Reducerea aportului alimentar ar putea prelungi viața dacă adopți acest obicei din tinerețe
©
Autor: Teodorescu Mihai
Aportul alimentar redus poate ajuta oamenii să trăiască mai sănătos și își prelungească durata de viața, conform rezultatelor provenite din multiple studii alimentare. Cu toate acestea, sunt cunoscute puține lucruri despre momentul în care este necesar ca aportul alimentar să scadă, astfel încât beneficiile asupra sănătății generale a organismului să fie unele reale.
Echipe de cercetători de la Institutul Max Planck au efectuat un studiu pe șoarecii de laborator, scopul fiind acela de a descoperi dacă există efecte benefice în urma reducerii aportului alimentar la bătrânețe.
Oamenii de știință au arătat că șoarecii în vârstă nu au reacții similare cu șoarecii tineri, odată cu schimbarea dietei. Conform studiului, șoarecii devin mai sănătoși doar dacă reduc consumul de alimente mai devreme în viață. În cazul șoarecilor în vârstă, nu au fost evidențiate beneficii reale în urme reducerii aportului alimentar, speranța de viață fiind aceeași, indiferent dacă există sau nu o reducere a cantității alimentelor consumate. În schimb, în cazul șoarecilor tineri, o scădere a aportului alimentar zilnic cu 40% are efecte benefice asupra sănătății, determinând creșterea speranței de viață. În urma investigației genelor în diferite organe ale corpului șoarecilor, s-a remarcat o adaptabilitate rapidă în activitatea genelor în ficatul șoarecilor tineri, după trecerea acestora la o dietă mai săracă în alimente. La șoareci bătrâni, activitatea nu a fost similară, iar procesul a afectat în principal mitocondriile, organitele celulare cu un rol esențial în procesul de îmbătrânire.
Cercetătorii recomandă stabilirea unor comportamente sănătoase devreme în viață, astfel încât sănătatea la bătrânețe să fie îmbunătățită și speranța de viață să fie prelungită. Efortul de reducere a aportului alimentar trebuie să fie unul susținut, deoarece revenirea la alimentația propriu-zisă după o perioadă de timp face ca toate beneficiile să se anuleze.
sursa: Science Daily
Echipe de cercetători de la Institutul Max Planck au efectuat un studiu pe șoarecii de laborator, scopul fiind acela de a descoperi dacă există efecte benefice în urma reducerii aportului alimentar la bătrânețe.
Oamenii de știință au arătat că șoarecii în vârstă nu au reacții similare cu șoarecii tineri, odată cu schimbarea dietei. Conform studiului, șoarecii devin mai sănătoși doar dacă reduc consumul de alimente mai devreme în viață. În cazul șoarecilor în vârstă, nu au fost evidențiate beneficii reale în urme reducerii aportului alimentar, speranța de viață fiind aceeași, indiferent dacă există sau nu o reducere a cantității alimentelor consumate. În schimb, în cazul șoarecilor tineri, o scădere a aportului alimentar zilnic cu 40% are efecte benefice asupra sănătății, determinând creșterea speranței de viață. În urma investigației genelor în diferite organe ale corpului șoarecilor, s-a remarcat o adaptabilitate rapidă în activitatea genelor în ficatul șoarecilor tineri, după trecerea acestora la o dietă mai săracă în alimente. La șoareci bătrâni, activitatea nu a fost similară, iar procesul a afectat în principal mitocondriile, organitele celulare cu un rol esențial în procesul de îmbătrânire.
Cercetătorii recomandă stabilirea unor comportamente sănătoase devreme în viață, astfel încât sănătatea la bătrânețe să fie îmbunătățită și speranța de viață să fie prelungită. Efortul de reducere a aportului alimentar trebuie să fie unul susținut, deoarece revenirea la alimentația propriu-zisă după o perioadă de timp face ca toate beneficiile să se anuleze.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 28-10-2019 | creare: 28-10-2019 | Vizite: 676
Bibliografie
Reduced food intake in old mice can no longer improve health, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/10/191023104622.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- „Ești ceea ce mănânci” - analiza exactă a alimentelor pe care le consumăm
- Favorizarea alimentelor procesate minim în dietă nu înseamnă neapărat o alimentație sănătoasă
- Equolul: un metabolit al microbiomului intestinal cu potențiale efecte antitumorale
- Moringa oleifera - planta cu ajutorul căreia persoanele cu boală celiacă s-ar putea bucura de o pâine sănătoasă
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum