Alimentele fără gluten pot avea beneficii chiar și pentru persoanele sănătoase

Alimentele fără gluten pot avea beneficii chiar și pentru persoanele sănătoase

©

Autor:

Alimentele fără gluten pot avea beneficii chiar și pentru persoanele sănătoase
Un studiu recent publicat în revista È™tiinÈ›ifică Nature Communications a descoperit că o dietă cu un conÈ›inut redus de gluten ajută la reducerea balonării È™i are un efect uÈ™or de slăbire. (1)
Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au observat aceste lucruri într-un studiu care a analizat efectele unui consum redus de gluten în cazul persoanelor sănătoase.

Experimentele au urmărit 60 adulÈ›i timp de câteva luni după cum urmează: în primele opt săptămâni au consumat o cantitate redusă de gluten (2 g pe zi), următoarele È™ase săptămâni au consumat gluten în mod normal (12 g pe zi) iar în ultimele opt săptămâni au consumat un surplus de gluten (18 g pe zi). Dietele zilnice aveau un număr echilibrat de calorii È™i substanÈ›e nutritive, însă calitatea fibrelor consumate a diferit întru câtva. (2)

Cercetătorii implicaÈ›i în studiu cred că efectele benefice asupra balonării nu sunt datorate doar cantității de gluten ingerate È™i ci calității fibrelor consumate. Astfel, fibrele din grâu È™i secară au o calitate inferioară fibrelor din legume, orez brun, ovăz È™i quinoa.

Momentan, o dietă cu un conÈ›inut redus de gluten este urmată de maximum 20% dintre oameni, acest obicei alimentar fiind datorat problemelor gastrointestinale (în special în cazul bolnavilor de boala inflamatorie intestinală È™i sindromul intestinului iritabil).

Deși o cantitate mai mică de gluten ar putea avea beneficii chiar și pentru persoanele sănătoase, oamenii de știință avertizează că alimentele din comerț gluten-free sunt lipsite de fibrele esențiale unei bune digestii și sugerează producerea unor produse cu un conținut redus de gluten dar care să conține substanțe nutritive. (3)

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 04-12-2018 | creare: 04-12-2018 | Vizite: 1356
Bibliografie
1. Should you eat a low-gluten diet? https://www.sciencedaily.com/releases/2018/11/181115115340.htm
2. A low-gluten diet induces changes in the intestinal microbiome of healthy Danish adults. https://www.nature.com/articles/s41467-018-07019-x
3. Health Benefits and Adverse Effects of a Gluten-Free Diet in Non–Celiac Disease Patients. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5866307/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Beneficiile făinii de nucă în pâinea fără gluten
  • Dieta fără gluten - întotdeauna o opÈ›iune sănătoasă pentru femei?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum