Aportul crescut de acid docosahexaenoic (DHA) scade riscul de demență Alzheimer și alte demențe
Consumul de alimente bogate în acid docosahexaenoic s-a dovedit, conform câtorva studii, că influențează riscul pentru demența Alzheimer și a fost asociat cu o reducere a riscului unor manifestări întâlnite în această maladie, cum ar fi hipometabolismul glucidic cerebral, agregarea peptidelor de beta-amiloid în fibrele, precum și neuroinflamația.
DHA poate fi obținut prin consumul de lapte matern, în cazul bebelușilor, pește gras, ulei de pește sau ulei de alge și este extrem de important pentru structura sistemului nervos, retină și pilele.
La acest moment este deja cunoscut faptul că o creștere a aportului de DHA scade probabilitatea de a dezvolta demență în cazul purtătorilor genei APOE-ε4.
Pentru a măsura aportul pe termen lung al acestui acid omega-3, cercetătorii s-au folosit de hematii ce au o durata de viață de 120 zile.
Așadar, studiul actual a pornit de la două ipoteze: pe de o parte faptul că nivelurile crescute de DHA din eritrocite sunt asociate cu o probabilitate mai mică de a dezvolta demențe, iar pe de alta că ar exista o interacțiune între DHA și APOE-ε4.
Cei care au luat parte la studiu făceau parte din studiul Framingham Health Study, care încă se desfășoară în Massachusetts. Acesta a început în anul 1948 cu scopul de a identifica factori de risc pentru bolile cardiovasculare.
3021 persoane din această cohortă au îndeplinit inițial condițiile pentru actualul studiu și li s-a determinat cantitatea de DHA din eritrocite.
Participanții care deja sufereau de demență, aveau sub 65 ani sau cărora nu li se cunoștea profilul genetic APOE-ε4, au fost excluși din studiu, astfel încât în final au rămas 1.531, care au fost urmăriți în medie 7,2 ani pentru demență.
Rezultatul a arătat că o creștere a nivelului DHA din hematii se corelează cu un risc mai mic de demență Alzheimer sau demență de alte cauze.
Mai mult, există dovezi clare că purtătorii APOE-ε4, care au un risc genetic mai mare pentru demență pot profita foarte mult de aportul crescut de DHA.
În concluzie și acest studiu observațional susține ideea unei legături între dietă și sănătatea creierului. Însă deși are avantajul de a fi fost desfășurat cu un număr mare de participanți, există și limitări date de numărul mic de purtători ε4 sau de numărul necesar de determinări ale DHA din eritrocite.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- A fost depistat cu tumora vezicala
- Medicamentele pentru Alzheimer si Dementa senila incetinesc agravarea bolii?
- Mi-e teama de Alzheimer...
- Sinuzita sfenoidala si Alzheimer
- Bunica sufera de Alzheimer de 10 ani
- Alzheimer faza terminala
- Alzheimer
- Neurolog la domiciliu?