Dieta vegetariană/ flexitariană, benefică pentru talie și avantajoasă pentru buzunar

Dieta vegetariană/ flexitariană, benefică pentru talie și avantajoasă pentru buzunar

©

Autor:

Dieta vegetariană/ flexitariană, benefică pentru talie și avantajoasă pentru buzunar
Adoptarea unei diete vegetariene sau semi-vegetariene pentru a scădea în greutate sau pentru optimizarea stării de sănătate ar putea fi o experiență mai puÈ›in copleÈ™itoare decât se presupune, deoarece te poÈ›i bucura de beneficiile asupra sănătății adoptând doar parÈ›ial o dietă bazată pe alimente de origine vegetală.

Prin intermediul unui studiu la care a luat parte Hilary Green, doctor în cadrul Centrului de Cercetare Nestlé, È™i care a comparat costurile a trei tipare alimentare – recomandările americane pentru alimentaÈ›ie sănătoasă vs. dieta mediteraneană vs. alimentaÈ›ia vegetariană – s-a constatat că o dietă vegetariană costă săptămânal cu 2 dolari mai puÈ›in.

Află mai multe informaÈ›ii despre alimentaÈ›ia vegetariană din articolele noastre. 

De asemenea, în cadrul Congresului European despre Obezitate, ediÈ›ia din 2018, cercetătorii au afirmat că „o alimentaÈ›ie predominant vegetariană, cu un aport limitat de alimente de origine animală, este benefică în prevenÈ›ia supraponderii È™i obezității la adulÈ›ii de vârstă mijlocie, rezultate cuantificabile fără a fi nevoie să adere la o dietă strict vegetariană sau vegană”.

Această „strategie” nu presupune modificarea radicală a dietei sau eliminrea în toatalitate a cărnii È™i/sau a produselor de origine animală. Obiectivele acestui tip de alimentaÈ›ie poate fi atins cu uÈ™urință prin reducerea moderată a consumului de carne È™i creÈ™terea aportului de legume, de exemplu.

TotuÈ™i, Jason Halford, doctor în psihologie È™i È™tiinÈ›e comportamentale atrage atenÈ›ia că „o dieta semi-vegetariană sau flexitariană ar putea constitui însă o provocare pentru persoanele care se luptă deja cu kilogramele în plus”. Dr. Halford afirmă că ar putea fi dificil să normalizezi flexitarianismul în rândul persoanelor susceptibile la obezitate, deoarece multe dintre acestea socotesc carnea drept o componentă standard a fiecărei mese, zi de zi.

CiteÈ™e pe larg despre dieta flexitariană în articol.

SFAT: Limitează aportul de carne roșie și produse procesate din carne

Atunci când se construieÈ™te un plan alimentar, vegetarienii È™i flexitarienii trebuie să se asigure că dieta lor este echilibrată din punct de vedere nutriÈ›ional. Astfel, o dietă sănătoasă trebuie să asigure un aport adecvat de nutrienÈ›i È™i de substanÈ›e biologice cu acÈ›iune anti-inflamatoare.

Singurul mod prin care acest obiectiv dietetic poate fi atins este prin includerea în dietă a unei varietăți de alimente dense nutriÈ›ional È™i echilibrate caloric.

Avantajul pe care îl au ouăle È™i carnea în particular este faptul că ele asigură organismului proteine complete, cu valoare biologică mare, ceea ce înseamnă că aduc în organism toÈ›i aminoacizii esenÈ›iali, în cantități optime. În cazul unei diete vegetariene însă, e nevoie de o diversitate de alimente, să se „jongleze” cu ele astfel încât, prin combinarea grupelor alimentare să se asigure organismului un aport adecvat de aminoacizi esenÈ›iali. De exemplu, asocierea în cadrul aceleiaÈ™i mese a cerealelor integrale cu leguminoasele.

În ceea ce priveÈ™te dieta flexitariană care permite consumul ocazinal de carne, cel mai bun sfat pentru a creÈ™te calitatea nutriÈ›ională a dietei este limitarea aportului de carne roÈ™ie È™i a frecvenÈ›ei consumului, iar dacă este posibil, chiar eliminarea produselor din carne procesate.

Este consumul de carne responsabil de apariția obezității?

Nu există dovezi potrivit cărora carnea să fie făcută vinovată pentru apariția obezității.

Excesul de cerealiere, în special cele rafinate, băuturile îndulcite cu zahăr, alimentele preparate prin prăjire, semi-preparatele È™i alimentele ultraprocesate cu adaos de zaharuri, sare È™i uleiuri vegetale sunt în continuare principalii determinanÈ›i ai obezității, alături de obiceiurile alimentare nesănătoase È™i stilul de viață sedentar.

Porind de la ipoteza „nu există alimente nesănătoase, doar diete dezechilibrate”, consumul frecvent È™i excesiv de carne, în detrimentul altor grupe de alimente, ar putea contribui împreună cu factorii de risc enumeraÈ›i anterior la instalarea supragreutății.

RenunÈ›area la carne în cadrul dietei vegetariene sau limitarea aportului caracteristic dietei flexitariene nu se explică însă datorită rolului prezumat al cărnii în apariÈ›ia obezității.

Eficiență pentru scădere ponderală și risc cardiovascular: dieta vegetariană vs. dieta mediteraneană

Sursa: Medscape Medical News

Data actualizare: 28-07-2024 | creare: 07-06-2018 | Vizite: 1764
Bibliografie
Vegetarian or 'Flexitarian' Diet Benefits Waistline and Pocket, link: https://www.medscape.com/viewarticle/897275
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Eficiență pentru scădere ponderală È™i risc cardiovascular: dieta vegetariană vs. dieta mediteraneană
  • Vegetarienii ar putea avea un risc mai scazut de accident vascular cerebral
  • Persoanele vegetariene sunt mai introvertite decât cele consumatoare de carne
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum