Un regim bogat în proteine promovează formarea plăcii de aterom
Un nou studiu efectuat pe șoricei de laborator sugerează că un regim bogat în proteine promovează formarea de plăci de aterom (ateroscleroză) la nivelul arterelor. Mai mult, acest regim determină construirea plăcilor ateromatoase instabile, adică care se pot rupe ușor, determinând blocarea vaselor de sânge, cu creșterea riscului de infarct miocardic.
Studiul a fost publicat în revista Nature Metabolism.
Este bine cunoscut faptul că dietele hiperproteice favorizează scăderea în greutate, ceea ce le-a crescut popularitatea în ultimul timp. Totuși, atât studiile efectuate pe cobai cât și unele studii epidemiologice la oameni sugerează o corelație între dietele bogate în proteine și ricul de boală cardiovasculară.
Cercetătorii au studiat inițial cobaii supuși unei diete bogate în grăsimi, pentru a favoriza procesul de ateroscleroză. Unii șoricei au primit alimente bogate în grăsimi dar scăzute în proteine iar alții, bogate atât în grăsimi cât și în proteine. Pentru a observa efectul proteinelor asupra sănătății cardiovasculare, cercetătorii au triplat cantitatea de proteine, acestea crescând numărul de calorii de la 15% la 46%.
Rezultatele arată că șoriceii supuși unui regim bogat în grăsimi și în proteine au dezvoltat un grad mai sever de ateroscleroză (cu 30% mai multă placă de aterom) față de cei supuși dietei bogate în grăsimi și cu o cantitate normală de proteine. În același timp, șoriceii care au consumat cantități mai mari de proteine nu au luat în greutate, spre deosebire de cei cu o cantitate normală de proteine.
O placă de aterom este compusă din grăsime, calciu, colesterol și celule moarte. În mod obișnuit, macrofagele, un tip de celule imune, „curăță” aceste plăci de aterom. Totuși, în unele cazuri, în interiorul plăcii, ele pot fi distruse, murind și astfel favorizând creșterea plăcii. Se pare că la șoriceii supuși unui regim hiperproteic, plăcile favorizau distrugerea mai intensă a acestor macrofage în interiorul lor. Cu cât există mai multe celule moarte la nivelul plăcii, cu atât placa este mai instabilă și mai predispusă la ruptură. În context de hipertensiune, sângele care trece la nivelul zonei de ateroscleroză, exercită forțe ce pot rupe placa, astfel producându-se un infarct miocardic.
Mecanismul prin care un regim bogat în proteine favorizează creșterea plăcii de aterom a fost explicat de cercetători: după ce sunt digerate, proteinele sunt scindate în aminoacizi; excesul de aminoacizi activează o proteină de la nivelul macrofagelor denumită mTOR, care determina creșterea în dimensiuni a acestora, inhibând abilitatea lor de a „curăța” placa de aterom; procesul se termină cu distrugerea macrofagelor. S-a observat că cei mai potenți aminoacizi care activează proteina mTOR sunt leucina și arginina.
Alimentul cel mai bogat în leucină este carnea roșie, spre deosebire de carnea de pește sau sursele vegetale de proteine.
Se așteaptă ca următoarele studii să investigheze regimurile bogate în proteine conținând diferiți aminoacizi. Descoperirile actuale subliniază riscul cardiovascular crescut corelat cu o dietă bogată în proteine, punând bazele unor noi strategii terapeutice care să vizeze bolile cardiace.
sursa: Science Daily
Studiul a fost publicat în revista Nature Metabolism.
Este bine cunoscut faptul că dietele hiperproteice favorizează scăderea în greutate, ceea ce le-a crescut popularitatea în ultimul timp. Totuși, atât studiile efectuate pe cobai cât și unele studii epidemiologice la oameni sugerează o corelație între dietele bogate în proteine și ricul de boală cardiovasculară.
Cercetătorii au studiat inițial cobaii supuși unei diete bogate în grăsimi, pentru a favoriza procesul de ateroscleroză. Unii șoricei au primit alimente bogate în grăsimi dar scăzute în proteine iar alții, bogate atât în grăsimi cât și în proteine. Pentru a observa efectul proteinelor asupra sănătății cardiovasculare, cercetătorii au triplat cantitatea de proteine, acestea crescând numărul de calorii de la 15% la 46%.
Rezultatele arată că șoriceii supuși unui regim bogat în grăsimi și în proteine au dezvoltat un grad mai sever de ateroscleroză (cu 30% mai multă placă de aterom) față de cei supuși dietei bogate în grăsimi și cu o cantitate normală de proteine. În același timp, șoriceii care au consumat cantități mai mari de proteine nu au luat în greutate, spre deosebire de cei cu o cantitate normală de proteine.
O placă de aterom este compusă din grăsime, calciu, colesterol și celule moarte. În mod obișnuit, macrofagele, un tip de celule imune, „curăță” aceste plăci de aterom. Totuși, în unele cazuri, în interiorul plăcii, ele pot fi distruse, murind și astfel favorizând creșterea plăcii. Se pare că la șoriceii supuși unui regim hiperproteic, plăcile favorizau distrugerea mai intensă a acestor macrofage în interiorul lor. Cu cât există mai multe celule moarte la nivelul plăcii, cu atât placa este mai instabilă și mai predispusă la ruptură. În context de hipertensiune, sângele care trece la nivelul zonei de ateroscleroză, exercită forțe ce pot rupe placa, astfel producându-se un infarct miocardic.
Mecanismul prin care un regim bogat în proteine favorizează creșterea plăcii de aterom a fost explicat de cercetători: după ce sunt digerate, proteinele sunt scindate în aminoacizi; excesul de aminoacizi activează o proteină de la nivelul macrofagelor denumită mTOR, care determina creșterea în dimensiuni a acestora, inhibând abilitatea lor de a „curăța” placa de aterom; procesul se termină cu distrugerea macrofagelor. S-a observat că cei mai potenți aminoacizi care activează proteina mTOR sunt leucina și arginina.
Alimentul cel mai bogat în leucină este carnea roșie, spre deosebire de carnea de pește sau sursele vegetale de proteine.
Se așteaptă ca următoarele studii să investigheze regimurile bogate în proteine conținând diferiți aminoacizi. Descoperirile actuale subliniază riscul cardiovascular crescut corelat cu o dietă bogată în proteine, punând bazele unor noi strategii terapeutice care să vizeze bolile cardiace.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 28-01-2020 | creare: 28-01-2020 | Vizite: 1141
Bibliografie
High-protein diets boost artery-clogging plaque, mouse study shows, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/01/200123152614.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Consumul de lactate degresate ar putea crește riscul de boală Parkinson?
- Influența vitaminei K asupra dinamicii dietă-microbiom-sănătate
- Mici modificări în dietă pot reduce amprenta de carbon cu până la 25%
- Persoanele vârstnice își pot reduce riscul de sindrom metabolic prin consumul regulat de nuci sau fructe uscate
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum