Combinarea îndulcitorilor săraci în calorii cu carbohidrații are efecte negative asupra organismului
©
Autor: Teodorescu Mihai
Persoanele care consumă periodic băuturi sărace în carbohidrați, îndulcite cu sucraloză, în combinație cu alimente cu carbohidrați sub formă de zahăr, pot experimente răspunsuri metabolice şi neuronale problematice, se arată într-un studiu recent.
În schimb, persoanele care optează pentru consumul băuturilor îndulcite cu zahăr, sau doar al băuturilor care conțin îndulcitori cu conținut scăzut de calorii, nu au arătat nicio modificare a creierului sau a răspunsului metabolic la zaharuri.
Îndulcitorii săraci în carbohidrați continuă să reprezinte un subiect care atrage interesul cercetătorilor, numeroase dezbateri fiind pornite de la premisa conform căreia aceşti îndulcitori ar putea să ajute la pierderea în greutate. Numeroase studii efectuate în ultimii ani au contrazis această teorie, raportând perturbări ale metabolismului uman în urma consumului zaharurilor săracte în carbohidrați.
Pentru rezolvarea dezbaterilor cu privire la îndulcitorii săraci în carbohidrați, cercetătorii de la Universitatea Yale au realizat un studiu în cadrul căruia au testat teoria conform căreia consumul de alimente și băuturi dulci fără calorii „decuplează” percepția gustului dulce din consumul de energie. Noul studiu, la care au luat parte 45 de persoane, demonstrează că ipoteza de decuplare este greșită. Mai degrabă, concluziile sugerează faptul că prin consumul de îndulcitori cu conținut scăzut de calorii, în combinație cu carbohidrați, poate fi afectat metabolismul uman.
Studiul a arătat că persoanele care beau periodic băuturi cu sucraloză, îndulcitor regăsit în băuturile răcoritoare cu conținut scăzut de calorii, bomboane, batoane pentru micul dejun și alte produse, au experimentat răspunsuri metabolice și neuronale negative, însă numai atunci când un carbohidrat sub formă de zahăr a fost adăugat băuturii. „Subiecții au avut șapte băuturi cu un conținut scăzut de calorii, fiecare conținând echivalentul a două pachete de Splenda, pe parcursul a două săptămâni. Am remarcat că, atunci când băutura a fost consumată doar cu îndulcitorul sărac în calorii, nu s-au observat modificări; cu toate acestea, atunci când aceeași cantitate de îndulcitor cu conținut scăzut de calorii a fost consumată cu un carbohidrat adăugat la băutură, metabolismul zahărului și răspunsul creierului la zahăr au fost afectate.”, a declarat autorul studiului, Dana Small, profesor de psihiatrie și psihologie și director al Centrului de Cercetare pentru Dieta Modernă și Fiziologie.
sursa: Science Daily
În schimb, persoanele care optează pentru consumul băuturilor îndulcite cu zahăr, sau doar al băuturilor care conțin îndulcitori cu conținut scăzut de calorii, nu au arătat nicio modificare a creierului sau a răspunsului metabolic la zaharuri.
Îndulcitorii săraci în carbohidrați continuă să reprezinte un subiect care atrage interesul cercetătorilor, numeroase dezbateri fiind pornite de la premisa conform căreia aceşti îndulcitori ar putea să ajute la pierderea în greutate. Numeroase studii efectuate în ultimii ani au contrazis această teorie, raportând perturbări ale metabolismului uman în urma consumului zaharurilor săracte în carbohidrați.
Pentru rezolvarea dezbaterilor cu privire la îndulcitorii săraci în carbohidrați, cercetătorii de la Universitatea Yale au realizat un studiu în cadrul căruia au testat teoria conform căreia consumul de alimente și băuturi dulci fără calorii „decuplează” percepția gustului dulce din consumul de energie. Noul studiu, la care au luat parte 45 de persoane, demonstrează că ipoteza de decuplare este greșită. Mai degrabă, concluziile sugerează faptul că prin consumul de îndulcitori cu conținut scăzut de calorii, în combinație cu carbohidrați, poate fi afectat metabolismul uman.
Studiul a arătat că persoanele care beau periodic băuturi cu sucraloză, îndulcitor regăsit în băuturile răcoritoare cu conținut scăzut de calorii, bomboane, batoane pentru micul dejun și alte produse, au experimentat răspunsuri metabolice și neuronale negative, însă numai atunci când un carbohidrat sub formă de zahăr a fost adăugat băuturii. „Subiecții au avut șapte băuturi cu un conținut scăzut de calorii, fiecare conținând echivalentul a două pachete de Splenda, pe parcursul a două săptămâni. Am remarcat că, atunci când băutura a fost consumată doar cu îndulcitorul sărac în calorii, nu s-au observat modificări; cu toate acestea, atunci când aceeași cantitate de îndulcitor cu conținut scăzut de calorii a fost consumată cu un carbohidrat adăugat la băutură, metabolismul zahărului și răspunsul creierului la zahăr au fost afectate.”, a declarat autorul studiului, Dana Small, profesor de psihiatrie și psihologie și director al Centrului de Cercetare pentru Dieta Modernă și Fiziologie.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 10-03-2020 | creare: 10-03-2020 | Vizite: 634
Bibliografie
Resolving bitter debate over low-cal sweeteners, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200303113339.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Cercetătorii au dezvoltat un nou tip de ciocolată, mai hrănitoare și cu efecte minime asupra mediului
- Cercetătorii pun la îndoială recomandările OMS privind îndulcitorii artificiali
- Legătura dintre fructele uscate și osteoartrită
- Cartoful, sursă de proteine de înaltă calitate benefică pentru sănătatea mușchilor femeilor
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum