Temperaturile mai ridicate cresc nivelul de arsenic din orez

©

Autor:

Temperaturile mai ridicate cresc nivelul de arsenic din orez
Într-un studiu realizat la University of Washington, s-a demonstrat faptul că unul dintre cele mai consumate alimente din lume, orezul, poate să conțină o cantitate mică de arsenic în mod normal. Atunci când are loc creșterea temperaturii în mediu, s-a observat și o creștere a concentrației de arsenic în bobul de orez.
Pentru a se dezvolta, plantele absorb nutrienții și apa din sol iar în cazul orezului, absorbția arsenicului este posibilă datorită modului în care acesta mimează moleculele nutrienților, pe care plantele le absorb în mod normal din sol.

Pentru a determina dacă orezul poate absorbi o concentrație mai mare de arsenic sub influența temperaturii crescute, cercetătorii au studiat mai multe mostre de sol. Astfel, s-a observat faptul că odată cu creșterea temperaturii și nivelul de arsenic absorbit de plante a crescut, iar în boabele de orez concentrația a crescut de până la trei ori.

Arsenicul este o substanță toxică și pentru plante, în cazul plantei de orez, aceasta deține un mecanism de protecție atunci când nivelul arsenicului depășește o anumită limită. O metodă de depistare a arsenicului este prin activarea unei proteine aflate în celulele plantei. Atunci când cercetătorii au măsurat expresia acestei proteine în planta de orez la temperature ridicate, nu au observant nici o diferență față de temperaturile mai scăzute.

Unele forme de arsenic pot deține un grad de toxicitate mai crescut. Acum echipa de cercetători se concentrează pe dezvoltarea unei metode care să le permită observarea formelor de arsenic ce se concentreză în diferite părți ale plantei.

Datorită faptului că asistăm la schimbări climaterice, caracterizate de creșterea temperaturii globale, se înțelege faptul că ar putea exista o influență asupra nivelului de arsenic existent în orez, astfel cercetătorii studiului atenționează asupra consumului de orez, mai ales datorită faptului că pentru mulți dintre oameni reprezintă un aliment de bază iar consumul unui astfel de aliment, în care sunt concentrate cantități crescute de arsenic, ar putea determina instalarea diferitelor boli, uneori boli foarte grave.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 06-01-2020 | creare: 06-01-2020 | Vizite: 658
Bibliografie
Warmer temperatures will increase arsenic levels in rice, https://www.sciencedaily.com/releases/2019/12/191204152827.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Arsenicul din alimente
  • Contaminarea cu arsenic și riscul de afecțiuni grave (studiu)
  •