Dietele bogate în grăsimi, efecte negative asupra creierului

©

Autor:

Dietele bogate în grăsimi, efecte negative asupra creierului
Factor de risc pentru numeroase boli metabolice, cardiovasculare sau de sănătate dentară, alimentația nesănătoasă afectează creierul, conform unui studiu recent.
Cercetătorii au descoperit faptul că dietele nesănătoase, de regulă asociate cu obezitatea, contribuie la apariția unor nereguli de funcționare în regiunea hipotalamusului, porțiune cu rol de reglare a homeostaziei și a metabolismului. Studiul a evaluat modul în care este stimulată inflamația hipotalamică, un răspuns fiziologic la malnutriție și obezitate, în urma unei diete care prevedea consumul în cantități crescute de grăsimi și carbohidrați.

Cercetătorii au observat inflamații hipotalamice la animalele cu o dietă bogată în grăsimi, descoperind totodată modificări ale structurii fizice în celulele microgliale, celule imunitare cu rol de protecție a sistemului nervos central. În cadrul studiului, mitocondriile, organitele celulare care oferă energie organismului, au avut dimensiuni mai mici decât în mod normal. Această modificare a dimensiunilor a fost determinată de existența proteinei UCP2, care poate să reglementeze energia mitocondriilor și să afecteze astfel controlul exercitat de către hipotalamus asupra energiei și a homeostaziei glucozei. Activarea microgliei, datorată modificărilor de structură a mitocondriilor lor, a afectat neuronii din creier, care, odată cu primirea unui semnal inflamator, datorat dietei bogate în grăsimi, a stimulat animalele din grupul cu dieta nesănătoasă să își crească consumul de alimente bogate în grăsimi. Odată cu blocarea mecanismului, lucru realizat prin eliminarea proteinei UCP2, animalele care înainte consumau cantități mari de grăsimi, au redus semnificativ consumul acestor alimente.

Inflamația de la nivelul hipotalamusului a fost remarcată la doar trei zile de la consumul unei diete bogate în grăsimi, înainte ca organismul să prezinte semne de obezitate. Mecanismul celular care determină apariția modificărilor rapide la nivelul sistemului nervos central, fără a exista o modificare a greutății corporale, a suscitat interesul oamenilor de știință, fiind de așteptat ca studiile viitoare să explice modul în care microglia activată poate influența sau chiar determina apariția bolilor neurologice. Boala Alzheimer, afecțiune asociată cu modificări în celulele microgliale, a cărei incidența este mai mare în rândul persoanelor obeze, ar putea fi influențată de alimentație.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 09-11-2020 | creare: 16-09-2019 | Vizite: 1220
Bibliografie
High-fat diets affect your brain, not just your physical appearance, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190909121234.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Oamenii de știință au găsit o metodă pentru a obține ciocolată cu 20% mai puține grăsimi
  • Consumul mai mare de grăsimi nesaturate a fost asociat cu scăderea mortalității
  • Înlocuirea carbohidraților sau a grăsimilor saturate cu cele nesaturate scade riscul cardiometabolic
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum