Vegetarienii ar putea avea un risc mai scazut de accident vascular cerebral
Potrivit unui nou studiu, persoanele care urmează o dietă vegetariană bogată în alune, legume È™i soia ar putea avea un risc mai scăzut de accident vascular cerebral (AVC), în comparaÈ›ie cu cele care au o alimentaÈ›ie bogată în peÈ™te È™i carne.
Studiul a fost publicat în revista Neurology.
La nivel mondial, AVC-ul este a doua cauză de deces, fiind una dintre cauzele principale de debilitate. Mai mult, accidentul vascular cerebral poate creÈ™te riscul de demență. Modificările în ceea ce priveÈ™te regimul alimentar ar putea scădea numărul pacienÈ›ilor cu AVC.
Studiul a inclus două grupuri de participanți de religie budistă din Taiwan, adepți ai dietelor vegetariene și care nu consumau băuturi alcoolice și nu fumau. Primul grup conținea 5.050 de participanți care au fost urmăriți pe o perioadă de 6 ani iar al doilea, 8.302, care au fost urmăriți pe o perioada de 9 ani.
Un procent de 30% dintre toÈ›i participanÈ›ii erau vegetarieni (nu mâncau carne sau peÈ™te), iar dintre aceÈ™tia, 25% erau bărbaÈ›i. Vârsta medie a participanÈ›ilor era 50 ani iar niciunul din ei nu a suferit accident vascular cerebral.
În comparaÈ›ie cu non-vegetarienii, vegetarienii aveau o alimentaÈ›ie mai bogată în nuci, legume È™i soia È™i consumau mai puÈ›ine produse lactate. Și vegetarienii È™i non-vegetarienii consumau aceeaÈ™i cantitate de ouă È™i fructe. Vegetarienii mâncau mai multe fibre È™i proteine din plante, mai puÈ›ine proteine animale È™i mai puÈ›ine grăsimi.
În primul grup de 5.050 participanÈ›i, 54 au făcut accident vascular cerebral. Printre cei 1.424 vegetarieni s-au înregistrat 3 cazuri de accident vascular cerebral ischemic (0,21%) față de 28 de cazuri printre cei 3626 non-vegetarieni (0,77%).
După ce s-au efectuat ajustări pentru vârstă, sex, fumat, hipertensiune arterială È™i diabet, s-a observat că vegetarienii din primul grup aveau un risc cu 74% mai scăzut de accident vascular cerebral față de non-vegetarienii.
În al doilea grup de 8.302 participanÈ›ii, s-au înregistrat 121 de cazuri de accident vascular cerebral. Dintre cei 2719 vegetarieni din acest grup, 24 (0,88%) au făcut accident vascular cerebral hemoragic È™i ischemic, față de 97 (1,73%) de cazuri de accident vascular cerebral printre cei 5.583 de non-vegetarieni. După ajustarea variabilelor, s-a observat că vegetarienii din acest grup au avut un risc cu 48% mai scăzut de AVC, cu 60% mai scăzut de AVC ischemic È™i cu 65% mai scăzut de AVC hemoragic, în comparaÈ›ie cu non-vegetarienii.
În concluzie, rezultatele studiului puncteaza că o dietă vegetariană este benefică, reducând riscul de AVC ischemic, indiferent de prezenÈ›a hipertensiunii arteriale, a glicemiei È™i a colesterolului crescut.
Câteva dintre limitele studiului ar fi faptul că dieta participanÈ›ilor a fost evaluată doar la începutul studiului, participanÈ›ii nu erau fumători È™i nu consumau alcool È™i astfel, ar putea să nu fie populaÈ›ia reprezentativă pentru restul persoanelor.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Dietele bogate în fibre transformă microbiomul intestinal, îmbunătățind sănătatea în mai multe boli
- Ce impact are postul intermitent asupra sănătății sistemului osos?
- Apelul la instinctul de rebeliune specific adolescenților ar putea descuraja alimentația nesănătoasă
- Grăsimile alimentare pot promova ateroscleroza prin interacțiunea dintre bacteriile din intestin și sistemul imun
- Vegetarian-Carnivor
- Stilul vegan sau raw food
- Dieta cu probleme
- Buna ziua
- Hepatita B si suplimentele
- Dieta vegetariana?