Nutriție
Mâncatul ca răspuns la sentimente și emoții negative este des întâlnit la copii, însă până acum nu se știa dacă acest obicei este declanșat de factori genetici sau de mediu....
V-ați întrebat vreodată de ce continuăm să consumăm alimente nesănătoase, care ne fac rău, deși știm acest lucru? Conform unui studiu, unele gene sunt „vinovate” de acest aspect, afectând modul în care creierul funcționează la astfel de stimuli. ...
Numeroși producători utilizează culturi bacteriene selecționate cunoscute sub denumirea de probiotice, care au fost asociate cu multiple beneficii asupra sănătății în funcție de specie/tulpină, cele comune includ reglarea tranzitului intestinal, normalizarea compoziției microbiotei, menținerea integrității mucoasei intestinale, ...
Cu toții știm că după ce mancăm mai sărat decât de obicei apare o senzație de sete accentuată, dar un nou studiu a arătat că acest lucru nu se întâmplă neapărat și în cazul unui consum ridicat de sare pe termen lung....
Administrarea concomitentă a levotiroxinei, utilizată cel mai frecvent în terapia de substituție cu hormoni tiroidieni, cu un pahar de lapte de vacă poate reduce semnificativ capacitatea organismului de a absorbi medicamentul. Aceasta a fost concluzia unui studiu prezentat în cadrul congresului anual al Societății de Endocrinologi...
Nivelul scăzut de vitamina B12 în perioada copilăriei mici a fost asociat cu rezultate slabe la testele cognitive la vârsta de 5 ani, cum ar fi rezolvarea puzzle-urilor, recunoașterea literelor și interpretarea emoțiilor altor copii....
Metoda comună de preparare termică a orezului, fierberea până apa se evaporă, ar putea fi insuficientă când vine vorba de prevenirea expunerii la arsenic inorganic, prezent ca urmare a contaminării orezului în timpul procesului de creștere.Arsenicul se găseșe în sol și apă, astfel poate să ajungă în alimen...
Dietele fără gluten au câștigat o mare popularitate în ultimii ani însă există multe întrebări cu privire la utilitatea acestora pentru persoanele care nu sunt diagnosticate cu celiachie....
Sulforafanul este un fitonutrient prezent în broccoliul crud, în concentrații însemnate, cunoscut pentru efectele sale anti-cancer. Citiți mai multe informații despre calitățile nutriționale ale broccoliului, bogat în sulforafan, în articol. Sulforafanul este implicat în activarea factorului de transc...
Aproximativ jumătate dintre decesele din cauze cardiovasculare, accident vascular cerebral și diabet zaharat tip 2 din Statele Unite în anul 2012 au fost asociate cu dieta suboptimală. Nu mai este niciun secret faptul că alimentația este unul dintre determinanții principali ai stării de sănătate sau boală. Prin urmare, studiile tind...
Recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la aportul zilnic de fructe și legume asociază consumul a 5 porții de vegetale (circa 400 g) cu reducerea riscului de infarct miocardic acut, atac vascular cerebral, cancer și moarte prematură.Cercetătorii din cadrul Imperial College London au concluzionat în urma unei meta-...
În domeniul cercetării medicale s-a constatat o preocupare tot mai mare în ceea ce privește beneficiile pentru sănătate ale „bacteriilor bune” care se găsesc în alimentele fermentate, respectiv în unele suplimente nutriționale, cunoscute ca probiotice. O premieră în acest sens care vizează pre...
Abilitatea celulelor de la nivelul tubului digestiv de a absorbi nutrienți și de a acționa ca o barieră de protecție împotriva patogenilor este redusă dramatic după expunerea ridicată la nanoparticule de dioxid de titan. Acesta este un aditiv aliment...
Conform unui studiu publicat în Journal of Hematology, copiii și adolescenții care au consumat cantități crescute de fructoză – provenită în principal din băuturile răcoritoare- au fost mai susceptibili să dezvolte steato-hepatită nonalcoolică, o f...
Odată cu înaintarea în vârstă, pierderea masei osoase în general și la femeile în perioada post-menopauză în particular, favorizează apariția osteoporozei și a fracturilor osoase. Însă, potrivit unui studiu publicat în Journal of Bone and Mineral Density, o dietă bogată în nutrienți c...
Consumul cerealelor integrale în detrimentul celor rafinate asociază o serie de beneficii, printre care și accelerarea metabolismului, concluzionează un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition. Alte avantaje evidențiate de cercetările anterioare ale unei diete bogate în fibre și cereale integrale sunt const...
