O uniformizare a dietei la nivel global aduce cu sine beneficii, dar și probleme
©
Autor: Patriche Silvia
Un studiu publicat recent în revista științifică Nature a arătat o schimbare radicală a dietelor globale în ultimii 50 ani. (1)
Raportul întocmit de cercetătorii de la Universitatea Kent a concluzionat că dezvoltarea furnizării de alimente a ajutat la susținerea unor diete sănătoase în unele colțuri ale lumii, în timp ce în altele a dus la obezitate sau chiar subnutriție. Studiul a urmărit furnizarea alimentelor între 1960 și 2010 pentru 171 de țări de pe tot cuprinsul lumii. (2)
Rezultatele au arătat că țări precum Coreea de Sud, China sau Taiwan au suferit cele mai mari schimbări alimentare în ultimele decade. Astfel, carnea, ouăle, legumele, fructele de mare și alimentele procesate cu zahăr au început să ocupe tot mai mult din dieta zilnică a locuitorilor acestor țări. Pe de altă parte, consumul de zahăr și de alimente bogate în grăsimi saturate a scăzut în țări precum Canada, Australia, SUA și Marea Britanie. Restul țărilor din lume a început să consume mai multe legume, iar zona subsahariană continuă se se confrunte cu o lipsă acută a diversității alimentare, motiv pentru care regiunea încă are un grad ridicat de malnutriție.
Dacă mass-media a ajutat la răspândirea dietei tradiționale asiatice, introducerea alimentelor procesate în aceste zone a dus cu sine la o creștere a obezității. Pe de altă parte, creșterea veniturilor observată la nivel global în ultimii 50 ani a stimulat alegerea unor alimente mai sănătoase. (3)
Sursa: Science Daily
Raportul întocmit de cercetătorii de la Universitatea Kent a concluzionat că dezvoltarea furnizării de alimente a ajutat la susținerea unor diete sănătoase în unele colțuri ale lumii, în timp ce în altele a dus la obezitate sau chiar subnutriție. Studiul a urmărit furnizarea alimentelor între 1960 și 2010 pentru 171 de țări de pe tot cuprinsul lumii. (2)
Rezultatele au arătat că țări precum Coreea de Sud, China sau Taiwan au suferit cele mai mari schimbări alimentare în ultimele decade. Astfel, carnea, ouăle, legumele, fructele de mare și alimentele procesate cu zahăr au început să ocupe tot mai mult din dieta zilnică a locuitorilor acestor țări. Pe de altă parte, consumul de zahăr și de alimente bogate în grăsimi saturate a scăzut în țări precum Canada, Australia, SUA și Marea Britanie. Restul țărilor din lume a început să consume mai multe legume, iar zona subsahariană continuă se se confrunte cu o lipsă acută a diversității alimentare, motiv pentru care regiunea încă are un grad ridicat de malnutriție.
Dacă mass-media a ajutat la răspândirea dietei tradiționale asiatice, introducerea alimentelor procesate în aceste zone a dus cu sine la o creștere a obezității. Pe de altă parte, creșterea veniturilor observată la nivel global în ultimii 50 ani a stimulat alegerea unor alimente mai sănătoase. (3)
Sursa: Science Daily
Data actualizare: 21-01-2020 | creare: 21-01-2020 | Vizite: 557
Bibliografie
1. Global diets are converging, with benefits and problems, https://www.sciencedaily.com/releases/2020/01/200114101706.htm2. Multidimensional characterization of global food supply from 1961 to 2013, https://www.nature.com/articles/s43016-019-0012-2
3. Rising Burden of Obesity in Asia, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2939400/
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni