Nutriție

1061 articole 1 2 ..... 161718 ..... 21 22 Înainte ›
Dieta vegetariană/ flexitariană, benefică pentru talie și avantajoasă pentru buzunar

Adoptarea unei diete vegetariene sau semi-vegetariene pentru a scădea în greutate sau pentru optimizarea stării de sănătate ar putea fi o experiență mai puțin copleșitoare decât se presupune, deoarece te poți bucura de beneficiile asupra sănătății adoptând doar parțial o dietă bazată pe alimente de origine vegetal...

Publicitatea la alimente tip junk food, asociată cu excesul caloric la adolescenți

Deși nu constituie o noutate, în prezent măsurile nu există deloc sau sunt insuficiente pentru a reduce impactul merketing-ului la alimente asupra comportamentului alimentar și a sănătății copiilor și adolescenților. Odată cu majorarea timpului petre...

Ești „nutricondriac”?

Odată cu liberalizarea accesului la informațiile științifice și dezvoltarea industriei strategiilor pentru slăbit, interesul față de dietă și nutriție este mai mare ca niciodată. Deși este binevenită informarea corectă a populației cu privire la principiile alimentației echilibrate, conspirațiile nutriționale, faptul că persoane...

Sunt eficiente suplimentele de vitamine și minerale pentru prevenția bolilor cardiovasculare?

Potrivit unei analize sistematice publicate în Journal of the American College of Cardiology, administrarea de multivitamine, vitamina D, calciu sau vitamina C – care se numără printre cele mai comune suplimente alimentare – nu a constituit niciun avantaj, dar nici un risc adițional în ceea ce privește prevenția bolilor...

Poți încetini declinul funcției renale dacă bei mai multă apă?

Deși „hidratarea optimă” este recomandarea etalon pentru  menținerea sănătății, dar mai ales pentru nefroprotecție, sunt puține informații care să susțină adecvarea acestei recomandări la pacienții cu boală cronică de rinichi pentru a încetini declin...

STUDIU: Mecanismul din spatele mâncatului compulsiv

Informațiile noi obținute prin intermediul studiului preclinic publicat recent în jurnalul Addiction Biology fac lumină în ceea ce privește relația dintre comportamentul alimentar compulsiv, mediul înconjurător și obezitate.Evoluția obezității a căpătat în ultimele decenii o turnură epidemică, fenomen care dep...

Alimentația pro-inflamatoare și creșterea riscului de cancer de colon

Potrivit unui articol publicat în jurnalul științific JAMA Oncology, unele alimente declanșează și întrețin inflamația în organism, ceea ce poate crește semnificativ riscul individual de cancer de colon la bărbați și femei deopotrivă.   Printre acestea se numără: carbohidrații rafinați, precum p&acir...

Beneficiile unei diete antiinflamatoare la copii

Inflamația este răspunsul natural al corpului la agresiuni, însă atunci când expunerea este excesivă și prelungită, inflamația cronică face un deserviciu organismului prin majorarea riscului de obezitate, diabet tip 2, boli de inimă și implicit unele forme de cancer, respectiv afecțiuni autoimune.Citește mai multe informați...

Îmbătrânește sănătos adoptând stilul de viață mediteranean

O serie de 6 articole publicate în The Journal of Gerontology, Series A: Biological Sciences and Medical Sciences a stabilit o nouă asociere între dieta de tip mediteranean și conceptul de îmbătrânire „sănătoasă”. Rezultatele sunt promițătoarea pentru a genera noi strategii nutriționale pentru a în...

Ce modificări dietetice sunt eficiente pentru reducerea simptomelor osteoartritei?

Se spune că „un măr pe zi ține doctorul departe”. Potrivit unui studiu recent publicat în jurnalul științific Rheumatology, administrarea unui gram de ulei de pește pe zi „ține simptomele osteoartritei departe”, fiind asociată cu reducerea durerii la pacienții cu osteoartrită.Cercetătorii din cadrul Universi...

Alimentația nesănătoasă la femei întârzie instalarea unei sarcini

Femeile ale căror diete sunt caracterizate printr-un aport scăzut de fructe, dar crescut de alimente tip fast-food, au mai puține șanse de a concepe într-un interval de un an. Aceasta a fost concluzia unui studiu publicat în jurnalul științific Human Reproduction.Studiul s-a desfășurat în cadrul Universității din Adelaid...

Consumul de pește pentru prevenția bolii Parkinson

Parvalbumina, o proteină cu rol în legarea calciului și care este prezentă în anumite tipuri de pește s-ar părea că este implicată în prevenirea formării agregatelor de alfa-sinucleină asociate bolii Parkinson. Studiul suedez desfășurat în cadrul Chalmers University of Technology se alătură cercetărilor anterio...

Optimizarea dietei în prevenția steatohepatitei hepatice non-alcoolice

Potrivit unui studiu publicat recent în jurnalul științific Gastroenterology optimizarea dietei prin selectarea alimentelor cu o calitate nutrițională crescută a fost asociată cu reducerea acumulării de țesut gras hepatic și astfel a redus riscul de instalare a steatohepatitei non-alcoolice, mai ales la persoanele cu risc genetic.&Ic...

Cum poți reduce riscul de fibrilație atrială prin includerea unui singur aliment în dietă?

Potrivit unui studiu publicat recent în jurnalul științific Heart, consumul regulat de nuci de cel puțin 3 ori pe săptămână a fost asociat cu reducerea riscului de fibrilație atrială cu 18% și posibil cu scăderea riscului de insuficiență cardiacă, la o frecvență moderată de 1-2 ori pe săptămână. Nucile constitui...

Eficiență pentru scădere ponderală și risc cardiovascular: dieta vegetariană vs. dieta mediteraneană

Potrivit unui studiu publicat recent în jurnalul științific american Circulation, aderarea la o dietă hipocalorică lacto-ovo vegetariană este la fel de eficientă pentru scăderea ponderală, reducerea indicelui de masă corporală și a adipozității, asemenea dietei hipocalorice de tip mediteranean....

Cum influențează ora la care iei micul dejun riscul de obezitate, dacă ai diabet tip 2

Un studiu publicat recent în jurnalul științific Diabetic Medicine și-a propus să analizeze relația dintre temporizarea micului dejun, cronotipul de somn – matinal sau tiparul nocturn – și aportul lor în instalarea obezității la pacienții cu diabet tip 2.Studiul a pornit de la o serie de ipoteze care au fost confirm...

Consumul de lactate a fost asociat cu o majorare a densității osoase la bărbații peste 50 ani

La bărbați, consumul de produse lactate precum laptele, iaurtul, brânza, a fost asociat cu majorarea densității osoase și creșterea rezistenței vertebrale la nivelul coloanei, la bărbații cu vârsta mai mare de 50 de ani. Observația nu a fost valabilă și în rândul femeilor. Acestea au fost concluziile unui studiu ...

Cum influențează bacteriile de la nivelul intestinului subțire absorbția grăsimilor dietetice

Potrivit unui studiu publicat în jurnalul Cell Host and Microbe, dieta de tip vestic densă în calorii poate favoriza extinderea microflorei cu rol în digestia și absorbția grăsimilor, inclusiv la nivelul intestinului subțire.O serie de studii au arătat că aceste bacterii se pot multiplica la nivelul intestinului subțire &i...

Experții recomandă reactualizarea urgentă a ghidurilor privind consumul moderat de alcool

Potrivit unui nou studiu publicat în prestigiosul jurnal științific The Lancet, recomandările cu privire la consumul moderat de alcool variază între națiuni și depășește limita de siguranță pentru reducerea mortalității generale și a riscului cardiovascular. (1)Deși doza standard de alcool se situează la 10 g de alcool p...

Conservele și absorbția nutrienților din aceste alimente

Modul de ambalare a produselor alimentare ar putea afecta negativ modul în care sunt absorbiți nutrienții la nivelul tractului gastrointestinal, potrivit noilor cercetări realizate la Universitatea Binghamton....

Care sunt pacienții ce ar putea avea beneficii de pe urma unei diete ketogenice?

Dieta ketogenică a căpătat în ultimii ani o popularitate semnificativă bazată pe tot mai multe studii ce sugerează beneficii pentru pacienți cu o mare variabilitate a patologiilor, de la epilepsie, la diabet tip 2, obezitate, cancer și alte afecțiuni neurologice. Dieta ketogenică clasică presupune creșterea aportului de grăsimi p...

Pastele îngrașă sau te ajută să slăbești?

Pastele, la fel ca pâinea, sunt carbohidrații renegați care cel mai frecvent beneficiază de publicitate negativă. Pornind de la premisa că „nu există alimente nesănătoase, doar diete dezechilibrate”, pastele și în general carbohidrații, consumați cu moderație, în contextul unei diete echilibrate și al unui...

Restricția calorică la persoanele fără tulburări de greutate ar putea întârzia îmbătrânirea

Potrivit unui studiu publicat recent în jurnalul Cell Metabolism, restricția calorică aplicată subiecților non-obezi a determinat reducerea stresului oxidativ sistemic, fenomen asociat cu procesele neurodegenerative specifice bolilor Alzheimer și Parkinson, cancerului, diabetului și a multor alte afecțiuni precum artrita reumatoidă ș...

Eficiența pe termen lung a diferitelor tipuri de diete este foarte asemănătoare

Indiferent care este planul dietetic ales, fie dietă săracă în carbohidraţi, fie în grăsimi, studiile arată că fiecare dintre acestea pot ajuta la obţinerea unei scăderi moderate în greutate, cu un impact important asupra sănătăţii.Având în vedere numărul mare de tipuri de diete, medicamente şi interven...

Care este cea mai eficientă strategie pe termen lung când vrei să scazi în greutate?

Perioada de adult tânăr este critică în ceea ce privește riscul de instalare a excesului de greutate. Potrivit unui studiu condus de Ulla Kärkkäinen, licențiată în terapie nutrițională și cercetător în cadrul Universității din Helsinki, una dintre strategiile eficiente pe termen lung pentru pierderea &ic...

Care este doza zilnică de migdale și cacao pentru ameliorarea profilului lipidic?

Potrivit unui studiu publicat în Journal of the American Heart Association, includerea în rutina alimentară a migdalelor, a ciocolatei negre și a pudrei de cacao ar putea manifesta o influență benefică asupra riscului de boli coronariene, prin ameliorarea profilului lipidic/al lipoproteinelor.Studiul de tip trial controlat a analiz...

Asocierea dintre carnea gătită la grătar cu foc deschis și hipertensiunea arterială

Consumul frecvent de carne gătită la grătar cu foc deschis și prepararea termică excesivă a cărnii pentru a fi „bine făcută”, ar putea crește riscul de hipertensiune arterială. Aceasta a fost concluzia unui studiu recent, prezentat pentru prima dată în cadrul conferinșei American Heart Association’s Epidemi...

Grăsimile saturate sunt inamicul sănătății cardiovasculare?

Studiul PURE (Prospective Urban Rural Epidemiology) este unul dintre studiile ample observaționale care a inclus peste 100,000 de participanți din 18 țări, cu o durată de 7 ani și care a analizat relația dintre aportul dietetic de grăsimi (grăsimi totale, acizi grași saturați, mono- și polinesaturați) și riscul e morbiditate și morta...

Cum să găsești voința pentru a slăbi

Persoanele care nu reușesc să slăbească dau deseori vina pe lipsa voinței. Adevărul este că toată lumea are un anumit nivel de voință, însă pe parcursul zilei acest nivel scade odată cu fiecare exercitare. Prin urmare, câteva soluții pentru a evita situațiile în care trebuie să apelăm la voință sunt utile....

Alimente afumate mai puțin nocive, cu un ajutor nebănuit

Afumarea poate face multe alimente mai delicioase, însă există și un efect advers: prezența carcinogenilor. În încercarea de a reduce conținutul carcinogen din alimentele afumate, cercetătorii au primit un ajutor din partea industriei automobilelor...

Postul intermitent reduce riscul cardiovascular?

În pofida titlurilor menite să impresioneze cu privire la eficiența dietei 5:2 care funcționează pe principiul postului intermitent, asupra reducerii riscului cardiovascular și cum grăbește scăderea în greutate, adevărul științific este în cel mai bun caz sceptic cu privire la aceste rezultate.Informațiile cele mai rec...

Superalimente gustoase obținute din culturi celulare de plante

Cercetătorii finlandezi au dezvoltat o metodă de a produce plante gustoase și sănătoase pentru consumul alimentar prin culturi de celule din plante (CCP). Pe lângă calitățile senzoriale, plantele au o valoare nutrițională mai mare decât cea anticipată.Specialiștii de la Centrul tehnic de cercetare (VTT) din Finlanda au dezvo...

Concentrațiile ridicate de Omega-6 ar putea reduce riscul de moarte prematură

Conform unui studiu recent realizat în cadrul Universității din Finlanda de Est, acizii grași Omega-6 ar putea reduce riscul de deces prematur prin protejarea funcțiilor cardiace....

Dieta mediteraneană este benefică pentru prezervarea masei musculare și a densității minerale osoase la femeile în postmenopauză

Potrivit unui studiu observațional la care a participat 103 femei cu vârsta medie de 55 de ani, aderarea la un pattern de alimentație sănătoasă de tip mediteranean a fost asociată cu prezervarea masei musculare și a densității minerale osoase.Rezultatele studiului au fost prezentate pentru prima dată în cadrul Congresului ENDO...

Chiar și micile schimbări din alimentație au un impact semnificativ asupra sănătății

Cercetătorii din cadrul Universității Ohio sugerează că orice element nou adus dietei se resimte asupra sănătății generale. ...

Cum modulează cafeaua metabolismul canabinoid și efectele asupra sănătății

Cafeaua este o băutură complexă în moleculele bioactive și cu o influență la fel de complexă asupra mecanismelor organismului – inclusiv canabinoid. Sistemul endocanabinoid este și ținta compușilor prezenți în Cannabis sativa, responsabili atât pentru acțiunea recreațională, dar mai ales proprietățile terapeu...

Efecte neuroprotective la șoricei ale restricției calorice asociată unei diete sărace în grăsimi

Restricția calorică aplicată în cadrul unei diete sărace în grăsimi previne activarea îmbătrânirii microgliilor, proces favorizat de inflamație. Comparativ cu modificările dietetice, exercițiil fizice nu au fost la fel de eficiente în ceea ce priveșe obținerea efectului antiaging. Rezultatele studiului efect...

Modificări la nivelul sistemului reproducător la sugarii hrăniți cu formule pe bază de soia

Sugarii hrăniți cu formule pe bază de soia încă de la începutul perioadei de nou-născut au prezentat o serie de modificări la nivelul sistemului reproductiv, comparativ cu sugarii alăptați sau care au primit formule pe bază de lapte de vacă. Cercetătorii menționează că aceste modificări din perioada post-natală sunt mino...

Subestimarea aportului caloric – un alt factor care contribuie la epidemia de obezitate

Potrivit unui sondaj realizat în Anglia, aportul caloric zilnic este dramatic subestimat în rândul britanicilor, factor care ar putea contribui la epidemia de obezitate, respectiv sabotează eforturile de a pierde în greutate prin aplicarea restricției calorice sau de a avea o dietă suficientă și echilibrată caloric.La ...

Hipertensiunea este asociată cu cantitatea de sare din alimentație, indiferent cât de sănătos mănânci

Cercetători de la mai multe instituții au analizat dieta a peste 4.000 de persoane și au ajuns la concluzia că persoanele care consumă cantități mari de sare au hipertensiune indiferent de cât de sănătoasă este dieta lor în general....

Dieta DASH pentru reducerea riscului de depresie

Participanții care au aderat la majoritatea principiilor dietei DASH cu aport redus de sodiu (Dietary Approach to Stop Hypertension) au înregistrat un risc cu 11% mai mic de a dezvolta simptome ale depresiei odată cu înaintarea în vârstă.Stud...

Dieta MIND și întârzierea declinului cognitiv după AVC

Pacienții care au suferit un accident vascular cerebral (AVC) ar putea preveni sau întârzia declinul cognitiv prin adoptarea unei diete sărăce în sodiu, dar bogată în alimente dense în nutrienți precum vegetalele cu frunze verzi și fructele de pădure...

Dieta vegană poate preveni diabetul zaharat tip 2?

Modificarea stilului de viață și al celui alimentar sunt recomandările principale pentru reducerea riscului de boli metabolice. Printre acestea se numără și creșterea aportului de fructe, vegetale, leguminoase și cereale integrale, pentru aportul se...

Suplimentele de calciu ar putea favoriza apariția polipilor colonici

Administrarea suplimentelor de calciu, cu sau fără vitamina D, ar putea crește riscul de apariție a poliilor la nivelul colonului, sugerează rezultatele unui trial amplu publicat în jurnalul online Gut. Cercetătorii atrag atenția că acestea trebuie tratate cu precauție, fiind necesare studii suplimentare pentru confirmarea rezultatel...

STUDIU: Consumul de cafea este benefic și lipsit de riscuri pentru sănătate

Conform unei analize sistematice cuprinzătoare care a inclus 201 meta-analize observaționale și 17 intervențioanale, s-a ajuns la următoarea concluzie: consumul de cafea este benefic, respectiv lipsit de riscuri pentru sănătate, cu excepția consumului ei în sarcină și al majorării riscului de fracturi în cazul femeilor care b...

Cum influențează genetica preferințele copiilor pentru gustări

Elie Chamoun a investigat în ce măsură variantele genetice asociate receptorilor pentru gust influențează preferințele pentru gustul dulce, sensibilitatea la gustul specific al grăsimilor și aversiunea pentru gustul amar al vegetalelor cu frunze verzi, alegerile alimentelor pentru gustări la preșcolari.La studiu au participat 50 de c...

Cafeaua conține acrilamide, substanțe care cresc riscul de cancer

În curând, cafeaua din California ar putea veni la pachet cu un mesaj de avertizare cum că băutura poate determina cancer. Magazinele din California care vând cafea ar putea fi nevoite să includă acest mesaj pe produsele de cafea...

L-glutamina funcționează în sindromul de colon iritabil?

L-glutamina sau glutamina este un aminoacid neesențial produs de organism și întâlnit în sânge. Organismul uman are nevoie de 20 de aminoacizi neesențiali care alcătuiesc împreună diverse proteine. Este esențial ca o persoană să aibă un nivel adecvat de proteine în organism. Deși în mod obișnuit ...

Cât de periculos este consumul de ardei iuți?

Ardeii iuți determină o simptomatologie bogată - fapt constatat de la primul contact cu alimentul. Însă întrebarea este dacă ardeii iuți pot cauza probleme de sănătate....

META-ANALIZĂ: Beneficii vs. riscuri ale porumbului modificat genetic

Plantele de cultură modificate genetic nu doar că au eficientizat producția din punct de vedere agronomic, toxicologic și al impactului asupra mediului, dar ar putea constitui un avantaj pentru sănătatea umană. Aceasta a fost concluzia unei meta-analize publicate în Scientific Reports de o echipă de cercetători condusă de Elisa Pele...

1061 articole 1 2 ..... 161718 ..... 21 22 Înainte ›

Data actualizare: 02-09-2014 | creare: 02-09-2014 | Vizite: 50580
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!