Nu toate fibrele au aceleași beneficii: doar fibrele din cereale sunt asociate cu scăderea inflamației
![Nu toate fibrele au aceleași beneficii: doar fibrele din cereale sunt asociate cu scăderea inflamației](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=41693.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Echipa a reușit să extindă acele investigații în sensul includerii sursei fibrelor, relației acestora cu multipli markeri inflamatori și a testat dacă posibila corelație dintre aportul de fibre și scăderea ratei de apariție a incidentelor cardiovasculare a fost mediată prin scăderea inflamației. Cei 4125 de adulți înscriși în Cardiovascular Health Study între anii 1989 și 1990 au primit câte un chestionar referitor la obiceiurile alimentare ale acestora, concentrându-se preponderent pe aportul de fibre alimentare. Ulterior, cercetătorii au urmărit persoanele care nu au prezentat la începerea studiului afecțiuni cardiace (accident vascular cerebral, infarct miocardic și ateroscelroză) până în iunie 2015, utilizând și probe de sânge pentru evaluarea markerilor inflamatori.
Rupak Shivakoti, profesor de epidemiologie la Columbia Mailman School, afirmă că aportul crescut de fibre alimentare este asociat cu un risc mai mic de apariție a îmbolnăvirii cardiovasculare, mecanismul pe care îl bănuiește ca stând în spatele acestui fenomen fiind bazat pe efectul de reducere a inflamației pe care acestea îl determină. Cu toate că studii anterioare au arătat faptul că fibrele au, în general, efecte antiinflamatorii prin îmbunătățirea funcției intestinale și a metabolismului lipidic și al glucozei, nu este clar de ce doar fibrele din cereale au fost asociate cu o inflamație redusă în prezentul studiu.
În plus, acesta menționează că nu este clar dacă efectele benefice observate se datorează fibrelor în sine sau dacă sunt responsabili nutrienți conținuți de alimentele bogate în fibre din cereale. Totodată, profesorul spune că inflamația a influențat moderat apariția afecțiunilor cardiovasculare, existând și alți factori ce le determină și care ar trebui analizați în continuare, pentru a reduce incidența lor cât mai mult.
sursa: Science Daily
foto: Columbia University Mailman School of Public Health
Data actualizare: 11-04-2022 | creare: 11-04-2022 | Vizite: 441
Bibliografie
Not all dietary fiber is created equal: cereal fiber but not fruit or vegetable fibers are linked with lower inflammation, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220406132428.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Chist operat recidivat
- Măsea inflamată după o extracție dar fara durere
- Inflamatie ATM
- Administrare vitamine în perfuzie