Un avocado pe zi ajută la menținerea „colesterolului rău” la un nivel optim

©

Autor:

Un avocado pe zi ajută la menținerea „colesterolului rău” la un nivel optim
Cercetări recente sugerează că prin consumul unui avocado în fiecare zi poate fi menținut în parametrii optimi nivelul colesterolului LDL, despre care se cunoaște faptul că poate crește riscul de afecțiuni cardiovasculare. În cadrul unui studiu randomizat, realizat de către cercetătorii de la Universitatea Statului Pennsylvania, s-a descoperit faptul că există o asociere justificată între consumul unui avocado pe zi și niveluri mai mici de LDL (în special particule LDL dense și de mici dimensiuni) și LDL oxidat la adulții care sufereau de obezitate. În consecință, adăugarea în alimentația zilnică a unui avocado ar putea reprezenta o modalitate ideală de reducere a riscurilor de dezvoltare a unor afecțiuni cardiace.

În cadrul studiilor clinice, participanții au urmat diete diferite, pentru anumite intervale de timp, pentru ca anchetatorii să poată analiza, la finalul fiecărei diete, care au fost efectele asupra organismului. Înainte de începerea studiului clinic, participanții au urmat o dietă americană, pentru o perioadă de trei săptămâni. Astfel, fiecare dintre persoanele care au luat parte la studiu au început pe picior de egalitate din punct de vedere nutrițional. Una dintre dietele încercate în timpul studiului clinic prevedea consumul de grăsimi moderate, la care se adăuga un avocado pe zi. După cinci săptămâni de la dieta cu avocado, participanții au avut un nivel scăzut de colesterol LDL oxidat și de luteină, față de nivelul de colesterol pe care l-au avut înainte de începerea studiului sau după finalizarea dietelor cu conținut scăzut și moderat de grăsimi.

Nivelul crescut de lipoproteine cu densitate scăzută, moleculele care facilitează transportul colesterolului către celule, cât și oxidarea particulelor LDL, sunt doi importanți factori de risc pentru numeroase afecțiuni cardiovasculare. Particulele mici și dense sunt deosebit de dăunătoare pentru inimă, deoarece promovează acumularea de plăci ateromatoase la nivelul arterelor. Ateroscleroza, afecțiunea caracterizată prin îngustarea arterelor mari și mijlocii, din cauza depunerilor ateromatoase, este considerată principala cauză de mortalitate în țările dezvoltate. Cercetarea actuală oferă o nouă opțiune de prevenție a aterosclerozei, beneficiile pentru sănătate ale consumului de avocado fiind unele importante.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 01-11-2019 | creare: 01-11-2019 | Vizite: 720
Bibliografie
One avocado a day helps lower 'bad' cholesterol for heart healthy benefits, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/10/191028104136.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Riscul de a dezvolta boli cardiovasculare poate fi redus prin consumul frecvent de avocado
  • Consumul de avocado zilnic crește calitatea dietei, conform unui studiu
  • Beneficii avocado (conform studiilor)
  •