceasul nostru biologic, răspunzător de ritmul circadian, controlează mit...
Un studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition a remarcat un alt beneficiu al consumului zilnic de leguminoase și anume, promovarea procesului de reducere a greutății corporale pe termen lung. ...
Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition a analizat relația dintre aderarea persoanelor supraponderale sau obeze la o dietă hiper-proteică și calitatea somnului. ...
Cercetătorii din cadrul Universității din Liverpool au analizat conținutul de zahăr adăugat din aproximativ 200 de sucuri din fructe destinate vânzării către copii. Rezultatele au remarcat o concentrație de zaharuri considerată „inacceptabilă” pentru...
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni