Dieta low-carb, eficiență sporită pe termen lung, prin arderea mai multor calorii

©

Autor:

Dieta low-carb, eficiență sporită pe termen lung, prin arderea mai multor calorii
Populară încă din secolul al XVII-lea, perioadă în care au fost publicate multiple ediții tipărite ale cărților de nutriție, dieta cu conținut scăzut de carbohidrați a fost reconfirmată de studii. Conform unul studiu publicat în acest an, dieta low-carb determină o ardere rapidă şi eficientă a caloriilor, fără a pune în pericol sănătatea. Astfel de diete sunt utile în mod special pentru persoanele supraponderale, decise să îşi schimbe în totalitate stilul de viață.
Un număr de 234 de adulți supraponderali, cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani au luat parte la ceea ce se poate considera unul dintre cele mai lungi şi mai importante studii realizate în acest an. Studiul alimentar de stat Framingham, aşa cum a fost denumit acest experiment, a testat modelul „carbohidrați-insulină”, pentru a putea oferi modalități noi de tratare a obezității. Pe parcursul celor 20 de săptămâni, atât cât a durat partea a doua a testului, cercetătorii au avut misiunea de a urmări cu atenție greutatea participanților şi de a măsura secreția de insulină, hormonii metabolici, cât şi caloriile arse.

Deşi inițial au fost înscrise 234 de persoane, doar 164 dintre aceștia au intrat în faza finală a studiului, fiind vorba doar de cei care au reuşit să piardă între 10 şi 14 procente din greutatea lor inițiala, în primele zece săptămâni, premergătoare fazei de întreținere. În partea a doua a studiului, cei 164 de voluntari au fost împărțiți în trei categorii, fiecare dintre categorii având diete diferite: cu cantități scăzute de carbohidrați, cantității moderate sau cantități înalte.

Tuturor participanților, indiferent de categoria din care făceau parte, le-a fost ajustată cantitatea de calorii, pentru a nu exista modificări în ceea ce priveşte cantitatea de calorii consumate. La finalul celor 20 de săptămâni s-a remarcat un consum de energie mai mare la cei care au ținut dieta cu conținut scăzut în carbohidrați, asta deşi cantitățile de calorii consumate au fost într-un raport egal. În ceea ce priveşte pierderile totale, participanții care au urmat dieta cu conținut scăzut de carbohidrați au ars cu 250 kilocalorii pe zi mai mult, în comparație cu cei care au ținut dieta high-carb.

Referitor la secreția de insulină, s-a remarcat o scădere aproape de două ori mai mare în greutate, la cei care la momentul înscrierii în studiu aveau o cantitate mai mare a secreției de insulina şi care au consumat un număr redus de carbohidrați. Acest lucru confirmă faptul că scăderea în greutate este mult accentuată la cei cu secreții crescute de insulină, care optează pentru o dietă slabă în carbohidrați.

Studiul mai confirmă şi faptul că dieta low-carb ar putea ajuta persoanele supraponderale să piardă în greutate, însă fără a schimba numărul de calorii consumate. Deşi experimentul nu a avut ca obiectiv măsurarea foametei pe parcursul curei, specialiștii sunt convinși de faptul că dietele low-carb nu fac decât să reducă foametea, astfel încât pierderile în greutate vor fi evidente, însă doar pe termen lung.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 04-12-2018 | creare: 04-12-2018 | Vizite: 1162
Bibliografie
Low-carb diets cause people to burn more calories, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/11/181114120302.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta low-carb: care sunt alimentele sărace în carbohidrați?
  • Reducerea consumului de carbohidrați ar putea preveni diabetul zaharat de tip 2
  • Reducerea necontrolată a consumului de carbohidrați poate avea importante efecte negative asupra sănătății
  •