Richard Rosenkranz - profesor asociat de alimentație, nutriție, dietetică și sănătate la Kansas State University - oferă câteva sfaturi pentru acei părinți care știu ce înseamnă să te rogi de copil să „mai ia doar o guriță” de mâncare....
Unora le place să bea cafeaua simplă, neagră, pentru a simți mai puternică aroma. Alții se bucură și de o porție de lapte generoasă lângă licoarea energizantă. Unii își îndulcesc viața cu puțină miere în ceai. Dar câți dintre aceștia sunt conștienți de aportul caloric suplimentar, dar și nutritiv p...
Alimentele procesate, „comode”, sunt caracterizate de excese: de calorii, zaharuri, sodium și grăsmini naturale, în comparație cu cele preparate în casă. Cu toate acestea ele rămân o alternativă foarte populară deoarece în aparență reduce timpul dedicat gătitului, energia investită și nu presupune de...
Cum bei cafeaua? Amară, cu zahăr, cu lapte, cu frișcă sau poate cu sirop aromat? Numeroase studii susțin efectele benefice ale cafelei, dar o cercetare recentă arată că aceste beneficii ar putea fi anulate prin adăugarea de substanțe dense caloric. ...
Alimentația are un puternic impact asupra psihicului și dispoziției, iar potrivit cercetătorilor australieni, dieta mediteraneană s-a dovedit a fi un model în lupta împotriva depresiei.Rolul dietei în reducerea riscului de depresie nu reprezintă o noutate medicală, însă ultimele cercetări susțin că stilul de viaț...
În ciuda mesajelor publice de limitare a consumului de băuturi îndulcite, foarte mulți copii consumă aceste băuturi, unii chiar în exces. Preferințele pentru băuturile cu adaos de zahăr încep să se dezvolte devreme, începând cu vârsta de 2 ani....
Servirea micului dejun este o strategie eficientă pentru menținerea unei greutăți sănătoase? Poate genera acest obicei promovat drept sănătos creșterea în greutate? Adevărul este că depinde. În cazul acestei recomandări se pare că popularizarea unei opinii a depășit valoarea ei științifică. În ceea ce priveș...
Multe persoane care urmează o dietă au uneori tendința de a se minți singuri și de a trișa la un anumit moment când vine vorba de jurnalele alimentare. Faptul că nu completăm cu maximă corectitudine jurnalele alimentare poate cauza neclarități și dis...
Dacă vă place mâncarea picantă ați putea avea șanse să trăiți mai mult. Cercetătorii de la Colegiul de Medicină a universității din Vermont au descoperit că există legături între consumul de ardei iuți și reducerea cu 13% a mortalității - în special a decesului din cauze cardiovasculare....
Un studiu recent publicat în American Journal of Clinical Nutrition a remarcat că un consum relativ crescut de colesterol alimentar sau al unui ou pe zi nu este asociat cu creșterea riscului de demență sau boală Alzheimer. ...
O publicație recentă în jurnalul Nutrition Bulletin atrage atenția asupra beneficiilor pentru sănătate ale amidonului rezistent din alimente, o formă de amidon care nu poate fi digerată la nivelul tubului gastro-intestinal uman, care prin urmare a fo...
Un prim studiu pe oameni a arătat că restrângerea programului de alimentație la prima parte a zilei micșorează fluctuațiile senzaței de foame pe parcursul zilei și modifică tiparul de 24 de ore a oxidării grăsimii și metabolismului energiei, elemente ce pot ajuta la scăderea în greutate....
De la vârsta adultă, pe măsură ce înaintăm în vârstă, creierul își reduse dimensiunea, odată cu pierderea de celule nervoase și a conexiunilor dintre ele. Această micșorare este un proces natural, care se accelerează la vârsta a treia, fapt care determină dificultăți la nivelul memoriei și gâ...
Băuturile răcoritoare dietetice sunt considerate în mod frecvent opțiuni mai sănătoase. Cercetătorii din cadrul Colegiului Imperial din Londra susțin însă că acestea nu sunt nicidecum mai benefice pentru menținerea unei greutăți sănătoase sau preveni...
Sărbătorile tradiționale nu pot fi complete fără mâncare, iar cea mai mare capcană este reprezentată de supraalimentație și creștere ponderală. Un studiu publicat recent în New England Journal of Medicine a concluzionat că excesul de greutate dobândi...
Un studiu recent asociază consumul de pigmenți întâlniți în legumele cu frunze verzi de conservarea „inteligenței cristalinizate”, abilitatea de utilizare și valorificare după o anumită vârstă a unor capacități, aptitudini și cunoștințe achiziționate...
O alimentație bogată în magneziu poate reduce riscul unor boli, cum ar fi bolile coronariene, accidentul vascular cerebral sau diabetul de tip 2, conform unei meta-analize publicate în jurnalul BMC Medicine. ...
Potrivit unui studiu al departamentului de nutriție și sport al universității din Copenhaga, mesele bazate pe leguminoase vegetale (fasole, mazăre, linte, năut, soia) oferă o senzație de sațietate mai mare decât mesele bazate pe carne de porc sau vită....
Potrivit unei meta-analize a cercetărilor privind consumul de fructe oleaginoase, un consum zilnic de 20g - aproximativ cât încape într-o mână - poate reduce riscul bolilor coronariene cu aproape 30%, riscul aparției cancerului cu 15% și riscul de moarte prematură cu 22%....
Deși până nu demult o afecțiune extrem de rar întâlnită, scorbutul și-a făcut apariția în Australia, surprinzând prin numărul mare de cazuri. Se pare că problema ar fi prezentă și în Marea Britanie, iar anul acesta s-a înregistrat cazul unui bebeluș cu scorbut în Spania....
Un studiu publicat recent în jurnalul științific PLOS ONE a remarcat un tipar alimentar în rândul copiilor și adolescenților din Noua Zeelandă care se confruntă cu exces ponderal, la care se adaugă și consumul îngrijorător de crescut de băuturi răcor...
Potrivit unui studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition copiii care consumă lapte integral cu un conținut de grăsime de 3.25 % grăsime au un indice de masă corporală (IMC) cu 0.72 unități mai mic în comparație cu cei care consumă lapt...
Potrivit unui studiu publicat recent în jurnalul științific PLOS One, băuturile carbogazoase, servite la temperaturi mai scăzute ar putea astâmpăra mult mai eficient senzația de sete, fiind mult mai satisfăcătoare. ...
Porivit cercetătorilor, includerea într-o dietă sănătoasă a uleiului de rapiță ar putea ajuta la reducerea grăsimii abdominale, în doar patru săptămâni. Grăsimea abdominală sau viscerală este asociată cu un risc crescut de boli cardiovasculare sau sindrom metabolic și diabet...
Un studiu de caz publicat în revista BMJ Case Reports descrie internarea unui bărbat de 50 de ani, fără antecedente medicale, cu hepatită acută cauzată cel mai probabil de aportul de 4-5 băuturi energizante zilnic, timp de trei săptămâni anterior internării...
Oamenii de știință au descoperit de ce produse precum vinul sau ciocolata pot declanșa migrene unor anumite persoane, pe baza interacțiunii dintre microbiom și anumiți compuși din aceste alimente. ...
Migrenele afectează un procent destul de ridicat de persoane, însă studiile recente arată că o dietă săracă în carbohidrați ar putea reduce incidența durerilor de cap....
Răspunsul la această întrebare este: depinde. În realitate, alternarea consumului de produse congelate și conservate cu alimente în stare crudă reprezintă soluția ideală. ...
Mofturile copiilor mici la masă pot fi puse pe seama moștenirii genetice, mai degrabă decât pe seama stilului parental, potrivit unui studiu desfășurat de cercetătorii de la University College London....
În definiția unei alimentații sănătoase și echilibrate este inclus principiul arhicunoscut de a consuma „cel puțin 5 porții de legume și fructe zilnic” sau „minimum 400 g fructe și vegetale în fiecare zi” (cu excepția cartofilor și a altor tuberculi ...
Adoptarea unei alimentații bogate în proteine reprezintă o metodă populară de a pierde în greutate, sățioasă, care conservă masa musculară. ...
Un sondaj cu privire la obiceiurile alimentare ale copiilor și adolescenților când iau masa în oraș sugerează faptul că aportul crescut de băuturi răcoritoare îndulcite cu zahăr este strâns legat de includerea acestora în meniuri standard. ...
Oamenii de știință din cadrul Școlii Medicale Universitare din Boston lucrează la dezvoltarea unui medicament pentru tratamentul mâncatului compulsiv, după ce au descoperit în urma studiilor pe cobai că activarea unui receptor specific din creier duc...
Compușii volatili, disulfura de metil alil și dialil, respectiv alil mercaptanul și sulfura de metil alil, care se găsesc în mod natural în usturoi sunt responsabili de apariția halenei specifice, care poate persista în jur de 24 de ore. ...
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni