Alimentele fără gluten pot avea beneficii chiar și pentru persoanele sănătoase
©
Autor: Patriche Silvia
Un studiu recent publicat în revista È™tiinÈ›ifică Nature Communications a descoperit că o dietă cu un conÈ›inut redus de gluten ajută la reducerea balonării È™i are un efect uÈ™or de slăbire. (1)
Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au observat aceste lucruri într-un studiu care a analizat efectele unui consum redus de gluten în cazul persoanelor sănătoase.
Experimentele au urmărit 60 adulÈ›i timp de câteva luni după cum urmează: în primele opt săptămâni au consumat o cantitate redusă de gluten (2 g pe zi), următoarele È™ase săptămâni au consumat gluten în mod normal (12 g pe zi) iar în ultimele opt săptămâni au consumat un surplus de gluten (18 g pe zi). Dietele zilnice aveau un număr echilibrat de calorii È™i substanÈ›e nutritive, însă calitatea fibrelor consumate a diferit întru câtva. (2)
Cercetătorii implicaÈ›i în studiu cred că efectele benefice asupra balonării nu sunt datorate doar cantității de gluten ingerate È™i ci calității fibrelor consumate. Astfel, fibrele din grâu È™i secară au o calitate inferioară fibrelor din legume, orez brun, ovăz È™i quinoa.
Momentan, o dietă cu un conÈ›inut redus de gluten este urmată de maximum 20% dintre oameni, acest obicei alimentar fiind datorat problemelor gastrointestinale (în special în cazul bolnavilor de boala inflamatorie intestinală È™i sindromul intestinului iritabil).
Deși o cantitate mai mică de gluten ar putea avea beneficii chiar și pentru persoanele sănătoase, oamenii de știință avertizează că alimentele din comerț gluten-free sunt lipsite de fibrele esențiale unei bune digestii și sugerează producerea unor produse cu un conținut redus de gluten dar care să conține substanțe nutritive. (3)
Sursa: Science Daily
Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au observat aceste lucruri într-un studiu care a analizat efectele unui consum redus de gluten în cazul persoanelor sănătoase.
Experimentele au urmărit 60 adulÈ›i timp de câteva luni după cum urmează: în primele opt săptămâni au consumat o cantitate redusă de gluten (2 g pe zi), următoarele È™ase săptămâni au consumat gluten în mod normal (12 g pe zi) iar în ultimele opt săptămâni au consumat un surplus de gluten (18 g pe zi). Dietele zilnice aveau un număr echilibrat de calorii È™i substanÈ›e nutritive, însă calitatea fibrelor consumate a diferit întru câtva. (2)
Cercetătorii implicaÈ›i în studiu cred că efectele benefice asupra balonării nu sunt datorate doar cantității de gluten ingerate È™i ci calității fibrelor consumate. Astfel, fibrele din grâu È™i secară au o calitate inferioară fibrelor din legume, orez brun, ovăz È™i quinoa.
Momentan, o dietă cu un conÈ›inut redus de gluten este urmată de maximum 20% dintre oameni, acest obicei alimentar fiind datorat problemelor gastrointestinale (în special în cazul bolnavilor de boala inflamatorie intestinală È™i sindromul intestinului iritabil).
Deși o cantitate mai mică de gluten ar putea avea beneficii chiar și pentru persoanele sănătoase, oamenii de știință avertizează că alimentele din comerț gluten-free sunt lipsite de fibrele esențiale unei bune digestii și sugerează producerea unor produse cu un conținut redus de gluten dar care să conține substanțe nutritive. (3)
Sursa: Science Daily
Data actualizare: 04-12-2018 | creare: 04-12-2018 | Vizite: 1401
Bibliografie
1. Should you eat a low-gluten diet? https://www.sciencedaily.com/releases/2018/11/181115115340.htm2. A low-gluten diet induces changes in the intestinal microbiome of healthy Danish adults. https://www.nature.com/articles/s41467-018-07019-x
3. Health Benefits and Adverse Effects of a Gluten-Free Diet in Non–Celiac Disease Patients. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5866307/
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Proteinele din rapiță au beneficii superioare celor din soia
- Factorii dietetici și sănătatea mintală: diferențele dintre bărbați și femei
- Aderența la dieta mediteraneană ar putea preveni fragilitatea fizică și psihică
- Grăsimile alimentare pot promova ateroscleroza prin interacțiunea dintre bacteriile din intestin și sistemul imun
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni