Senzorul intraoral pentru verificarea nivelului de sodiu ar putea contribui la controlul hipertensiunii arteriale

©

Autor:

Senzorul intraoral pentru verificarea nivelului de sodiu ar putea contribui la controlul hipertensiunii arteriale
Pentru persoanele care suferă de hipertensiune arterială și alte afecțiuni asociate cu aceasta, consumul de sare în exces duce la creșterea tensiunii arteriale și poate duce la complicații. Pentru a monitoriza cantitatea de sare consumată, cercetărtorii vin cu o soluție: un senzor flexibil, un sistem wireless, care a fost proiectat special pentru a fi amplasat în cavitatea bucală, care să măsoare cantitatea de sodiu ingerată.
Sistemul utilizează tehnologia Bluetooth cu ajutorul căreia informațiile sunt transmise direct pe telefon sau tabletă. Cercetărtorii au în plan dezvoltarea unui sistem asemănător mai mic, poate chiar de dimensiunile unui dinte. Woon-Hong Yeo, asistent universitar la Woodruff School of Mechanical Engineering, la Institutul de Tehnologie din Georgia, afirmă că, în viitor, acest dispozitiv i-ar putea ajuta pe oameni să își modifice obiceiurile alimentare cu privire la consumul de sare și chiar să își îmbunătățească dieta. Dispozitivul a fost testat cu ajutorul a trei participanți la studiu, care au purtat sistemul cu senzor o săpămână, timp în care au consumat diferite tipuri de mâncare (solid și lichid) cum ar fi: sucuri de legume, supe de pui și chipsuri.

Având în vedere faptul că majoritatea oamenilor nu știu exact ce cantitate de sare consumă zilnic sau au impresia că este cu mult mai puțină decât în realitate, această nouă invenție, acest sistem cu senzor ar putea fi de mare ajutor. Utilizatorii acestui dispozitiv vor putea urmări cantitatea de sare ingerată zilnic. Cheia dezvoltării senzorului intraoral a fost înlocuirea circuitelor electronice tradiționale din plastic și metal prin componente biocompatibile și ultra-subțiri conectate printr-o rețea de tip mesh (fără fir).

Dispozitivul poate monitoriza aportul de sodiu în timp real și poate înregistra cantitățile zilnice de sare consumate. Folosind o aplicație, sistemul i-ar putea atenționa pe utilizatori să planifice mesele în funcție de cât de multă sare au consumat deja. Dispozitivul poate comunica cu un Smartphone de la o distanță de zece metri. Pasul următor în dezvoltarea tehnologiei senzorului de sodiu este micșorarea dispozitivului existent și testarea acestuia cu ajutorul pacienților care suferă de afecțiuni medicale precum: hipertensiunea arterială, obezitatea sau diabetul.

Acest proiect a rezultat dintr-un altul, al cărui obiectiv, pe termen mai îndelungat, era de a inventa un sistem artificial, care să poată detecta gustul dulce, cel amar, pH-ul și salinitatea. Acel demers a început la Virginia Commonwealth University, unde Yeo a fost asistent universitar, înainte de a se alătura la Georgia Tech.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 07-08-2018 | creare: 07-08-2018 | Vizite: 944
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de sare - un studiu amplu trage concluzii optimiste
  • Medicamentele hipertensive influențează aportul zilnic de sare al pacienților
  • Consumul de sare nu influențează greutatea unei persoane
  •