Nutriție

1157 articole 1 2 ..... 171819 ..... 23 24 Înainte ›
Promovarea de bacterii E.coli reduce riscul de boli inflamatorii intestinale

Într-o nouă cercetare publicată în Nature Microbiology, cercetătorii de la Michigan Medicine descriu modul în care bacteriile rele sunt prezente într-un număr mai mare decât bacteriile bune. Deși bacteriile E. coli prezente în multe cazuri de intoxicații alimentare, sunt normale într-un intestin norma...

Alimentația ne poate modifica ritmul circadian și răspunsul hormonal

Un studiu publicat recent în jurnalul științific Molecular Cell a descoperit că hormonii glucocorticoizi, în special cortizonul, controlează diferit nivelul zahărului și al grăsimilor pe timp de zi și pe timp de noapte, când suntem activi și când ne odihnim. (1) Cercetătorii de la Helmholtz Zentrum din München...

Modul de funcționare al sistemului nervos enteric ar putea fi pe deplin înțeles

O cercetare recentă, realizată de către oamenii de știință de la Universitatea Flinders, ar putea răspunde la una dintre cele mai vechi întrebări ale specialiștilor din domeniul medical.După mai bine de două decenii de studii, cercetătorii au reușit să identifice modul în care mecanismele neuronale din colon gestionează p...

Un avocado pe zi ajută la menținerea „colesterolului rău” la un nivel optim

Cercetări recente sugerează că prin consumul unui avocado în fiecare zi poate fi menținut în parametrii optimi nivelul colesterolului LDL, despre care se cunoaște faptul că poate crește riscul de afecțiuni cardiovasculare. În cadrul unui studiu randomizat, realizat de către cercetătorii de la Universitatea Statului Penns...

Utilizarea dispozitivelor electronice, asociată cu obiceiuri alimentare nesănătoase

Aproximativ 27% dintre adolescenți consumă o cantitate de zaharuri mai mare decât cea normală, în timp ce 21% dintre aceștia au un aport de cofeină ce depășește recomandările medicilor. Aportul crescut de băuturi carbogazoase bogate în zaharuri simple, cât și de băuturi energizante, cu un conținut crescut de cof...

Efectele restricțiilor alimentare asupra afecțiunilor asociate îmbătrânirii

Longevitatea constituie o temă intens dezbătută, umanitatea elaborând încă din cele mai vechi timpuri teorii legate de obținerea și conservarea acesteia.În ultimii ani și-a făcut apariția, susținută de numeroase voci din literatura de specialitate, o nouă teorie, care susține influența restricțiilor calorice asupra ...

Un nou tratament poate inversa boala celiacă

Rezultatele unui nou studiu clinic arată că este posibilă inducerea toleranței imune la gluten în cazul persoanelor cu boală celiacă. Tehnologia folosește o nanoparticulă biodegradabilă care conține gluten și care transmite sistemului imunitar semnale că antigenul (alergenul) este sigur. Nanoparticula acționează ca un cal troian...

Reducerea aportului alimentar ar putea prelungi viața dacă adopți acest obicei din tinerețe

Aportul alimentar redus poate ajuta oamenii să trăiască mai sănătos și își prelungească durata de viața, conform rezultatelor provenite din multiple studii alimentare. Cu toate acestea, sunt cunoscute puține lucruri despre momentul în care este necesar ca aportul alimentar să scadă, astfel încât beneficiile asupr...

Lipsa de somn, incriminată pentru alegerile alimentare nesănătoase

Privarea de somn modifică comportamentul alimentar și modul în care creierul răspunde la mirosuri, inclusiv la cele provenite de la mâncare. Conform unei noi cercetări, lipsa de somn îi face pe oameni să aibă o dorință accentuată de a consuma alimente bogate în calorii....

Noi metode care ajută la schimbarea obiceiurilor alimentare

Un nou studiu publicat în revista INFORMS Marketing Science consideră că oferirea unor imbolduri ajută la promovarea unei alimentații sănătoase. Cercetătorii au analizat 96 de studii care au testat diverse metode, concentrându-se pe îmbunătățirea alegerilor și a obiceiurilor alimentare. Cercetătorii au ajuns la concluz...

Consumul de alimente sănătoase reduce simptomele depresiei

O alimentație sănătoasă poate îmbunătăți simptomele depresive ale tinerilor, potrivit unui studiul publicat în Plos One. La studiu au luat parte 76 de studenți care prezentau simptome de depresie moderată până la severă și urmau o dietă nesănătoasă, bogată în alimente procesate, zahăr și grăsimi saturate....

Cercetătorii investigează efectele fibrelor dietetice la șoareci

Oamenii aleg alimentele pe care le consumă în funcție de aspect, miros și gust. Dar microbii din intestine folosesc un sistem de clasificare diferit - unul care se bazează pe componentele moleculare care alcătuiesc diferite fibre. Într-un studiu publicat în revista Cell, oamenii de știință au descoperit componente particul...

Aportul de gluten la copii este asociat cu un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 1

O nouă cercetare arată că aportul de gluten la copiii cu vârsta de 18 luni este asociat cu o creștere de 46% a riscului de a dezvolta diabet de tip 1, pentru fiecare 10 grame în plus de gluten, consumat pe zi. Nu s-a găsit nicio asociere între aportul de gluten al mamei, în timpul sarcinii și apariția de diabet de tip...

Cercetătorii au realizat un studiu complet al gazelor intestinale

O cercetare condusă de UNSW Sydney și publicată în Nature Review Gastroenterology & Hepatology a examinat toate literaturile disponibile despre gazele gastrointestinale, interacțiunile lor cu microbiomul intestinului, tulburările asociate și modul în care pot fi măsurate și analizate. Autorii au examinat principalele gaze ca...

Dieta vegană ajută la scăderea în greutate

O nouă cercetare prezentată în cadrul Annual Meeting of the European Association for the Study of Diabetes din Barcelona sugerează că o dietă vegană de 16 săptămâni poate stimula microbii intestinali care ajută la îmbunătățirea greutății, compoziției corpului și la controlul zahărului din sânge.La studiu au ...

Care sunt factorii care influențează alegerile alimentare?

Simțul vizual poate influența preferințele alimentare ale unei persoane. Afirmația conform căreia mâncăm mai întâi cu ochii este confirmată de cercetări academice.Specialiștii au studiat impactul pe care modul de prezentare al unui anumit aliment îl are asupra consumatorului și dacă o prezentare atractivă ar pute...

O dietă scăzută în grăsimi oferă beneficii pe termen lung

Un studiu realizat de cercetătorii de la Fred Hutchinson Cancer Research Center a dovedit că o dietă cu un conținut scăzut de grăsimi, însoțită de un aport crescut de fructe, legume și cereale a redus riscul de deces al cancerului de sân, a încetinit progresia diabetului și a prevenit bolile coronariene. La studiu au par...

Dietele bogate în grăsimi, efecte negative asupra creierului

Factor de risc pentru numeroase boli metabolice, cardiovasculare sau de sănătate dentară, alimentația nesănătoasă afectează creierul, conform unui studiu recent. Cercetătorii au descoperit faptul că dietele nesănătoase, de regulă asociate cu obezitatea, contribuie la apariția unor nereguli de funcționare în regiunea hipotalamus...

Consumul de băuturi răcoritoare cu zaharuri crește riscul de deces

Băuturile răcoritoare, numite frecvent băuturi carbogazoase, pot aduce prejudicii sănătății organismului, numeroase studii fiind efectuate pentru depistarea efectelor negative pe care consumul regulat de băuturi carbogazoase le provoacă. Asocierea între consumul de băuturi răcoritoare și mortalitate a fost de-a lungul timpului pro...

Cafeaua previne apariția calculilor biliari

Consumul de cafea poate ajuta la reducerea riscului de apariție a calculilor biliari, potrivit unui nou studiu publicat în Journal of Internal Medicine.Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de 104.493 de persoane și s-a desfășurat pe o perioadă de 8 ani. Rezultatele au indicat că cei care au consumat mai mult de 6 căni de cafea ...

Noi perspective în tratamentul bolilor intestinale

Cercetătorii de la VIB-KU Leuven Center for Microbiology au descoperit că Saccharomyces boulardii, o ciupercă cu proprietăți probiotice poate produce cantități crescute de acid acetic. De asemenea, s-a descoperit o bază genetică prin care a putut fi modificată această abilitate. În anul 1923 un cercetător francez a izolat o ciuper...

Trecerea la o dietă bazată pe consumul de legume poate înrăutății deficiențele nutritive

Deși lăudabilă, intenția de a trece la o dietă bazată pe consumul de fructe și legume ar putea să afecteze într-un mod negativ sănătatea. Deficiența de colină, un nutrient exponențial organismului, implicat în funcționarea normală a creierului, poate fi înrăutățită la persoanele care aleg să consume cu regulari...

Cum poate stresul să scadă pofta de mâncare?

Cercetătorii din cadrul Centrului Medical de Știință al Universității din Texas au descoperit un neurocircuit care, atunci când este activat, determină creșterea nivelului de stres și reduce dorința de a mânca. Studiul acestora, publicat în revista Nature Communications, a fost realizat pe șoarecii de laborator. Deoarec...

Riscul de a dezvolta boala celiacă, influențat de aportul de gluten

Un amplu studiu, efectuat de către Daniel Agardh, împreună cu cercetători de la Universitatea Lund, confirmă asocierea între aportul de gluten și riscul bolii celiace. Conform acestui studiu, riscul de a dezvolta boala celiacă este legat de cantitatea de gluten consumată, copii cu un consum crescut de gluten în primii cinci...

Merele organice au mai multe bacterii benefice decât cele convenționale

Un nou studiu arată că merele organice au o comunitate bacteriană mai diversă și mai echilibrată - ceea ce le-ar putea face o variantă mai sănătoasă decât merele convenționale. „Bacteriile, ciupercile și virusurile din alimente colonizează tranzitoriu intestinul. Gătitul ucide majoritatea acestora, astfel încât...

Dieta Paleo crește riscul de boli cardiace

Oamenii care urmează dieta Paleo sunt predispuși la apariția bolilor de inimă, potrivit primul studiu major care a examinat impactul acestui regim alimentar asupra bacteriilor intestinale. Cercetătorii de la Edith Cowan University au analizat diferențele dintre 44 de persoane care au adoptat dieta Paleo și alte 47 de persoane care au urmat o...

Cantitatea și varietatea gustărilor oferite copiilor influențează riscul de obezitate

Un nou studiu a constatat că gustările diverse și oferite în cantități mari îi încurajează pe copii să mănânce mai mult - și această practică poate contribui la riscul de obezitate. Rezultatele au fost publicate în revista științifică International Journal of Obesity. În timpul studiului, copiilor ...

Postul intermitent și o dietă hipocalorică pot fi soluția perfectă

În urma unui studiu cu distribuție aleatorie, s-a ajuns la concluzia că femeile supraponderale care au ținut o dietă cu un conținut scăzut de calorii și au postit 3 zile pe săptămână au pierdut mai mult în greutate și au obținut markeri cardiometabolici mai buni decât femeile care și-au redus doar consumul de ca...

Alunele îmbunătățesc nivelul de micronutrienți la adulții în vârstă

Un nou studiu realizat de Oregon State University sugerează că adăugarea de alune în dieta zilnică poate îmbunătăți semnificativ nivelul a doi micronutrienți cheie. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 32 de persoane de 55 de ani sau mai în vârstă care au consumat zilnic, timp de 16 săptămâni, 57 de gr...

Legumele proaspete și salata - un pericol pentru sănătate?

Un studiu realizat de institutul de cercetare Julius Kühn a descoperit că anumite bacterii rezistente pot ajunge pe salata verde din supermarket. (1) Pentru acest experiment, cercetătorii au cumpărat salată mixtă de rucola și coriandru dintr-un supermarket german. Testele s-au focusat asupra rezistenței bacteriei E. coli la tetraciclin...

Alimentele fără gluten pot avea beneficii chiar și pentru persoanele sănătoase

Un studiu recent publicat în revista științifică Nature Communications a descoperit că o dietă cu un conținut redus de gluten ajută la reducerea balonării și are un efect ușor de slăbire. (1) Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au observat aceste lucruri într-un studiu care a analizat efectele unui consum redus de...

Postul intermitent nu este mai eficient decât dietele obișnuite

Postul intermitent te ajută să slăbești dar nu este mai benefic decât dietele obișnuite. Aceasta este concluzia la care a ajuns o echipă de cercetători din Germania. (1) Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de știință au observat 150 de persoane obeze pe o perioadă de un an. Dintre aceștia, un grup a urmat o dietă bazat...

Dieta low-carb, eficiență sporită pe termen lung, prin arderea mai multor calorii

Populară încă din secolul al XVII-lea, perioadă în care au fost publicate multiple ediții tipărite ale cărților de nutriție, dieta cu conținut scăzut de carbohidrați a fost reconfirmată de studii. Conform unul studiu publicat în acest an, dieta low-carb determină o ardere rapidă şi eficientă a caloriilor, fără a ...

Uleiul din semințe de bumbac - benefic în scăderea colesterolului

Cercetătorii de la University of Georgia au demonstrat că persoanele care urmează o dietă zilnică bogată în grăsimi la care s-a adăugat ulei din semințe de bumbac au un nivel mult mai scăzut al colesterolului „rău”. ...

Cum ne influențează mâncarea sănătatea și starea de spirit

Tribul Tsimane (citit Cimanei) este considerat de cercetători ca fiind cel mai sănătos atunci când vine vorba de sănătatea arterială. Bolile de inimă sunt aproape absente la fel și diabetul de tip 2, hipertensiunea apare în cazuri foarte rare, colesterolul are un nivel normal iar obezitatea este doar un cuvânt în dic...

Consumul zilnic de nuci - pentru controlul greutății și beneficii cardiovasculare (AHA 2018)

Două studii recente prezentate la conferința organizată de American Heart Association au arătat că nucile previn excesul ponderal și au beneficii pentru inimă. Primul studiu a analizat efectul consumului de nuci, arahide și alte varietăți asupra greutății corporale iar al doilea a examinat efectul consumului de nuci asupra senzației de...

Dietele sărace în carbohidrați cresc riscul de mortalitate

Potrivit unui nou studiu prezentat la ESC Congress 2018, dietele cu un conținut scăzut de carbohidrați sunt nesigure și ar trebui evitate. „Am constatat că persoanele care au consumat o dietă săracă în carbohidrați au fost expuse unui risc mai mare de deces prematur, accident vascular cerebral și cancer”, a declarat auto...

O pierdere mai mare în greutate influențează pozitiv sănătatea metabolică

Un studiu realizat de cercetătorii de la University of Texas School of Public Health din Houston a analizat implicațiile unei pierderi mari în greutate. La studiu au participat 7.670 de persoane supraponderale sau obeze care au dorit să piardă în greutate. Cercetătorii au folosit date de la participanți privind greutatea actuală,...

Femeile și bărbații reacționează diferit la dieta cu un conținut caloric scăzut

Un nou studiu demonstrează că o dietă cu un conținut scăzut de calorii determină efecte metabolice diferite la femei în comparație cu bărbații. Conform rezultatelor publicate în revista Diabetes, Obesity and Metabolism, specialiștii au observat că bă...

Consumul de ghimbir reduce respirația urât mirositoare

O echipă de cercetare de la Technical University of Munich și de la Leibniz- Institute for Food Systems Biology a descoperit că antioxidantul 6-gingerol din ghimbir reduce respirația urât mirositoare. Studiul a investigat modul în care compoziția chimică a diverselor produse alimentare influențează gustul sau mirosul caracterist...

Senzorul intraoral pentru verificarea nivelului de sodiu ar putea contribui la controlul hipertensiunii arteriale

Pentru persoanele care suferă de hipertensiune arterială și alte afecțiuni asociate cu aceasta, consumul de sare în exces duce la creșterea tensiunii arteriale și poate duce la complicații. Pentru a monitoriza cantitatea de sare consumată, cercetărtorii vin cu o soluție: un senzor flexibil, un sistem wireless, care a fost proiectat ...

Senzația de foame influențează modului în care estimăm porțiile de mâncare

Conform unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Ben-Gurion University of the Negev (BGU) este anulată vechea teorie conform căreia servirea mâncării pe farfurii mici conduce la o scădere a numărului de calorii consumate. Noile cercetări demonstrează că, atunci când oamenii sunt înfometați este mult mai probabil s...

Sensibilitatea la amar a fost asociată cu riscul de cancer

Potrivit unui studiu cu durata a 20 de ani care cercetează asocierile între dietă și boli cronice, femeile în vârstă cu o sensibilitate la aromele amare au un risc mai mare de cancer, comparativ cu femeile care nu au această sensibilitate. Cercetările au început din anul 1995, iar rezultatele au fost publicate în...

Cum te poate ajuta dieta 16:8 să pierzi în greutate?

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii din cadrul UIC (University of Illinois at Chicago) și publicat în jurnalul Nutrition and Healty Aging, postul zilnic de la ora 18:00 la 10:00, timp de 12 săptămâni, a fost asociat cu reducerea în greutate, fără alte modificări dietetice sau de stil de viață.Deși mesajul cheie...

Persoanele sănătoase pot lua suplimente cu probiotice?

Deși asociem periclitarea sănătății microbiomului intestinal cu administrarea antibioticelor, echilibrul florei intestinale atât cantitativ, cât și calitativ, este profund alterat de o dietă dezechilibrată, deficitară în fibre, de inactivitatea fizică și implicit de expunerea prelungită la stres.Studiu: Stresul social ...

Asociația Americană a Inimii recomandă 2 porții de pește pe săptămână pentru sănătatea cardiovasculară

Comitetul de experți din cadrul Asociației Americane a Inimii (American Heart Association, AHA) confirmă rolul consumului de pește de două ori pe săptămână la adulți pentru reducerea riscului de insuficiență cardiacă congestivă, de afecțiuni coronariene, stop cardiac și accident vascularcerebral ischemic. Recomandările dieteti...

Dieta vegetariană/ flexitariană, benefică pentru talie și avantajoasă pentru buzunar

Adoptarea unei diete vegetariene sau semi-vegetariene pentru a scădea în greutate sau pentru optimizarea stării de sănătate ar putea fi o experiență mai puțin copleșitoare decât se presupune, deoarece te poți bucura de beneficiile asupra sănătății adoptând doar parțial o dietă bazată pe alimente de origine vegetal...

Publicitatea la alimente tip junk food, asociată cu excesul caloric la adolescenți

Deși nu constituie o noutate, în prezent măsurile nu există deloc sau sunt insuficiente pentru a reduce impactul merketing-ului la alimente asupra comportamentului alimentar și a sănătății copiilor și adolescenților. Odată cu majorarea timpului petre...

Ești „nutricondriac”?

Odată cu liberalizarea accesului la informațiile științifice și dezvoltarea industriei strategiilor pentru slăbit, interesul față de dietă și nutriție este mai mare ca niciodată. Deși este binevenită informarea corectă a populației cu privire la principiile alimentației echilibrate, conspirațiile nutriționale, faptul că persoane...

Sunt eficiente suplimentele de vitamine și minerale pentru prevenția bolilor cardiovasculare?

Potrivit unei analize sistematice publicate în Journal of the American College of Cardiology, administrarea de multivitamine, vitamina D, calciu sau vitamina C – care se numără printre cele mai comune suplimente alimentare – nu a constituit niciun avantaj, dar nici un risc adițional în ceea ce privește prevenția bolilor...

1157 articole 1 2 ..... 171819 ..... 23 24 Înainte ›

Data actualizare: 02-09-2014 | creare: 02-09-2014 | Vizite: 51057
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!