Consumul de băuturi răcoritoare cu zaharuri crește riscul de deces
©
Autor: Teodorescu Mihai
Băuturile răcoritoare, numite frecvent băuturi carbogazoase, pot aduce prejudicii sănătății organismului, numeroase studii fiind efectuate pentru depistarea efectelor negative pe care consumul regulat de băuturi carbogazoase le provoacă. Asocierea între consumul de băuturi răcoritoare și mortalitate a fost de-a lungul timpului probată în multiple studii, majoritatea acestor studii oferind rezultate pozitive.
Un amplu studiu, efectuat de către Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului, confirmă faptul că persoanele care consumă cantități mari de băuturi răcoritoare îndulcite cu zahăr sau zaharuri artificiale au un risc mai mare de mortalitate. Datorită numărului mare de participanți și a credibilității oferite de autorul studiului, rezultatele ar trebui să atragă atenția consumatorilor, cât și al specialiștilor din domeniul alimentar.
Studiul s-a bazat pe datele obținute de la mai mult de 450.000 de persoane din zece țări de pe teritoriul Europei. Perioada medie de urmărire a fost de peste 16 ani, subiecții fiind incluși în cadrul grupării europene de investigații prospective în cancer și nutriție. Conform rezultatelor finale ale studiului, riscul de mortalitate a fost crescut la persoanele cu un consum zilnic de două sau mai multe pahare de băuturi răcoritoare îndulcite cu zahăr sau îndulcitori artificiali. Prin comparație, participanții care beau mai puțin de un pahar de băuturi răcoritoare pe lună au avut un risc semnificativ mai mic de mortalitate. De asemenea, a fost depistată o asociere între consumul a două sau mai multe pahare pe zi și decesele cauzate de bolile circulatorii, în timp ce consumul unui pahar pe zi a fost asociat cu decesele cauzate de bolile digestive.
Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului, membră a Organizației Mondiale a Sănătății, este implicată în cercetări epidemiologice și de laborator, misiunea sa fiind aceea de coordonare și de efectuare a cercetărilor cu privire la cauzele cancerului la om și la mecanismele carcinogenezei. Totodată, agenția este responsabilă de dezvoltarea unor strategii științifice eficiente în combaterea cancerului.
Sursa: Science Daily
Un amplu studiu, efectuat de către Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului, confirmă faptul că persoanele care consumă cantități mari de băuturi răcoritoare îndulcite cu zahăr sau zaharuri artificiale au un risc mai mare de mortalitate. Datorită numărului mare de participanți și a credibilității oferite de autorul studiului, rezultatele ar trebui să atragă atenția consumatorilor, cât și al specialiștilor din domeniul alimentar.
Studiul s-a bazat pe datele obținute de la mai mult de 450.000 de persoane din zece țări de pe teritoriul Europei. Perioada medie de urmărire a fost de peste 16 ani, subiecții fiind incluși în cadrul grupării europene de investigații prospective în cancer și nutriție. Conform rezultatelor finale ale studiului, riscul de mortalitate a fost crescut la persoanele cu un consum zilnic de două sau mai multe pahare de băuturi răcoritoare îndulcite cu zahăr sau îndulcitori artificiali. Prin comparație, participanții care beau mai puțin de un pahar de băuturi răcoritoare pe lună au avut un risc semnificativ mai mic de mortalitate. De asemenea, a fost depistată o asociere între consumul a două sau mai multe pahare pe zi și decesele cauzate de bolile circulatorii, în timp ce consumul unui pahar pe zi a fost asociat cu decesele cauzate de bolile digestive.
Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului, membră a Organizației Mondiale a Sănătății, este implicată în cercetări epidemiologice și de laborator, misiunea sa fiind aceea de coordonare și de efectuare a cercetărilor cu privire la cauzele cancerului la om și la mecanismele carcinogenezei. Totodată, agenția este responsabilă de dezvoltarea unor strategii științifice eficiente în combaterea cancerului.
Sursa: Science Daily
Data actualizare: 16-09-2019 | creare: 16-09-2019 | Vizite: 642
Bibliografie
Association between soft drink consumption and mortality in 10 European countries, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190905090929.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Compuși fenolici din cireșe și fructe de pădure pentru managementul bolilor cronice și reducerea riscului cardiovascular
- Alimentele ultraprocesate au un impact alarmant asupra sănătății noastre
- Servirea unui sos la o gustare sărată promovează foarte mult aportul de calorii
- Alimentele ultra-procesate sunt un pericol real pentru sănătatea ficatului
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum