Lipsa de somn, incriminată pentru alegerile alimentare nesănătoase
Autor: Teodorescu Mihai
Privarea de somn modifică comportamentul alimentar și modul în care creierul răspunde la mirosuri, inclusiv la cele provenite de la mâncare. Conform unei noi cercetări, lipsa de somn îi face pe oameni să aibă o dorință accentuată de a consuma alimente bogate în calorii.
Atunci când suntem privați de somn este posibil ca anumite zone din creier să nu obțină suficiente informații despre alimente și mirosurile lor. Sistemul olfactiv este, de asemenea, afectat de privarea de somn, deoarece accentuează mirosurile alimentare pentru creier. Cercetările anterioare au arătat că privarea de somn crește producția unor anumite endocannabinoide, care în mod natural sunt produse de către organism și care au o importanță deosebită în comportamentul alimentar și în modul în care creierul răspunde la mirosuri.
În cadrul unui experiment, la care au luat parte 29 de bărbați și femei, au fost investigate modificările de producție a compușilor endocannabinoizi. Participanții la studiu au fost împărțiți în două grupuri. Subiecții din primul grup au avut un somn normal timp de patru săptămâni, după care au dormit doar patru ore pe noapte. În cazul subiecților din grupul secund, experiența a fost inversată. Anchetatorii au oferit subiecților un meniu controlat pentru micul dejun, prânz și cină, dar și un bufet de gustări. La finalul cercetărilor, au fost evidențiate schimbări în alegerile alimentare, ce au fost influențate de numărul de ore dormite în fiecare noapte.
Cercetătorii au descoperit că nivelul compusului endocannabinoid 2OG crește după o noapte în care nu dormim, creșterea fiind legată de modificările în selecția alimentară. Totodată, prin utilizarea unui scaner RMN, oamenii de știință au putut observa că activitatea la nivelul cortexului piriform, regiune a creierului care primește informații provenite din nas, diferă mult între mirosurile alimentare și non-alimentare, atunci când subiecții sunt privați de somn. În mod normal, cortexul piriform trimite informații către cortexul insular, o regiune a creierului care primește semnale despre mirosul sau gustul alimentelor, cât și despre cantitatea de mâncare existentă în stomac. Atunci când au fost analizați subiecții care nu au dormit pentru o noapte, a fost evidențiată o conectivitate redusă între cele două regiuni ale creierului.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Dietele care promovează sănătatea planetară pot reduce riscul de sângerare sau cheaguri de sânge în creier
- Asocierea dintre consumul de pește mic și mortalitatea de orice cauză în rândul japonezilor
- Cum interacționează acidul acetilsalicilic și warfarina cu diferiți nutrienți?
- Consumul de fructe de mare a fost corelat cu expunerea la substanțele chimice eterne
- Ce medicamente folosiți pentru somn ?
- Insomnie - servici a doua zi
- Ce recomandati Rivotril sau diazepam pt somn? sau este si altceva mai bun?
- Nu pot dormi noptea, decât 4 ore.