Cum ne influențează mâncarea sănătatea și starea de spirit
Autor: Patriche Silvia
Tribul Tsimane (citit Cimanei) este considerat de cercetători ca fiind cel mai sănătos atunci când vine vorba de sănătatea arterială. Bolile de inimă sunt aproape absente la fel și diabetul de tip 2, hipertensiunea apare în cazuri foarte rare, colesterolul are un nivel normal iar obezitatea este doar un cuvânt în dicționar pentru această populație (deși există cazuri de obezitate). Iar acești parametri nu se înrăutățesc odată cu trecerea anilor. (1, 2)
Recent a fost publicat un studiu care a analizat obiceiurile alimentare ale acestui grup din Bolivia. Cercetătorii au studiat comportamentele alimentare a 1299 de oameni din acest trib.
Rezultatele au arătat că aceste persoane consumă o dietă bogat calorică (2433-2838 calorii pe zi) acoperită majoritar de carbohidrați (64%). Proteinele reprezintă 21% din dieta zilnică a acestora iar grăsimile 15%. Trebuie menționat că populația Tsimane nu consumă o mare varietate de alimente, glucidele fiind asigurate de orez și banane plantain cultivate local. Proteinele sunt reprezentate în cazul acestora de pește și vânat doar 8% dintre alimente fiind cumpărate din piețe. (1)
În ciuda lipsei de varietate alimentară, cercetătorii nu au descoperit deficiențe importante de vitamine sau minerale. Calciul și vitaminele D, E și K erau în cantități mai mici decât normalul însă mineralele asociate unei inimi sănătoase (magneziu, potasiu și seleniu) atingeau pragul normal. Mai mult, oamenii chestionați consumau de aproape două ori mai multe fibre decât americanii. Consumul de untură, zahăr, sare și ulei era crescut mai ales în cazul voluntarilor care locuiau în sate aflate în apropierea orașelor. (5)
La această dietă benefică pentru inimă se adaugă în cazul acestui trib sud-american și mișcarea, studiile anterioare spunând populația se mișcă în 90% din timp (în medie 17.000 de pași pe zi față de media americană de 5.000 de pași). Potrivit cercetătorilor, obiceiurile alimentare ale acestor triburi încep să se schimbe, să se modernizeze și odată cu alimentele noi încep să crească riscurile de obezitate, diabet de tip 2 și boli cardiovasculare (fostele triburi care au adoptat obiceiuri culinare moderne au început să sufere de aceste boli). (3)
Cercetătorul Thomas Kraft implicat în acest studiu recent spune că odată cu modernizarea satelor, îmbunătățirea drumurilor și înmulțirea transportului pe râuri triburile încep să fie tot mai puțin izolate, iar consumul alimentelor din comerț nu este departe. Primul pas spre modernitate se pare că a fost făcut deja - unii membri ai tribului Tsimane au început să aibă diabet, o schimbare inedită față de acum câțiva ani când cercetătorii abia ajungeau prin zonă. (7)
Prin comparație, un alt trib studiat a fost populația Moseten. Acești consumau mai puține calorii și carbohidrați pe zi și aveau o mai mare diversitate alimentară, mâncând mai multe fructe, legume și lactate. Pe de altă parte, acest trib cumpără pâine, carne și alimente procesate și face mai puțină mișcare decât populația Tsimane. (1)
Anterior, studiile au arătat că membrii grupului Tsimane de 80 de ani au arterele la fel de sănătoase ca un adult de 50 de ani din țările dezvoltate. Astfel, cercetătorii au concluzionat că au cel mai mic risc de arterioscleroză coronariană din toate populațiile studiate. (4)
Deși alimentația sănătoasă pentru inimă și activitate fizică zilnică ar putea părea o poveste romantică pentru cei care trebuie să petreacă 8-10 ore pe zi la birou, Tim Chico, expert în cardiologie la Universitatea din Sheffield, ne amintește că acest trib din America de Sud trebuie să vâneze pentru a avea ce mânca în fiecare zi, au viermi intestinali, și nu se bucură în fiecare zi de apă curată, canalizarea sau electricitatea fiind de domeniul SF-ului. Trebuie menționat că boli precum tuberculoză sunt răspândite în rândul acestor populații semi-izolate. (6)
Sursa: Science Daily
2. Amazonian Tribe Sheds Light On Causes Of Heart Disease In Developed Countries . https://www.sciencedaily.com/releases/2009/08/090810221411.htm
3. Physical Activity and Modernization among Bolivian Amerindians. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0055679
4. Coronary atherosclerosis in indigenous South American Tsimane: a cross-sectional cohort study. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)30752-3/fulltext?code=lancet-site
5. An epigenetic clock analysis of race/ethnicity, sex, and coronary heart disease. https://genomebiology.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13059-016-1030-0
6. Tsimane people: Indigenous Bolivian group have 'world's healthiest arteries', study finds. https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/tsimane-people-indigenous-bolivian-healthiest-arteries-world-study-south-america-lancet-a7635411.html
7. Nutrition transition in 2 lowland Bolivian subsistence populations. https://academic.oup.com/ajcn/advance-article-abstract/doi/10.1093/ajcn/nqy250/5153293?redirectedFrom=fulltext
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni