Aportul de gluten la copii este asociat cu un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 1
©
Autor: Vasiliu Alina
O nouă cercetare arată că aportul de gluten la copiii cu vârsta de 18 luni este asociat cu o creștere de 46% a riscului de a dezvolta diabet de tip 1, pentru fiecare 10 grame în plus de gluten, consumat pe zi. Nu s-a găsit nicio asociere între aportul de gluten al mamei, în timpul sarcinii și apariția de diabet de tip 1 la copilul său.
Studiul a inclus 86.306 de copii născuți între 1999 și 2009. Riscul crescut a fost calculat folosind modelarea statistică pentru aportul de gluten la mamă, în timpul sarcinii și aportul de gluten al copilului la vârsta de 18 luni. Autorii au estimat cantitatea (g/zi) de aport de gluten printr-un chestionar de frecvență alimentară realizat în săptămâna 22 de sarcină și unul completat de tutore, atunci când copilul avea 18 luni.
În timpul unei urmăriri medii de 12,3 ani, 346 de copii au dezvoltat diabet de tip 1. Aportul mediu de gluten a fost de 13,6 grame/zi pentru mame în timpul sarcinii și de 8,8 grame/zi pentru copil la vârsta de 18 luni.
„Acest studiu sugerează că aportul de gluten al copilului, la vârsta de 18 luni, și nu aportul mamei, în timpul sarcinii, ar putea crește riscul de diabet de tip 1 la copil. Observațiile noastre pot motiva studii viitoare de intervenție pentru a stabili dacă există o asociere cauzală între cantitatea de gluten din dieta timpurie a copilului și diabetul de tip 1”, au declarat autorii studiului.
În acest studiu, principalele surse de gluten din dietă au fost cerealele și pâinea.
sursa: Science Daily
Studiul a inclus 86.306 de copii născuți între 1999 și 2009. Riscul crescut a fost calculat folosind modelarea statistică pentru aportul de gluten la mamă, în timpul sarcinii și aportul de gluten al copilului la vârsta de 18 luni. Autorii au estimat cantitatea (g/zi) de aport de gluten printr-un chestionar de frecvență alimentară realizat în săptămâna 22 de sarcină și unul completat de tutore, atunci când copilul avea 18 luni.
În timpul unei urmăriri medii de 12,3 ani, 346 de copii au dezvoltat diabet de tip 1. Aportul mediu de gluten a fost de 13,6 grame/zi pentru mame în timpul sarcinii și de 8,8 grame/zi pentru copil la vârsta de 18 luni.
„Acest studiu sugerează că aportul de gluten al copilului, la vârsta de 18 luni, și nu aportul mamei, în timpul sarcinii, ar putea crește riscul de diabet de tip 1 la copil. Observațiile noastre pot motiva studii viitoare de intervenție pentru a stabili dacă există o asociere cauzală între cantitatea de gluten din dieta timpurie a copilului și diabetul de tip 1”, au declarat autorii studiului.
În acest studiu, principalele surse de gluten din dietă au fost cerealele și pâinea.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 26-09-2019 | creare: 26-09-2019 | Vizite: 562
Bibliografie
Child's gluten intake during infancy, rather than mother's during pregnancy, linked to increased risk of developing type 1 diabetes. Url: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190918184459.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Zahărul, considerat de către consumatori macronutrientul cel mai periculos pentru sănătate
- Persoanele vegetariene sunt mai introvertite decât cele consumatoare de carne
- Aminoacizii produși de către organism pot suprima pofta de mâncare
- Dieta bazată pe consumul de vegetale a fost asociată cu reducerea riscului pentru diabet zaharat tip 2
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum